Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záchranář Frank Pierce je po pěti letech nočních služeb psychicky na dně. Práce v sanitce z něj udělala alkoholika, jenž trpí depresemi a halucinacemi. V ulicích města vídává duchy pacientů, které se mu nepodařilo zachránit. Nešťastné bytosti bloumají po Manhattanu s výrazem nevýslovného utrpení a Frank čte v jejich očích výčitky. Naději do jeho světa vnese tajemná dívka Mary, dcera muže, kterého se Frankovi podařilo tak tak zachránit. Dvojici možná čeká vykoupení, ale zcela jistě budou muset napřed projít peklem. Mezi newyorskými narkomany se totiž začala šířit nová droga, jejíž požití má až příliš často smrtelné následky. A Frankovi právě začíná další noční šichta… Téměř mysteriózní drama režiséra Martina Scorseseho vzniklo podle autobiografické knihy Joea Connellyho, jenž několik let pracoval u newyorské záchranky. Tragické příběhy pacientů se tu prolínají s černohumornou otrlostí záchranářů i absurditou amerického zdravotnického systému. Scorsese se před Počítání mrtvých (1999) po letech vrátil ke spolupráci se scenáristou Paulem Schraderem, který se podílel na režisérových nejlepších filmech Taxikář (1976) a Zuřící býk (1980). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

mzss1 

všechny recenze uživatele

Neskutečný film a vše v něm je dá se říci neskutečné. Hezky ale provedené a nesmírně chytlavé. Je to velice zvláštní film, který se může ostatním lidem líbit, dalším vůbec ne, dalším zase jen trochu, prostě nevím jak to i objektivně zaonačit. Mě to chytlo v kladném směru. Příběh tu ani snad není, možná jen náznak. Vše je o tom, že Nicolsas Cage, který hraje roli Franka, tak je pracovník zácharnné služby. A vždy s kolegou zachranují lidské životy. Většinou zachranují bzedáky a fetáky. Takže je neskutečné jak se Frank se svým partákem k zraněným lidem chová a i oběti se chovají hrozně někdy. To ale neberu vůbec emotivně. Toto je nějaký rádoby humorný film, či humor, který neznám, ale sedlo mi to jako ulité. Nemocnice do které Frank odváží raněné (bezdáky, fetáky hlavně :D ) je naprostý cirkus s neskutečnými lidmi. Pořád použávám slovo neskutečný. No prostě je to tak, dalo by se to nazvat černým humorem, či parodií. Ale sledovat tento temný skvost, brutální scény, vše takhle humorně podané, to je filmový zážitek. Film se nedá popsat slovy. Herecké obsazení je na tom výborně, každý mě zaujal. Především u mě vede Nicolas Cage, který zahrál šílence jak se sluší a patří. Vodka za jízdy, zběsilá hodnička sanitkou, jeho depresivní nálady, tupý xicht - to vše k perfetknímu hereckému výkonu patří a Cage to zvládl na výbornu. Hudba zde moc nezaujme, ale není zde vůbec potřebná. No, film se nedá prostě komentovat. Nic neberte vážně, tohle je fakt depresivně a černě humorně pojatý pokus o něco, o část parodie, o sledování nekompromisném životě atd. Vlastně jsem ani vše celé do šroubku nepochopil - myslím ten styl filmu. Ale rozhodně mě zaujal, mouchy to má, ale nemůžu hledat zásadní chyby. Určitě se k tomuto dílu vrátím ještě mnohokrát. Takže bez dalších řečí hodnotím na zasloužených 90% = ***** ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Paul Schrader / Predloha: Joe Connelly - Bringing out the dead (kniha) | Hudba: Elmer Bernstein | Distribúcia: Paramount Pictures (US, CA), Buena Vista International | Štúdio: Paramount Pictures, Touchstone Pictures | Rozpočet: 55 miliónov $ | Tržby: 16,797,191 $ || Divný materiál, ktorý neni pre každého. Halucinačné pasáže sú na hranici žánrového prahu mysteriózna. Nahliadnutie do ťažkej situácie záchranárov, ktorí majú na starosti najproblematickejšiu vrstvu ľudí je ztvárnená bravúrne, každopádne sa na to nedobre pozerá. A to, že je to dobre natočené, ešte neznamená, že to funguje, ako dobrý film. Každopádne, Bringing out the dead je dôkazovým filmom o tom, že keď je Cage pod dobrou režisérskou rukou, dokáže zo seba vyžmýkať omnoho viac, než v jeho mainstreemových kusoch. 35% | Blu-Ray, THX, HU DTS | ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet$55milionovTržby USA $16,797,191Tržby Celosvetovo $19,100,000Martin Scorsese a jeho pohľad do zbesilého života šoféra ambulancie, je bez škropulí podaní výborným Nicolasom Cage v jeho jednej z najlepších úloh ako záchranára zunovaného životom s unavením výzorom na pokraji zrútenia, výborne ho dopĺňajú smútiaca Patricia Arquette a v neposlednom rade jeho kolegovia na trasách smrti stále hladný John Goodman, frajírek za vysielačkou Ving Rhames a ničiteľ Tom Sizemore. Mierne experimentovanie sa u Scorseseho vyplatilo a stvoril u ňho dosť neobvyklú až miestamy dosť halucinogénnu snímku. /75%/ ()

Silas 

všechny recenze uživatele

...ovšem nejen podobné tolikrát omílanému Taxikáři, nýbrž i stejně komornímu Po zavírací době. Urputná snaha dosáhnout něčeho, co se divákům jeví jako bezproblémově jednoduché, ale pro naše hrdiny je to nepřekonatelné. Paul Hacket se chce v noci "pouze" dostat domů, saniťák Frank touží dostat i jiný případ než pacientovu zástavu srdce, odskočit si na kafe či dát šéfovi výpověď. Nemožné. V obou snímcích hraje výraznou roli atmosféra "špinavých ulic", oba se odehrávají v noci a v nepřetržitém pohybu (Frank jezdí v sanitce, Paul stále někam utíká); pojí je i stejný tragikomický humor. Marty si s kameramanem Richardsonem v Počítání mrtvých více pohráli s obrazem - výrazné a přeexponované barvy, klasické svícení kolmo na hlavy... Zběsilý střih Thelmy jen umocňuje soucítění s bezradným Frankem. Za zmínku stojí hudba, jejíž texty parádně souzní s obrazem, případně na dané situace "odpovídají". Nenápadný, přesto další z výborných filmů Martina Scorseseho. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Další Scorseseho příspěvek na téma New York. Noční ulice představující odvrácenou stránku života mají úžasnou poetiku. Jsou plné světel a ztracených duší okupujících jak bezvládná těla umírajících, tak bezvládná těla živá, nasáklá alkoholem či drogami. Utrápený Nicolas Cage jimi pomalu proplouvá, přemýšlí a hledá cestu za druhým dechem. Film však není žádnou nudnou meditací, naopak Cage má za parťáky snad až groteskní sadu charakterů, kteří naplňují životem jej i samotný film. Ač není Počítání mrtvých nijak velkolepý, či zásadní film, ve Scorseseho filmografii zaujímá nezastupitelné místo. 8/10 ()

Galerie (96)

Zajímavosti (16)

  • Natáčelo se od 15. září 1998 do 7. ledna 1999 v New York City (New York, USA). (BMW12)
  • Tento film je posledný, ktorý bol v USA vydaný na LaserDisku. (Flipper)
  • V scéne, kde Frank chce zachrániť Rose, herci hrali svoje role pospiatky, t.j. od konca. Táto sekvencia sa potom prehrala obrátene. To pridalo podľa režiséra snový efekt. (Flipper)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama