Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záchranář Frank Pierce je po pěti letech nočních služeb psychicky na dně. Práce v sanitce z něj udělala alkoholika, jenž trpí depresemi a halucinacemi. V ulicích města vídává duchy pacientů, které se mu nepodařilo zachránit. Nešťastné bytosti bloumají po Manhattanu s výrazem nevýslovného utrpení a Frank čte v jejich očích výčitky. Naději do jeho světa vnese tajemná dívka Mary, dcera muže, kterého se Frankovi podařilo tak tak zachránit. Dvojici možná čeká vykoupení, ale zcela jistě budou muset napřed projít peklem. Mezi newyorskými narkomany se totiž začala šířit nová droga, jejíž požití má až příliš často smrtelné následky. A Frankovi právě začíná další noční šichta… Téměř mysteriózní drama režiséra Martina Scorseseho vzniklo podle autobiografické knihy Joea Connellyho, jenž několik let pracoval u newyorské záchranky. Tragické příběhy pacientů se tu prolínají s černohumornou otrlostí záchranářů i absurditou amerického zdravotnického systému. Scorsese se před Počítání mrtvých (1999) po letech vrátil ke spolupráci se scenáristou Paulem Schraderem, který se podílel na režisérových nejlepších filmech Taxikář (1976) a Zuřící býk (1980). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Zajímavý ponurý snímek Martina Scorseseho, který ačkoli je stejně ospalý jako jeho hlavní hrdina, nenudí ani na chvíli a dává nám nahlédnout do špíny jedné čtvrti New Yorku. Je tu pár kuriozit jako napíchnutí na zábradlí nebo smrdutý pan O., které trochu čeří děj a mohou i pobavit. Film je ale i tak dost depresivní a určitě vás odradí od života a práce v New Yorku, pokud jste o nich někdy snili. Kdyby nebylo té mírné roztahanosti, dal bych za čtyři. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Od dob Taxikáře uteklo moře vody v Hudsonu, ale některé čtvrti New Yorku jsou stále spíše podobny peklu. Tyto ulice brázdí Cage se svými parťáky a ambulancí. Jeho poslání je jasné - zachraňovat životy. Avšak nevyspalost, stres, přepětí i výjezdy kdy s ambulancí přijel pozdě či kdy pacient nepřežil převoz do nemocnice se do Nicholasovi duše hluboce vrývají. Často zachraňuje opilce a feťáky jen pro to, aby ho se sanitou po pár dnech k nim zase někdo zavolal... Film je sondou do rutinní práce saniťáků, místy lehce halucinogenní střihlý psycho hudbou, odehrávající se převážně za nocí. Na rutině však není nic zábavného a časem začne odčerpávat energii a k smrti nudit. Tak je to i se snímkem. Nedá se říci, že ten by k smrti nudil, ale těch pár dní s osádkami sanitek ( někdy dost šílenými osádkami ) stačilo. A do New Yorskejch špitálů v Bronxu bych se fakt nikdy nechtěl dostat...... Každopádně tady Cage ještě hraje a psychicky totálně hotovýho záchranáře jsem mu věřil, na rozdíl od některých pozdějších rolí... Tři hvězdy a je to tak akorát. * * * ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Noční ulice devadesátkového New Yorku, Paul Schrader, tentokrát to všechno navíc na materiálu Kodak Vision 320T (všechny filmy, co milujete z konce 90. let, jsou natočený na tomhle - obrovské rozlišení + obrovská zrnitost). Scorsese tu pod množstvím epizodek vedlejších postav a různých fórků trochu zapomněl o čem vlastně vypráví, což ale sedne k povaze ústředních postav a vlastně i k tomu, čím ten film vlastně je. Navíc to má spoustu scén takový tý cool rozervaný existenciálnosti ve který Nicolas Cage v bezdomovecký komunitě shání kafe místo toho, aby se staral o pacienta. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že Scorsese se snaží ve svých dílech zachytávat těžké emoce. Když sem viděl jeho poslední Killers of the Flower Moon, tak v závěru na mě film působil jako satisfakce, zadostiučinění a poukázání na fakt, že Amerika opravdu není zemí zaslíbenou, ale zemí kde má lež hluboce zakořeněno. U Počítání mrtvých mi přijde, že se ani tak nesnažil přiblížit práci záchranné služby, ale spíš zachytit psychologii té práce. Spasitelé, samozvaní ochránci spravedlnosti, alkoholici, lidi co chcou jen přežít službu a jít domů. Mohl bych klidně pokračovat dál. Za mě se mu různorodost lidí, co pracuje ve zdravotnictví podařilo vykreslit perfektně, protože tak to opravdu funguje. Frustrace, ulřímnost zabalená do černého humoru (sestra na recepci). Čím dýl mám od shlédnutí, tím víc ve mě film rezonuje. Komentář dost možná přepracuju. Tenhle film se mi trefil do vkusu. P.S. Zdravotnické postupy ve filmu jsou o něco lepší, než v jiných filmech, bohužel si to Scorsese neuhlídal a pořád je tam potřeba sklouzávat do teatrálnosti. Přitom by to zabralo jen dalších pár sekund. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tento Scorseseho veľký prepadák dávajú iba neskoro v noci, pretože sa naňho nikdy nedokážem poriadne sústrediť a na prvýkrát som dokonca asi o jednej v noci v polovici zaspal. Pritom sa na tento film treba pekelne sústrediť, aby sa človek dokázal vcítiť do Cageovej postavy a jej démonov. Scorsese natočil film, ktorý najviac vybočuje z jeho klasickej filmografie. Uvidíme, ako ho posúdim, ak ho uvidím znova v normálnom sledovacom čase. VIDENÉ ZNOVA 7/20: Budem musieť nechať pôvodné hodnotenie, Počítanie mŕtvych predsa len nepatrí medzi najlepšie kúsky Scorseseho filmografie a film pôsobí dojmom, že sa až príliš snaží byť umeleckým dielom, namiesto toho, aby len tak prirodzene plynul a stal by sa tak ním aj reálne. ()

Galerie (96)

Zajímavosti (16)

  • Režisér Martin Scorsese poskytol hlas mužskému dispečerovi. (Flipper)
  • Když Nicolas Cage (Frank Pierce) během příprav pracoval se záchranáři, pacienti jej vůbec nepoznávali: "Bývají v takovém stavu, že vás ani nevnímají. Předtím jsem na to myslel. Jak si budou říkat: To je ten z Města andělů a chce si mě vzít s sebou. Nic takového. Jediný, kdo mě ve východním Los Angeles poznal, byl nadržený doktor jako vystřižený ze seriálu Pohotovost. Pamatoval si mě ze Skály. Ať se prý dívám. A já koukal, jak křísí lidi elektrošoky, jak je celý od krve, jak mu na stole leží dvě mrtvoly... A snažil jsem se předstírat, že to se mnou nic nedělá. A on, co si o tom myslím. Předváděl se, protože tam byl hvězdou on - v tom svém království. Prožil jsem pár opravdu podivných dnů." (NIRO)
  • Martin Scorsese prezradil, že jedna tretina filmu sa natáčala v ambulanciách a skoro stále v noci. (Flipper)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama