Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Píše se 19. století. Dva fotbalisté, každý z opačného pólu společenského žebříčku, prožívají v práci i soukromí vzestupy a pády, které změní jak fotbal, tak celou Anglii. (Netflix)

Videa (2)

Trailer

Recenze (50)

erased 

všechny recenze uživatele

Ani ne tolik Hra z Anglie jako Hra o Anglii - naštěstí. Po splašeném pilotu se děj přesouvá z trávníku spíš do odborářské politiky a osobních i společenských dramat, a přestože mi fotbal samotný nemůže být ukradenější, právě díky tomu nahlédnutí do jeho historie v kontextu Viktoriánské Anglie si mě aspoň trochu získal. Finále už je tak nakonec zaslouženě poctivé sportovní drama, kterému není v podstatě co vytknout. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Zrození moderního fotbalu a moderního fanouškovství. Pro konec 19. století mám slabost a proto se mi na minisérii The English Game velmi příjemně dívalo. Výborně zahrané, autenticky působící, emocionální (jsem si jist, že minimálně jedna dcera bude na konci slzet a projevovat respekt). Je pouze třeba si uvědomit dvě věci: 1) Tvůrci se rozhodli hovořit víc o společnosti (té doby), než o fotbalu samotném. Chtěli, aby hráči měli propracované příběhy a vztahy. Proto v seriálu o fotbalu sledujeme fotbal paradoxně docela málo (což je i trochu slabina - přál bych si fotbalu víc). 2) Asi nešlo zobrazit historii přesně tak, jak se odehrála. Určitě doporučuji přečíst si, co píše Trevor ve svých komentářích k jednotlivým epizodám. Rozumím jeho kritice, jsem ale přesvědčen, že pokud neměl být seriál roztahaný a víc roztroušený, bylo správné děj upravit. ■ Samostatná věc je, co ve svém komentáři kritizuje rikitiki - o násilném přidání ženské dějové linie. Asi má pravdu, ale nevadilo mi. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Výborný dobový seriál z viktoriánské Anglie o prvopočátcích fotbalu (a samozřejmě nejen o tom). Krásné exteriéry a interiéry, skvělí (spíše méně známí) herci, báječná atmosféra... tohle má náběh na seriálovou událost sezóny a těžkou závislost (btw ta taktika/rozestavení 2-2-6 měla něco do sebe :-). Edit: Hodnocení o jednu hvězdičku snižuju, pač se seriál, jeho dějová linie, zhruba v polovině bohužel posune směrem, který mě až tak nebavil. No zkrátka takhle to dopadne, když seriál o fotbalu točí režisérka :-) ()

campix 

všechny recenze uživatele

Dobový seriál o přerodu kopané ze sportu pro elity do sportu, který se může zahrát naprosto každý a časem přeroste v nejhranější sport vůbec. Naroubování slavných postav fotbalové historie do dobových reálií, kde se asi více nežli fotbal řeší hlavně sociální záležitosti tehdejší průmyslové Anglie. Fotbal je tady spíše prostředkem a provází diváka všemi změnami, které v té době probíhaly. Zpracování je viditelně televizní bez větších hereckých osobností. Poměrně to uteče, ale nezanechá většího dojmu. Šlo to udělat lépe, ale špatné to také rozhodně není. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Originální název seriálu mě poněkud zmátl. Těšil jsem se na lov jelenů, případně dramatický a dobrodružný hon na divočáka, takže mě nemile překvapilo, že slovo game tentokrát reprezentuje fotbal. Jak bych kulantně popsal můj vztah k fotbalu? Asi tak, že je méně než vlažný. Nemám ho rád, protože nezastavitelní, rány snášející borci typu Ruuda van Nistelrooye už prakticky vymizeli, a oslavují se napomádovaní bojovníci o titul herec roku. Proto jsem už dlouhá léta nadšeným divákem ragby, které mě podobně zklamat nemůže. Seriál u mě měl tím pádem od počátku nedobře našlápnuto, ale slušně zvládnuté viktoriánské sociální drama mě nakonec vcelku bavilo. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (10)

  • Zápasy zobrazené v seriáli pripomínajú víťazstvo Blackburnu Olympic v roku 1883. Zápasy Old Etonians a Blackburn Olympics vo štvrťfinále, semifinále a finále sú uvedené presne, okrem štvrťfinále Old Etonians, ktoré v skutočnosti hrali s Hendonom. Darwen je zobrazený ako vyradený zo súťaže klubom Derby St Luke's, ale Derby sa v skutočnosti zúčastnil FA Cupu až v sezóne 1884-85 a tieto dva tímy sa nikdy nestretli v súťažnom zápase. (joseee)
  • Arthur Kinnaird (Edward Holcroft) je považován za vůbec první fotbalovou hvězdu, později byl prezidentem FA po dobu 33 let. (smeejay)
  • Fergus "Fergie" Suter a James "Jimmy" Love nastúpili do Darwenu oddelene. Suter na rozdiel od seriálu prišiel ako druhý v roku 1878 a bol kamenárom, nie mlynárom (do Darwenu by neprišiel pracovať do mlyna). Jimmy Love sa nepripojil k Darwenu, aby bol plateným hráčom, ale v skutočnosti utiekol zo svojho domova v Glasgowe, keď naňho bol vydaný zatykač kvôli dlžobám. Neexistuje dôkaz, že by hral trvale v Blackburne, hoci v roku 1879 nastúpil za Rovers v priateľskom zápase proti Darwenu. Jeho futbalová kariéra sa skončila v roku 1880, nie však kvôli faulu, ale preto, že bol odvedený ku Kráľovskej námornej pechote. O tri roky neskôr zomrel na črevnú horúčku, počas nasadenia v Egypte. (joseee)

Reklama

Reklama