Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Policejní rada Vacátko znovu přichází! Tentokrát v kasařské romanci podle povídky Jiřího Marka. Jednou z největších postav, které vytvořil Jaroslav Marvan, je vrchní kriminální rada Vacátko. Spisovatel Jiří Marek, autor literární předlohy, napsal tuto postavu podle čtyř skutečných pražských kriminalistů z období první republiky, ale teprve až když jí Marvan vdechl život, zajásal syn jednoho z oněch čtyř pánů radů: „To je přece táta!"  Film Pěnička a Paraplíčko bezprostředně navazuje na oblíbený televizní seriál Hříšní lidé Města pražského. Volba padla na povídky z jeho další knihy "Panoptikum hříšných lidí". I zde se vedle pana Vacátka objevují jeho podřízení – detektivové pan Bouše a pan Brůžek v podání Josefa Vinkláře a Josefa Bláhy. Film nesoucí podtitul „kasařská balada" ukazuje s úsměvným nadhledem pražskou „zločineckou galérku". Pěnička je kasař a Anča Paraplíčko chudičká šlapka. Jejich příběh málem vyústí v krvavý masakr, kterému zabrání jen moudrost a životní zkušenost rady Vacátka... (Česká televize)

(více)

Recenze (128)

gezper 

všechny recenze uživatele

Herecky vynikající, scénař trochu řidší a natáhnutý, a do toho pokus o melodicky-poetickou variaci na téma pražské galerky - kde často hraje prim i hudební stránka. Ale i tak je to stále dobré, ač Vacátko-filmy jsou i lepší (a seriál samotný je geniální naprosto). [70%] ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Poměrně slabý pokus odskočit si z žánru rozšafné detektivky k "vážnějším" polohám... Sequens jakoby spíš chtěl vykreslit prostředí galérky a natočit "milostné drama" z prvorepublikové Prahy, kterým se budou proplétat notoricky známé postavy skvělého seriálu... Podařilo se to tak napůl, herecky je to hodně slušné, ale scénář je suchopárný a prostý vzruchu. Pěnička a Paraplíčko patří rozhodně ty slabší figurky z kumpanie hříšníků v rajónů pánů ze Čtyřky. A ani ten humor nejni, co bejval. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tahle gangsterská historka mi v rámci čtyř televizních filmů s radou Vacátkem přišla nejslabší a to i přesto, že Brzobohatý je můj velký oblíbenec. Přesně jak napsal Enšpígl, tak Bohdalka která nebyla pěkná ani jako mladá je opravdu všechno, jenom ne femme fatale. Humor na mě moc nefungoval, ale naštěstí ta tradičně kvalitní herecká sestava a Sequensova jistá režie to v tom průměru spolehlivě udrží.55% ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Tohle není žádná kriminálka, kde tajíme až do konce dech, aby nám neušel vrah. Vacátko, Bouše a spol. jsou naprosto zbytečné figurky, protože vše se točí kolem dvou neproduktivních členů společnosti. Vyžilá prostitutka v podání Bohdalky mě za srdce nechytla a ani jednoho z ústřední dvojice mi nebylo líto. Což o to, herci ze sebe cedí to nejlepší, ale co je jim to platné, když jsou oba napsaní jako studení čumáci. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Jedna z našich nejlepších kriminálních komedií. Přestože je příběh v podstatě tragický téměř od začátku až do konce, tak jej autoři předkládají s lehkým nadhledem, občasným úsměvem či vtipem. Pana rada Vacátko je nepřekonatelný a atmosféra prvorepublikové pražské galerky, ale vůbec společnosti, je vykreslena skvěle. Páni detektivové ze čtyřky jsou tentokrát trošku mimo hlavní děj, ale to nevadí, když je to na úkor Jiřiny Bohdalové a Radoslava Brzobohatého - Paraplíčka a Pěničky. Závěrečná akce je nezapomenutelná. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (14)

  • Když na začátku filmu vytahují četníci z Vltavy mrtvého kasaře, je možné si v pozadí všimnout na druhém břehu řeky tehdy současných jedoucích vozidel a tramvaje, a to i přes pokus o maskování mlhou. (JohnSmith)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno