Reklama

Reklama

Obecná škola

  • angličtina The Elementary School
Trailer

Obsahy(1)

Veselá, zvuková, barevná, česká a hezká komedie režiséra Jana Svěráka... Laskavá komedie Obecná škola je celovečerním debutem režiséra Jana Svěráka, který na sebe upozornil už absolventským filmem z FAMU, stylizovaným dokumentem Ropáci, za kterého získal studentského Oscara. Scénář k Obecné škole napsal režisérův otec Zdeněk Svěrák jako autobiografickou vzpomínku na dětství, prodchnutou úsměvností, moudrostí a pochopením pro lidské slabosti. Vytvořil také jednu z hlavních rolí, postavu podle svého vlastního tatínka. Děj se odehrává v jedné chlapecké školní třídě na pražském předměstí v prvním roce osvobozené vlasti. Tato třída přivede učitelku Maxovou k nervovému zhroucení a místo ní nastoupí přísný a záhadný učitel Igor Hnízdo, údajný hrdina vojenských akcí. Je to ovšem dost možná jen hochštapler, jehož účast v bitvách druhé světové války je sporná. Nesporné je však jeho vítězství v boji s pátou třídou. Chlapci ho obdivují a věří v jeho nevinu i při choulostivém obvinění... Klíčová postava příběhu, učitel Igor Hnízdo, byla slavným comebackem Jana Třísky po třináctiletém exilu. V dalších rolích se setkáte s Libuší Šafránkovou, Rudolfem Hrušínským, Ondřejem Vetchým, Danielou Kolářovou a Evou Holubovou. Ve filmu uvidíme i několik českých režisérů – Irenu Pavláskovou, Jiřího Menzela a Karla Kachyňu. K vyznění filmu přispěla i znamenitá kamera F. A. Brabce. V roce 1992 byl snímek nominován na cenu Americké filmové akademie, známého Oscara. (Česká televize)

(více)

Recenze (754)

Davej 

všechny recenze uživatele

Teď jsem se díval na IMDb a nějaký Švéd tam Obecnou školu hodnotil jako nejhorší český film všech dob. Kéž by to byla pravda:) ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Výborný český film. Viaceré hlášky sa stali kultom. Na Igora Hnízda sme sa hrávali ešte na základnej škole. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Svěrákův osobní zlatý fond. Neskutečně perfektní Tříska, jako letec, paragán, frontový voják a nejspíš i tankysta předvádí prostřednictvím vyprávění dětem, jak se statečně byl za jejich mladou republiku. Navíc momenty, jako Svěrák mluvící o panovačnosti komunistů a školní divadelní scénka boje spojenců proti nacistům, která se nakonec zvrtne v boj každého proti každému, dodávají Obecné škole vše, co potřebuje velice dobrý film. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak někdo může takovéhohle Třísku považovat za svůdce. Spousta příběhů tam je nedotažena, navíc pouze pár postav (doslova: Svěrák a Šafránková) budí sympatie, bohužel. ()

Scevola 

všechny recenze uživatele

Pohlad spat, tak typicky pre ceske porevolucne filmy, tentokrat do povojnoveho ale este predkomunistyckeho obdobia. Celkom dobre sa na to pozera, ale tie najlepsie ceske filmy este len mali prist...7/10 ()

AdamesWWE 

všechny recenze uživatele

[8/10] Všeobecne nemám príliš rád podobné československé komédie, ale toto je jedna z mála ktorá ma fakt zaujala. Originálný a zábavný filmík, pohodová oddychovka s príjemnou atmosférou a skvelým humorom. ()

Mathew55 

všechny recenze uživatele

Obecná škola je můj nejoblíbenější československý film. Film není pojat nijak vlastenecky, ani nostalgicky, což je možná trochu škoda. Zato se však jedná o skvělý retro film. A Zdeněk Svěrák je Herec s velkým H... Kde jsou moje blatníky?! ()

Miller 

všechny recenze uživatele

V první řadě chci říct, že je mi velmi láto smrti našeho umělce, Jana Třísky, a děkuji ČT1, že jako vzpomínku vysílala jeho nejlepší film.Řekněte, kdo by nechtěl učitele jako pan Hnízdo? Ti, co ne, tak sraz v budce na Václaváku. Jeden z nejhezčích českých filmů, a nebýt jen malého (asi 6) množství českých filmů, tak nejlepší. Ať už jde o herecké výkony (např.) Hrušínského, Svěráka, Šafránkové, Holubové, Čepka, Polívky, všech malých kluků a hlavně IGORA HNÍZDA (!); nebo o režii Jana Sveráka, scénář jeho otce, Zdeňka, kamery pana Brabce, hudbu pana J. F. Svobody, ale i o výpravu, střih, zvuk; se jedná o jeden z nejlepších (nejen) evropských filmů. Hlášky pana Součkoa jsou nezapomenutelné (No, vlastně je to taky zbraň; demokracie spočívá ve vyrovnanosti). Škoda, že to nevzniklo ještě dřív, bylo by o trezorový film a o důkaz o zam**anosti komunistů navíc o jeden kus. Mě se film moc líbil, a hodnotím 100% ()

Krystalion 

všechny recenze uživatele

Na dělání skopičin s kamarádáma na toho užije. Kdyby místo toho dělal něco užitečnýho, třeba si psal úkoly jako jeho současník Kája Mařík nebo se choval jako Anna Proletářka anebo jako naše šprtka Včelka Mája. Né, to on ne, to on se radši budet mydlit před školou s dalšíma vyvedenejma kamarádama, budou spolu olizovat zmrzlý zábradlí, rozdávat nepřátelům lívance na všechny strany, čumět holkám do oken a jezdit si vlakem zadarmo. Tento film je celkem povedená taškařice z poválečné doby a jeden z mála snímků po převratu na kterej se dá koukat. ()

Bafo 

všechny recenze uživatele

Pro mne spolecne se spalovacem mrtvol nejlepsi cesky (ceskoslovensky) film. Todle je proste neco co se stalo kultem ne jen diky skvelemu scenari z ktereho hlasky si pamatuje snad kazdy ale predevsim diky nametu a celkovemu zpracovani... BRAVO ()

mirkaaa 

všechny recenze uživatele

Pohodový film s plejádou českých herců. Nejlepší postavou je Igor Hnízdo v podání vynikajícího Jan Třísky. Tento film znamenal počátek spolupráce Zdeňka a Jana Svěráka a toto spojení dopadlo na výbornou. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

"Kde jsou moje blatníky?!" Jinak se mi tento film absolutně nelíbil. Hlavní hrdinové jsou spratci, kteří si neváží autority ani ničeho takového a napravovat je má nadržený sexista, který chce být u chlapců za hrdinu, aniž cokoliv dokázal? Toho ztvárnil ovšem výborný J. Tříska. Snad za zmíňku ještě stojí kouzelné úlohy na půl mrtvého B. Polívky a vždy pohotového pana ředitele - R. Hrušínský nejst. Ale jinak já fakt nevím. Snad ještě hezké záběry přírody. Díval jsem se na to po dlouhé době a velké, velké zklamání... ()

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Reklama

Reklama