Reklama

Reklama

Světlo a stíny

(seriál)
  • USA Shadow and Bone
Trailer 2
USA, (2021–2023), 14 h 52 min (Minutáž: 45–64 min)

Tvůrci:

Eric Heisserer

Předloha:

Leigh Bardugo (kniha)

Hrají:

Jessie Mei Li, Ben Barnes, Freddy Carter, Archie Renaux, Amita Suman, Kit Young, Simon Sears, Daisy Head, Julian Kostov, Caroline Boulton, Tom Weston-Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Když mladá bojovnice projeví kouzelné schopnosti, které by mohly sjednotit její svět, začnou proti ní kout pikle temné síly. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (125)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nový Fantasy seriál z Netflixu je nepochybně novým hitem, je adaptací od Grishaverse trilogie, takže fanoušci knih by mohli být spokojení, ale já jsem trochu přeci jen zklamaný. Byť hodně věcí je zde vpořádku, tak potenciál byl výše. Další Game of Thrones a Witcher se u mne nekoná. Plusem je celkem zajímavý a poutavý děj, který je sice místy trochu dezorientovaný, ale má poměrně spád a minimálně nálož zvratů v 5. díle je skvělá. Povedl se i cásting, kde hodně potěší Ben Barnes z Punishera, hlavní hrdinka mi trochu připomínala Katniss z Hunger Games a skvělé je trio vedlejších postav, kde vyniká pistolník Jesper, ten by si zasloužil klidně více prostoru, ale jeho vychytávky s kolty byly parádní. Vizuálně je seriál taktéž atraktivní, peníze jsou zde vidět a celých 8 dilů se dá v pohodě dosledovat. Avšak, to na co divák ve Fantasy žánru čeká se mi nedostalo v uspokojivé míře. Budu muset být přísnější, ale tvůrci by si mohli uvědomit, že točí Fantasy né Drama, takže akce zde byla očekávána a té jsem bohužel moc nedostal. Většina akčních scén má maximálně 3 minuty a většinou jsou natočeny parádně, takže zamrzí o to víc, že se jí tvůrci jaksi štitili. Ještě jsem byl ochotný to přehlédnout, pokud by nám tvůrci naservírovali alespoň epické finále. ( Jsou tu ghoulové, mágové, královská armáda), takže kde je slibovaná bitva po 7 hodinách? Není vydává se to komornější cestou a to vzhledem k potenciálu mě fakt mrzí. Vždy mě udivuje proč v každém Fantasy, kde jsou mágové, tak se zmůžou na základní spelly jako firebally a tady i schopnost léčení. Možností kouzel je nespočet a divím se, že zatím nikoho nenapadlo tomu přidat trochu šťávy. Celkově zhlédnutí nelituji, nenudil jsem se, postavy jsou dobře rozehrány a pokud v 2. sérii dojde na něco Epického, budu mile rád hodnější. Jsem trochu překvapený absencí erotických scén, to se v dnešní době vidí fakt málokdy. Mladí teenageri a fanoušci knih si hvězdu mohou přidat. 6.5/10. ()

Eterninox 

všechny recenze uživatele

Takoví X-Meni v tmavě modrém - jen místo mutantů ve sci-fi verzi moderní Ameriky máte kouzelníky ve fantasy verzi raně moderního Ruska. Příjemně se na to ale kouká (možná tedy až na utahanou linku s druskellem), obsazení je fajn, většina postav zajímavá, a na výpravě i efektech je znát štědrý rozpočet. Rozhodně jeden z lepších "young adult" počinů posledních let. 70% ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Za normálních okolností bych šel možná výš, ale neskutečně mě vytočil totálně zpackaný závěr, který celou předchozí snahu poslal do kytek. Není to ani moc napínavé, triků je jen pomálu a že je tenhle seriál rasově a sexuálně vyvážený, to je asi ta úplně poslední věc na světě, co by mě nějak trápila. Dva a půl za fajn počáteční atmosféru a nové herce, poslední zhruba třetinu už ani nemá moc cenu komentovat... ()

Fifer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musíme pochopit, že na začátku všeho byl young adult román s českou obálkou, která není o nic lepší než opálení svalnatí farmáři na obálkách románů z červených knihoven, které četla moje teta. Ten fantasy svět je ale výborný. Strašně mě bavilo poznávat aspekty a pravidla celého světa. Je inspirován carským Ruskem, Asií atd. Lidi si často stěžují na nucené multikulturní castingy. Tady jsou oba hlavní hrdinové Britové s krásnou angličtinou, ale zjevně asijskými kořeny (patrně podle předlohy) a je to příjemná změna, vidět také jiné tváře. Triky myslím také celkem ušly. Některé postavy jsou dost nudné. Nejvíc mě bavili Inej Ghafa, Nina Zenik a Jesper. ()

Falconica 

všechny recenze uživatele

neni to perfektní, ale je to dost dobrý na to, abych to za odměnu za perfektní ukázku práce s reprezentací, která nevzbuzuje dojem vynucenosti nebo neupřímnosti a nikoho rozumnýho neruší, dávám maximum. Stereotypy si to sice neodpouští, ale fantasy bez stereotypů je asi jako otakárků ovocných na průměrný český louce. Bavil mě mírný steampunk náboj. Herci dávaj dobrý výkony a postavy se nechovaj nelogicky. Což mi poslední dobou přijde jako velmi výjimečnej úkaz. ()

Galerie (591)

Zajímavosti (25)

  • V seriálu se objeví koza Milo, kterou zároveň ztvárnily dvě kozy. Podle slov účinkujících jedna pořád mečela (ta, kterou Kaz Brekker nese) a druhá za sebou nechávala bobky (ta, kterou držel Jesper). (psychoJoa)
  • Během volného času, který spolu herci trávili, požadovali všichni po Kitu Youngovi (Jasper), aby předváděl triky s pistolemi. Během natáčení se v tom natolik zdokonalil, že jeho práci se zbraněmi obdivoval celý štáb. (Hanna)
  • V epizodě Wylan (Jack Wolfe) obdivuje opilování jedovatého durmanu zlomocného, ve skutečnosti se ale nejedná o durman, nýbrž o ibišek čínský (Hibiscus rosa-sinensis). (TurinMormeg)

Související novinky

Co si odnést z hory statistik Netflixu

Co si odnést z hory statistik Netflixu

18.12.2023

Netflix už delší dobu každý týden vydává žebříček deseti nejsledovanějších pořadů, v celkových číslech i rozřazený pro jednotlivé země, kde je streamovací služba dostupná. V uplynulém týdnu ale firma… (více)

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

28.06.2021

Akční thriller Havoc režiséra Garetha Evanse (The Raid, Gangs of London) nabírá další herce. Fanoušci tvůrce, kteří snímek netrpělivě vyhlíží, už nějakou dobu ví, že si v něm hl. role zahrají Tom… (více)

Reklama

Reklama