Reklama

Reklama

V západním Manhattanu na 53. ulici stojí snad poslední uzavřená telefonní budka v New Yorku. Právě z ní den co den ve stejnou dobu telefonuje arogantní mediální manažer Stuart Shepard začínající herečce Pam. Poslední den před tím, než mají budku zbourat, se však stanou dvě zdánlivě nevinné věci, které samolibému muži převrátí život vzhůru nohama. Nejprve na dvířka telefonní budky zaklepe doručovatel s pizzou, kterou si Stu neobjednal, a vzápětí zazvoní telefon. Shephard udělá tu chybu, že automaticky zvedne sluchátko a tím zpečetí svůj osud. Kdosi neznámý, který však o něm ví překvapivě mnoho, mu začne vyhrožovat. Přesvědčí Sheparda, že pokud nebude poslouchat jeho příkazy, odstřelí ho snajpr, jenž ho má na mušce a hraje si s ním jako kočka s myší. Komorní thriller režíroval Joel Schumacher, v hlavní roli exceluje Colin Farrell. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 236)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě dostal. Od začátku kvalitně budované napětí, velmi pěkně poskládané scény, atmosféra všude kolem by se dala krájet a vše umocňují výborné herecké výkony. Když odložíte sluchátko po ukončeném hovoru a telefon vzápětí znovu zazvoní, co uděláte?? Dvě možnosti: odejdete a nikdy se nedozvíte, kdo a proč volal anebo jej zvednete...Stu Shepard jej zvedl, jelikož jako publicista je jistě zvědavý člověk a ihned zjistí, že má další dvě možnosti: poslouchat a dělat to, co se od něj žádá nebo zavěsit a zemřít, jelikož odněkud z okolních oken, střech či zákoutí na něj míří sniperka s teleskopickým hledím, nejlepším zaměřovačem na světě a s modifikovanými karbonovými střelami. Je to opravdu nervydrásající 77 minutový snímek odehrávající se pouze v telefonní budce nebo v jejím nejbližším okolí... originální a velice rychle zrealizovaný nápad režiséra Joela Schumachera. Stejně tak dobrý nápad byl obsadit Colina Farrela (tehdy ještě né moc známého) a Kiefera Suntherlanda v roli snipera... jeho tvář možná není v Hollywoodu tolik vyhledávána, avšak jeho stoicky klidný a vyrovnaný hlas sem zapadnul jako Steven Seagal do klubu dvěstěkilových. Kiefer se ale dočkal a i jeho obličej zde zahlédnete... scénárista ukončil film důmyslnou kličkou a nechal si (možná) otevřená vrátka pro druhé pokračování. Já doufám, že se tak nestane. Tenhle film je výtečný!13 miliónů dolarů(rozpočet)/98 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)/36 miliónů dolarů(čistý zisk z kinoprojekcí) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Dám to nahlas, abys slyšel.“ - „To si snad děláš prdel!“ - „Stu, to nikdy nedělám...“ A přitom je se Stuartovým „psychologem“ taková švanda! Pravda, krapet šibeniční a jde při ní o holý život, ale když nemusíte jako hlavní hrdina, kterému se hroutí existence, stát přikovaný v budce, bavíte se. A jak jsem si možná po prvním zhlédnutí nebyl úplně jistý, tak teď už bezpečně vím, že rozhodně nejde o záležitost na pouze jedno podívání. Ano, přestože jsem už film viděl několikrát a dobře si pamatuju všechny dějové zvraty včetně (libového) konce, pořád si film užívám. Bez ohledu na kvalitu jiných režisérových snímků Telefonní budku Joel Schumacher zvládl prostě parádně. Už s tou délkou to trefil výsostně, ale i tempem, napětím, kamerou, střihem, zvukem, dialogy či herectvím (Farrell předvádí svůj životní výkon a „záporák“ si to zas s přehledem uhraje jen pomocí hlasu)…to vše tvoří takřka dokonalý celek za 5*. „Není to zajímavé? Slyšíte zvonit telefon a mohl by to být kdokoliv. Ale zvonící telefon se musí zvednout, že ano? ŽE ANO?“ ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Na dveře telefonní budky ve filmu sice neustále někdo klepe, ovšem paní nuda nezabuší ani jednou. Joel Schumacher udržuje diváka po celou dobu přiměřené stopáže v napětí, díky kterému si divák nemá čas ani náladu byť jen na pár vteřin odskočit pro něco na zub. Snímek jsem si pustil po cca deseti letech, tentokrát v originálním znění a musím uznat, že především díky Kieferu Sutherlandovi je prožitek mnohem lepší. Jeho charismatický hlas i dikce, jsou téměř přesnou kopií Douglase Raina (HAL 9000) z Kubrickova 2001: Vesmírná odysea. Plus vynikající Colin Farrell (to už zde zaznělo mockrát) a skvělý závěr. Přidávám zaslouženou pátou hvězdičku. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nepříliš domyšlený thriller se skvělým Colinem Farrellem v prakticky jediné významné roli. Všichni ostatní včetně Kiefera s uhrančivým hlasem dělají jen takové křoví výborné herecké exhibici. Joel Schumacher natočil film, který dovede diváka strhnout, ale pokud se onen konzument zamyslí, nastává problém. Mě osobně by fakt nebavilo sbírat ty nevystřelené náboje po podlaze pokoje potom, co děsně psychologicky zacvakám (co pět minut) závěrem pušky:) Podobně jako Jossie jsem asi očekával něco víc, takže ode mě jen 60%. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Najlepší film Colina Farella, najlepší film Joela Schumachera a strhujúci konverzačný thriller nabitý napätím od úvodných až do záverečných titulkov, hoci väčšinu času prakticky neopustí prostredie telefónnej búdky a záporák Kiefera Sutherlanda si vystačí takmer výlučne s charizmatickým hlasovým prejavom. Malý veľký film. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (22)

  • Telefonní budka, kolem níž se film odehrává, patřila v době natáčení neexistující společnosti Bell Atlantic, ze které se spojením s firmou GTE stal již v červnu 2000 Verizon. Proto také úvodní komentář zmiňuje, že právě Verizon bude budku den po událostech ve filmu měnit za novou. (GordonCZ)
  • Komparz, který se natáčení zúčastnil, nedostal scénář, takže většina reakcí, které se pak dostavily, jsou reálné. (don corleone)

Související novinky

Režisér Batmana chystá nový horor

Režisér Batmana chystá nový horor

07.12.2020

Matt Reeves má momentálně plné ruce práce s jeho Batmanem, který nakonec do kin (a zjevně i na streamovací službu HBO Max) dorazí až v roce 2022. Nicméně mezitím se tvůrce hodlá věnovat také produkci… (více)

Zemřel režisér Joel Schumacher

Zemřel režisér Joel Schumacher

23.06.2020

Ve věku 80 let zemřel slavný scenárista a režisér Joel Schumacher. Tvůrce poslední rok zápolil s rakovinou, nakonec však tento boj prohrál. Schumacher, jenž svoji homosexualitu od počátku kariéry… (více)

Reklama

Reklama