Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(5) / Epizody(61)

Obsahy(1)

Talentovaný a pre učenie zapálený Samo (Tomáš Maštalír) sa často, niekedy aj proti svojej vôli, angažuje v problémoch svojej triedy druhákov, ktorú má ako ich triedny učiteľ na starosti. Spolu s ním budeme svedkami toho, čo prežívajú mladí ľudia na prahu medzi detstvom a dospelosťou. Okrem riešenia problémov svojich študentov dostávajú Sama jeho nekonvenčné učebné metódy často do problémov s prísnym riaditeľom gymnázia Ráczom (Roman Luknár) či jeho konzervatívnejšími kolegami. Skutočnú búrku v jeho živote však spôsobí až príchod atraktívnej kolegyne Klaudie (Gabriela Marcinková). Títo dvaja sa osudovo priťahujú, hoci si to zo začiatku ani jeden nechce priznať. Naplneniu tejto lásky budú stáť v ceste mnohé prekážky... (TV Markíza)

(více)

Recenze uživatele imaginer21 k tomuto seriálu (8)

Pán profesor (2020) 

Že tahle záležitost není v červených číslech, přisuzuji výrazně větší kritičnosti tuzemského diváka k tuzemskému dílu než ke všem těm "plnohodnotným emerickým" rychlokvaškám, v nichž patos a moralizovaní tlačí výrazně víc na pilu a našinci jim to prostě už konvenčně žerou. Přitom tohle není jen na slovenské poměry (jak mnozí kriticky předesílají), ale z mého už léta na seriály všeho druhu využitého pohledu světové poměry fakt lahůdka. Výborný casting, prvotřídní střih, vytříbený vkus pro dialogy a do toho někdy poměrně silné příběhy. Žádný prvoplánově afektovaný humor, nýbrž poctivě hravé dialogové (i monologové) perly, příběhy vkusně provázané s mnohdy známými hudebními motivy a navrch překrásná Přešovčanka Marcinková, jejíž decentní špulení rtíků a uhýbání zrakem umí říct víc než tisíce grimas věhlasných charakterních hereček. O Maštalírově postu ani nemluvě, česká verze se naprosto nechytá. Objektivně tak 75 procent (zejména proto, že jde bohužel zas jen o kopii zahraničního námětu), ale subjektivně musím jít na plnou palbu. Už dlouho jsem se tak upřímně od srdce nenasmál (viděny všechny 3 série). ()

Obeť (2020) (S01E06) 

Téma šikany v jedné z těch nejhnusnějších podob na škole v opět dosti citlivém podání slovenské reinkarnace belgického originálu. V porovnání s českým protejškem přirozenější, netlačí tak na pilu, povahově prokreslenější a záverečný profesorův "céres" celé třídě opravdu patřičně motivační. Do toho všeho odkaz na oskarovou "This is me", originálně složenou pro Největšího showmana, a humorná vsuvka s No Name... a máme tu jednu z nejlepších dosavadních epizod seriálu. Díky za to. ()

Syndróm (2021) (S03E08) 

HIV a AIDS. Původní belgický originál jsem neviděl, ale drželi-li se slovenští tvůrci nějaké kostry, chopili se úkolu celkem s citem. Opět student s problémem, tentokrát ale výrazně přesahujícím stěny školy i života běžného studenta. Vozár si sám naloží za studenta, což přinese spoustu vtipných, ale zejména dojemných situací. Spolu s obětí jeden z nejlepších dílů a moc pěkně zahraný. ()

Hassan sa vracia (2022) (S04E06) 

Tohle fakt ne. Vzpomínám si, jak mi milá říkala, že se ptala svého malého bratrance, čím by chtěl být, a on roztomile odpověděl: "Já chcem byť lepel." Ono to bez "r" zní tak půvabně, ale když se pak podíváte, co to je být lepel, teda reper, je to v zásadě přijetí povrchní západní kultury do současného ještě jakž takž bohatého kulturního zázemí našich východních sousedů (bratrů)... a vlastně nejen jejich kultury. S tím mnoho angických zkratek, doslova prznění jinak květnatého slovenského (a i českého) jazyka a neschopnost ocenit nějaké hlubší hodnoty v umění. Jako fajn, hip-hop a rap je holt už součást naší kultury, ale založit na tom mentalitu celé generace mi příjde trošku přes čáru. Pak se nemůžeme divit, že nic "nefílujeme" (namísto necítíme), všechno je "šit" (namísto ...), všichni jsme "hepy" (že jsme šťastní, asi nestačí), vtípek je "lol" (fakt nemůže být prostě dost vtipný?) a lepel holt musí "čeknout bíty v songu" (mně příjde, že "poslechni si, jak to duní" je taky fajn a netřeba toho znásilňování našeho jazyka). Jednu hvězdu za příjemný posun v ději ústřední dvojice. ()

Druhák (2022) (S04E09) 

Vozár prostě přechč... čůrá i nejlepšího advokáta. Hodně vtipná epizoda. ()

Adoptívna rodina (2022) (S04E10) 

"Ty pichláče neie je tak snadné vystrčiť, keď už naozaj niekoho lubíš, však?". Tohle by si zasloužilo spíš celý film, aby se proměna Viery zdála uvěřitelnější, přesto ale moc hezký příspěvěk. Hlavně kvůli té hře kočky a myši, kde člověk tak nějak ví, že vozár bude nakonec mít na vrch (a přesto nijak nezavaří, jen mile pomůže). Maštalír zas hláškuje ostošest. ()

Alzheimer (2022) (S04E11) 

Zatím jednoznačně nejlepší díl série a jedna z nejdojemnějších celého seriálu. Pána profesora s Maštalírem mám jako zdařilou oddychovku (ze všech kopií je tahle slovenská jednoznačně nejpřirozenější), prolínání témat smrti, poslední vůle, ale i vůle žít a překonat těžkosti ve vztazích, když zasáhne smrt, mohly skončit velmi nedůstojně. Tady to ale bylo zvládnuto na jedničku a krásně dojemným závěrem. Perfektní rovnováha humoru a vážných situací ruku v ruce s krásným hudebním výběrem u mně profesora povýšilia tímto dílem na plnohodnotně dramatický seriál. Kéž by každá epizoda byla tak silná, žel tvůrce (hádám) limituje právě ta smlouva s majiteli původního belgického originálu. Ještě že Maštalír s humorem sobě vlastním nešetří, Marcinková je prostě úžasná ve všech polohách a ani zbytek celého ansáblu nezůstává pozadu. ()

Bifloška - kerka (2022) (S04E12) 

Objektivně 3, ale... "Také krásne meno a takým vražedným tónom." ... "Musíš ho potrestat, opät sa vlámal do školskej plavarně." - "Nie je to vlamanie, keď mám kľúč." - "Tak už nemá kľúč, vyriešené"... Ty dialogové perly by se občas měly tesat. Fakt myslím, že i přes občas slabší příběhy je slovenský pán profesor současným seriálovým klenotem. Anebo lépe: nejlepší good-feeling slovenský seriál současnosti. ()

Reklama

Reklama