Reklama

Reklama

Divoké včely

  • angličtina Wild Bees (festivalový název) (více)
TV spot

Obsahy(1)

Osmnáctiletý Kája bydlí ve vesnici kdesi na severní Moravě s otcem-filozofem a s energickou babičkou. Pracuje se ženskými v lese a tajně zbožňuje svou vrstevnici, prodavačku v místním krámku Božku. Ta však chodí s frajírkem Laďou. Když do vesnice přijede z Prahy Kájův starší bratr Péťa, který se živí jako cesťák, začnou se vztahy mezi jednotlivými postavami proměňovat. Zatímco Božka, pociťující snad nejvíce vesnickou nudu a beznaděj, nakonec zůstává, Kája, který přišel o panictví, odjíždí s bratrem... (Magic Box)

(více)

Recenze (275)

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Pro mne asi nejlepsi film Bohdana Slamy. Uzasne propojeni nehercu s herci na mozna te nejzaprdelenejsi periferii nasi zemicky... ()

Repulsion 

všechny recenze uživatele

Marigold to vystihl celkem dobře, až na ten závěr, kdy hodil film do jednoho pytle se Samotáři. Samotáři mají na rozdíl od tohoto filmu vtip a nadhled. Což je řadí do úplně jiné kategorie. Tady byl ten pokus o „autentičnost“, jenže, je to ve skutečnosti pseudoatentičnost. Jako v Indiánském létě, Mrtvém brouku nebo Ene bene. To znamená, že něco tam je, ale je to schématické a především nehorázně nudné. Hraný film tady supluje dokument, ale supluje ho špatně. Dokument by byl uvěřitelný. Hraný film není. Dvě hvězdičky za Lišku, protože jeho imitátor je kouzelný. JInak by to byl odpad. ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

Hold tak to chodívalo na malé vesnici, jako dítě jsem to zažila. Nic zajímavého, když znáte jak to chodí. Překvapuje mě kde vzali ty krasavice, tam snad není jediná starší ženská pěkná. NJn. chlast, žrádlo, sex..zábava na vesnici před lety. Trochu úsměvné, ale nějak poutavé. Souhlasím je nepříjemný se dívat na tak škaredý lidi a jejich šakaredým chováním. Tohle hlavně ať nevidí v zahraničí, řeknou si, že u nás není tekoucí voda a jsme naprostí primitivové. Nedalo se to dokoukat. ()

johnnie78 

všechny recenze uživatele

Já dodnes vůbec nevím, o čem to bylo. Asi o lidech, kteří jsou v prdeli, sedí spolu v hospodě, a místo aby mluvili, tak mlčí. Liška jako Jackson mě rozesmál, tak asi proto ty dvě hvězdy. ()

Kakofon 

všechny recenze uživatele

Naprostá bomba! Skvělý filmový debut Bohdana Slámy svým neotřelým a osobitým způsobem navazuje na Formanovy filmy z šedesátých let. Výborný scénář i kamera. Vynikající herecké výkony (Dušek, Liška, Raušer,Daniel, Kronerová, Černoušek, aj) Nezapomenutelné hlášky. Opravdu výborný film. Rád se k němu vracím. Je to klasika, která ani po 14 letech diváka nezklame. 80% ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Již poněkolikáté jsem se snažil zjistit proč se mi tento film vůbec nelíbí. Nezjistil jsem. Herecky dobře obsazeno a to je vše. Nejvíc mi asi rozčiloval Liška jako Majkl. ()

marekspanel 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně úplně o ničem, no takové bývají ty filmy "ze života". Ale nějakým způsobem mi všechno do sebe zapadá a sedí, myšleno ztvárnění postav, vztahy mezi nimi i samotné obsazení. Je to tak (ne)náročné jako ráno vstát a jít do práce. Jednoduše rutina, kterou krásně prezentovala Božka sedící u studny se zapálenou cigaretou a civěním do prázdna. Vtip většinou čerpá z trapných situací či sprostých poznámek místních buranů. Vlastně vůbec by se nic nestalo, kdyby film nevznikl, ne že by takových nebyla početná řada, ale na tento se paradoxně vždy po nějaké době rád podívám, je mi to tak nějak sympatické. Plus za Lišku Džeksna a jeho dej si Pepsi a jízdu Tatrou a ten song od Ecstasy of Saint Theresa prostě odjakživa žeru! ()

podoustev 

všechny recenze uživatele

I když se film snaží všemi možnými dostupnými prostředky co nejvíc ukázat holou realitu, stejně sklidí kritiku ve stylu „idealizuje, nevidí pravou podstatu věci, postavy jsou černobílé, …“ – zrovna v případě filmů Bohdana Slámy mi taková kritika přijde vcelku absurdní – vždyť co Divoké včely zachycují jiného než typické, vzájemně provázané démony, které spoustu lidí – ať už z důvodu negativních okolností nebo zásluhou vlastní slabosti – uzavírá do bludného kruhu celoživotního zoufalství a nesplněných ambic? Já osobně naopak oceňuji, že se Sláma ve svých filmech vyhýbá oné negativní patetizaci a film díky tomu není nekonečnou přehlídkou teatrálních, srdcervoucích depresí, vzlyků, úzkostí a potoků neutichajícího pláče na sto tisíc způsobů – tak jako tomu ve spoustě „filmů odrážejících život“ je. Kdo nad filmem dokáže přemýšlet, nepotřebuje takové prvoplánové demonstrace lidského zoufalství, aby ho dokázal ve filmu najít a vnímal. ()

daleba 

všechny recenze uživatele

Sorry, ale asi nejsem dostatečně intelektuálně vzdělaný na to, abych pochopil, co tím autor chtěl říci?! Místní hodnocení absolutně nechápu a je mi z něj zle... Stejně jako z celýho filmu! Ale asi je to moje chyba, že dostatečně nezapadám do tohohle podivnýho klanu novýho českýho filmu. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Tak trochu Pupendo, tak trochu Štestí alebo sonda do svojráznej vidieckej komunity. Plachý až neprebudený Kája s duchovne zameraným otcom, praktickou babičkou a bratom, ktorý od nich odišiel, predavačka v bufete Božka s matkou radodajkou (Zuzana Krónerová), vlastníčka bufetu Jana s manželom gamblerom, Láďa miestny šoumen a skvelá partia, tvoria zmes rôznorodých vzťahov. Produkcia je dobrá, ale v pamäti skôr zostane Pavel Liška imitujúci Michaela Jacksona a jeho mačistická postava. 70% ()

gjk79 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film,ale pokud z těch končin v kterých se film odehrává pocházíte stejně jako já,tak vám moc zvláštní nepřijde. Pro mě to bylo spíše zklamání. Realita je totiž ještě tvrdší. Škoda že se Slámovi nepodařil debut tak dobře jako jeho pozdější ŠTĚSTÍ. 50% ()

matracak42 

všechny recenze uživatele

Liška posedle zblbnutý do Michaela Jacksona, Dušek jako vychlastaný lesák nebo šlapka Kronerová Vás potěší vtipem a krásnou tragičností situací. Poláška bych nakopal za hraní na automatu v místní hospodě. Nesporný je všudepřítomný vesnický natur a chudoba. Lidé jsou tam navzdory všemu neskažení a to je štestí. Takže potom mrkněte na film ŠTĚSTÍ ()

Jevablo 

všechny recenze uživatele

Pokud jste neviděli, nenechte se zmást intelektuálními komentáři, je to o ničem a ještě dost zvláštně natočené. Bůhví, co chtěl básník říci...ale radši to nezjišťovat. Pouze pro zájemce o dost odporný obrázek života někde v totálním zapadákově. ()

krijka 

všechny recenze uživatele

Bezčasí v severomoravském pohraničí, nic se tu neděje, lidé jsou vesměs bez práce, bloumají od ničeho k ničemu a středobodem děné se stává místní kiosek a pak hasičská zábava, kde má vystoupit místní napodobenina Michaela Jacksona Laďa. Film vpadá do tohoto mikrosvěta, na chvíli se v něm zdrží a pak ho zase opustí. Má se tak podobat českým filmům Miloše Formana, ale nepodobá se. Oproti Formanovi, tady chybí humor, byť i v podobě cynického šklebu, je tu jen beznaděj. Chybí také děj, protož příběh o tom, jak Vilhelmová dala nějakému cápkovi (mimochodem Zdeněk Raušer tady stvořil strašlivě nesympatickou, ukňudlanou a ukňouranou postavu, opravdu nevím, v čem by mohl Božku zaujmout), to opravdu dějem není. Jinak jsou herci poměrně zajímavý a když byl film natáčen, tak dost neokoukaní, hrálo tady skoro celé brněnské Ha-Divadlo, ale postavy, jež měli ztvárnit, jsou takové jakési nedomrlé, třeba absolutně nechápu postavu, jež představuje Tomáš Matonoha. Proč tam proboha vůbec je? Celý film mi přijde jako takové chladné filmové cvičení. ()

gymnophiona 

všechny recenze uživatele

Sláma si svojim debutom nadstavil laťku hodne vysoko. Podľa mňa už ju nikdy neprekonal, lebo začal tvoriť viacej "televízne" filmy. Nejak nekomplikovaná dejová línia je vynahradená atmosférou filmu a hereckými výkonmi. Hudobne sú scény správne podtrhnuté, proste tlieskam odvahe natočiť niečo podobné. ()

RadushM 

všechny recenze uživatele

Jako ze života vystřižený. Baví mě snímky, kde se natáčí v reálným prostředí, žádný načančaný kulisy. Záběry z obecní hospody, no fakt reál. Nejvíc ty židle naházený na hromadě v rohu :-D Tady by sedělo říct, že Díra u Hanušovic je po čtrnácti letech volným pokračováním. Dost dobrým pokračováním. Dejchá z toho pravá lidská bezmoc a zoufalost vlastního bytí. Dost dobrý. Tyhle hořký tragikomedie mě baví. ()

zekon 

všechny recenze uživatele

Prvně to na mě zapůsobilo jako Dědictví. To jsem zpozorněl, jenže pak to začalo váznout a táhnout a ono tam nic moc zábavné není. Babky ožralky zmizí, hlášky utichnou a nic. Jen to prostředí dědiny tam zůstane. ()

pan_Bily 

všechny recenze uživatele

První dojem po zhruba čtvrthodině filmu byl, že je to letitý předvoj Díry u Hanušovic. Také mě to nijak neoslovilo. A nemám potřebu to vidět znovu. Ono asi (stejně jako Díra...) záměr, který byl a co to mělo vytihovat, bylo natočené dobře (možná víc než dobře), ale pokud vás neosloví ten příběh, stylizace, atmosféra, tak to těžko můžete ocenit, protože vás to prostě nebaví. A to je můj případ. Jediné pozitivní, co bych si z toho vzal, jsou fakt dobré herecké výkony. ()

Reklama

Reklama