Reklama

Reklama

Blade Runner

  • Česko Ostré komando (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v blízké budoucnosti, kdy věda pokročila a společnost začala vyrábět replikanty, kteří jsou od lidí k nerozeznání. Liší se jen tím, že žijí pouze čtyři roky. Replikanti jsou používáni pro nebezpečné mise, ale po krvavé vzpouře v jedné mimozemské kolonii jim byl zakázán vstup na Zemi pod trestem smrti. Na plnění tohoto nařízení dohlíží speciální policejní tým Blade Runner. Rick Deckard, bývalý člen této jednotky, je povolán zpět do akce, když je jeho kolega zákeřně zabit jedním z replikantů. Vyšetřování ho zavede do koncernu, který replikanty vyrábí. Zde se setkává s krásnou Rachael, ačkoliv není skutečným člověkem, ona sama je o svém lidství zcela přesvědčená. Rick na replikanty nahlíží jako na podřadné věci, ale díky sblížení se záhadnou Rachael začíná o svém vyhraněném názoru pochybovat. Jsou skutečně replikanti od lidí natolik odlišní a je třeba je vyhladit, jak to Deckardovi nařizují jeho velitelé? (TV Nova)

(více)

Recenze (1 740)

krisnguyen 

všechny recenze uživatele

Jsem fanoušek P.K Dicka a může zato hlavně tento film, ikdyž jsem později zjistil, že oproti knize si děj značně zjednodušil, ta genialní vizualizace a bezútěšná atmosféra, ji vystihly dokonale, že film nestárne dokazuje i vydání final cut a přepis na blučko, bože ty triky a vubec celá grafická část filmu vypadá, že byl natočen včera a ne před skoro 30ti lety... ()

Baworak39 

všechny recenze uživatele

Neberu tomuto snímku, že se stal klasickým dílem žánru sci-fi, ale bohužel na mě jako diváka ničím nezapůsobil. Příběh měl nejspíš původní myšlenku vcelku silnou, ale jeho zpracování děs a hrůza. Nudil jsem se téměř po celou dobu a místy mi film přišel velmi zmatečný a nedomyšlený.... Herecké výkony byly také hodně nevýrazné. ()

Mazmen 

všechny recenze uživatele

Vizuální efekty na rok 1982 jsou perfektní, ale bohužel jsem ten film viděl až ve 21. století a tím mě vůbec neohromil. Celkový příběh je hrozná nuda. ()

Godlieb 

všechny recenze uživatele

Asi nejrealističtější vize budoucnosti jakou jsem kdy ve filmu viděl, žádný "mimoňský" Minority Report s elektromagnetickými autíčky a modrou oblohou, tohle je svět kam jej zavedl bezskrupulózní ekonomický kalkul nadnárodních koncernů a ziskuchtivých magnátů, svět špinavý, věčně vlhký, bezcitný, sterilní, pomalu umírající. Atmosféra je skutečně zdrcující, jenom žasnu jak úžasné triky uměli na začátku 80. let bez počítačů a elektronické animace aniž by bylo nějak zřetelně vidět, že jde jen o kulisy a modely na jeřábech. Nikdo z hereckých představitelů nijak neexceluje, Harrison Ford hraje svůj slušný standart, Rutger Hauer je přesně ten typ na role podobných zloduchů (byl vlastně Roy Batty zloduch?), Sean Young jako osudová žena není špatná, sice má takový ten typický půvab Charleyho andílků ze 70. let ale i přesto jí to sluší, ovšem v tomhle snímku o nějaké herectví příliš nejde, v hlavní roli zde vystupuje temná zvuková a vizuální stránka filmu, vygradovaná na konci až do legendárních výšin. Navíc první film u něhož jsem díky Vangelisově famóznímu závěrečnému tématu vydržel až do konce titulků. "Jen" čtyři hvězdičky dávám hlavně za trochu nudnou a natahovanou střední část. P.S: Po několikerém shlédnutí mám nutkání snížit na tři hvězdičky protože tenhle film je absolutní vítězství audiovizuálu nad příběhem. Právě při porovnání s úžasnými scenériemi (ten opening nemá chybu) nejvíce vynikne nezajímavost a relativní plytkost zápletky. Ale místo toho naopak jednu hvězdičku přidám!! ()

Hansolo35 

všechny recenze uživatele

Film považovaný za kultovní, ať už se za tím kolikrát skryje cokoli. Přišel jsem, viděl jsem, nenadchlo mě to. Sci-fi mám rád, ale žádnou zvláštní atmosféru jsem nenasál. Šeď a nuda. Mám rád "hard" sci-fi a nejsem milovník sci-fi stylu Terminátor, Radiátor atd. ale tohle teda není můj šálek kávy. Raději méně efektů a temnosti a více příběhu. ()

Dodge-I 

všechny recenze uživatele

Když jsem slyšel, že má být natočená "dvojka", tak jsem neodolal a vrátil se k prameni :-) Nezbývá mi než smeknout před vizí Ridleye Scotta - tento film snese i po 30 letech z hlediska scény i hereckých výkonů nejpřísnější kritéria hodnocení. Harrison Ford forever - Indy i Solo ví své... ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

no, taky mě to až tak nezvalo, ale přitom to čeho si na filmech hodně cenim - atmosféra úchvatná, sci-fi noir klasika...noc, déšť....ježiš....mám to strašně rád, noční město....ale...stejně...prostě mě to až tolik nebralo... ()

mrzo 

všechny recenze uživatele

To čím je pre mňa Duna knihou, tým je pre mňa Blade Runner filmom. Kult, klasika a to naj zo žánru sci-fi. Je to jeden z mála filmov na ktoré sa pamätám, že som ich videl už ako malé decko a mimoriadne na mňa už v tej dobe zapôsobil. Čo sa nedalo pochopiť dieťaťu, to som aspoň matne začal chápať oveľa rokov neskôr. Nie je to film, ktorý si stačí pozrieť len raz, ani dvakrát… Každý jeden ráz je v ňom možné objaviť niečo nové, zaujímavé, no tak isto si vychutnať klasické scény - rozhodne treba medzi ne zaradiť záverečný rozhovor Deckarda a Roya (resp. jeho monológ) a každú jednu scénu Rachael a Deckarda (osobne mám najradšej tú úplne prvú). Pre veľa ľudí je to príliš rozvláčny film - a ozaj je. Dej tečie pomalšie ako sirup. No toto tempo práve tomuto filmu sedí - je to typický noir resp. neo-noir film a tak to proste musí byť. Hudba (Vangelis) je mimoriadne silným nástrojom dotvárajúcim atmosféru celého príbehu a jednoducho si neviem Blade Runnera predstaviť so žiadnym iným soundrackom. Rozhodne odporúčam verziu Final Cut z roku 2007. ()

MagyG 

všechny recenze uživatele

Filmová legenda žánru sci-fi, ktorá vďaka precíznej kamere a perfekcionizmu Ridleyho Scotta ostane asi navždy neprekonaná a ktorá nastavila pomyselnú laťku kvality filmárčiny sakramentsky vysoko. Dokonalosť spracovania ocenil aj sám autor predlohy, Philip K. Dick, ktorý po prvom premietnutí hotovej verzie ostal v nemom úžase a zmohol sa len na "ako si to dokázal??" Väčšej pocty sa Scottovi ani dostať nemohlo. Po technickej a vizuálnej stránke je film dokonalosť sama, herecké výkony nezaostávajú, výprava a kostýmy veľkolepé. Aby som bol spravodlivý, trošku kríva dej a spád, ale toto nie je klasická akčná popkornová "no-brain" oddychovka. Preto takmer každá scéna zanechá hlboký dojem a nie je to práve film, určený pre masy konzumných divákov (asi preto to napriek neoddiskutovateľným kvalitám nebola nikdy zlatá baňa). Je to jeden z mála filmov, na ktorý sa môžem dívať zas a znova a neunudí. V hĺbke duše dúfam, že nikdy nikoho nenapadne spraviť pokračovanie alebo remake. Môže to byť totiž už len horšie. V BluRay verzii Ridley vyretušoval niektoré nedostatky (napr. do očí bijúcu dablérku "Zhory" v scéne jej zastrelenia či nesynchrónnosť pohybu pier Deckarda s jeho hlasom v obchode s hadmi) a jej 5-disková zberateľská edícia je absolútny klenot. Ridley, vďaka! /// dal by som aj 6 hviezdičiek, ak by sa dalo. ()

voltamper 

všechny recenze uživatele

Tak ja naozaj neviem, čo na tomto všetci vidia. Jedným slovom nezaujímavá, otrasne natočená nuda. Chápem, čo chcel režisér povedať, ale rovnaký zážitok by som mal z prečítania obsahu na zadnej strane DVD. Bolo to nepozerateľné a dabing tomu ubral aj ten zvyšok, takže to bolo aj nepočúvateľné. ()

manipulant 

všechny recenze uživatele

Měl jsem možnost vidět digitálně vyčištěnou verzi z roku 1997 na bluray a myslím, že něco tak úžasného dokáže natočit jenom Ridely Scott. Nadčasovýé téma, kdy si roboti uvědomí samy sebe není ničím novým, ale tento film není tak úplně o příběhu, ale o ponurém prostředí budoucnosti, které je velmi pěkně ztvárněné a doplněné o hudbu Vangelis, což snímku dodává na své kráse. Hra světel a stínů není Scottovi překážkou a závěrečná scéna mluví za vše. Pro ty, kdo to neviděli, doporučuji se podívat na bluray verzi, jelikož kvalita obrazu je nádherná a celému snímku to akorát přidá. Hodnotím 90% -5* ()

TXmovie 

všechny recenze uživatele

Tenhle film ma tolik „nej-horší“, že nevím, jestli dokážu všechno vypsat. A proto se o to ani nepokusím. Pakliže film neznáte a zlákalo vás průměrné hodnocení filmu a kladné ohlasy nenechte se zmýlit. Skutečnost je taková: patříte-li do generace narozené déle po vydání filmu, doporučuji ani se nepokoušet film zhlednout. Jediné čím film mohl zaujmout ve své době je technické zpracování, které je na datum vydání špičkové. Pokud byste se přeci jenom přesvědčili na film podívat, čeká vás několik desítek minut nepřetržité nudy, ale opravdové nudy. Ne že bych na akci nějak lpěl, ovšem, jenom pokud film má děj a výrazně se vyvíjí. Zde nenaleznete nic kromě efektů, které jsou na dněšní dobu už zastaralé. I pokud patříte mezi fanoušky sci-fi, není třeba film vidět a doporučuji se filmu vyhnout velkou obklikou. Jedna hvězda za dobové technické zpracování filmu. ()

Leonit odpad!

všechny recenze uživatele

Ač se mnou nebude většina lidí souhlasit, tak já se u filmu obrovsky nudil. Jako že mám Sci-fi rád, toto se nedalo. Asi i z důvodu, že to bylo místama dost odporné (viz spodina velkoměsta zobrazená ve filmu). Celý film měl takovou podivnou zápletku a její vyřešení nedalo Harrisonovi Fordovi moc zabrat. ()

Isfio 

všechny recenze uživatele

Nuda, príšerná, ale naozaj príšerná nuda, rozťahaná do 2 hodín. Chápem prečo majú niektorí fajnšmekri orgazmus pri sledovaní tohto filmu, vykreslenie pochmúrnej budúcnosti je naozaj bravúrne, atmosféra na úrovni, ale to nestačí, ak film nemá žiadny dej. ()

Pattrick 

všechny recenze uživatele

Zdatný Scott natočil zajímavě nudnou sci-fárnu, která má super look, skvělou hudbu, ale hrozně táhlý děj, který mně nedává, to co jsem od toho očekával.. ()

A.J. Rimmer 

všechny recenze uživatele

Sci-fi kultovní mozaika sestavená z pečlivě vybraných dílků vybroušených dialogů, noir stylu, akce, metafor a zvláštně pak podmanivé Vangelisovy hudby. Když při jeho soundtracku zavřu oči tak mám pocit, že se vznáším někde kolem měsíců Jupitera ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Druhý Gladiátor našel záporáka

Druhý Gladiátor našel záporáka

17.03.2023

Ano, opravdu se vám to nezdá. Legendární režisér Ridley Scott (Vetřelec, Marťan) brzy začne natáčet pokračování ke svému obřímu hitu Gladiátor z roku 2000. V něm se tentokrát neobjeví Russell Crowe … (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama