Kdysi známá herečka Eva (Emília Vášáryová), která se vrací z protialkoholního léčení, by udělala cokoliv, aby znovu získala přízeň člověka, kterého v životě ranila nejvíce – svého syna. (AČFK)

Videa (1)

Trailer

emma53

všechny recenze uživatele

Já opět po delší době smekám, ale tentokrát to bude před dvěma osobnostmi a to je v prvé řadě Emília Vašáryová a ten druhý je kameraman, protože on s tváří Emílie doslova souzněl a každý záběr byl citlivý, jemný a pověděl nám dokonale vše, co Eva v jakoukoliv chvíli prožívá. Byl to Emíliin herecký koncert, ale já jí vždycky milovala, tu jemnou, křehkou a citlivou osůbku ze Slovenska. Jsem ráda, že její rozhodnutí odejít z této profese změnila, děkuji. ()

xxmartinxx

všechny recenze uživatele

Šlo by to z hodně důvodů odmítnout - od doslovnosti některých scén po celkovou prvoplánovost a ošuntělost námětu, který bez ozvláštnění naplňuje svůj rámec. Ale na druhou stranu je to velmi vkusné, nejde to nutně divákovi na ruku a postava Vášáryové není zdaleka tak jednobarevná, jak bych si tipoval, že bude. Takže nadhodnotím. 3 a 1/2 ()

Marigold

všechny recenze uživatele

Zhruba ze dvou třetin silný a přesný portrét stárnutí, slabosti a odcizení. Marko Škop má jako dokumentarista cit pro vystižení sociálního zázemí postav bez nadbytečného vysvětlování. Prostě ví, kam se má kamera dívat a jak. Dusivá komořina i zvláštním způsobem sebereflexivní film bohužel v poslední třetině svojí intenzitu rozředí v nadbytečných a opakujících se scénách mizérie a koukání se do zrcadel. Je za tím cítit jasný režijní koncept (Eva se do zrcadla dívá už na začátku), ale zároveň z toho také trčí určitá konstrukce, která na rozdíl od rodinné linie až příliš přímo zobrazuje to, co je divákovi zřejmé mimoděk. Scény z domova důchodců a recepce trochu zaměňují empatii za exploataci. I závěr v bazénu pak vyzní trochu rozpačitěji než vrcholné scény z první části, kdy kamera přesně ví, jak velký odstup od děje a postav má udržet. Eva Nová se nicméně v kontextu současné festivalové kinematografie nemá zač stydět. Přes svoje nedostatky je totiž při věci. Silné *** / slabé ****. ()

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $27,745▐ taký klasický rodinný dramat, ktorému chýba trochu šťava, lebo prevažne sa strašne vlečie ale strašne a v konečnom výsledku tá umelecká avangarda ostane lietať niekde v lufte, nezasiahne to tak silne ako by malo /videl v kine: 40%/ ()

tron

všechny recenze uživatele

Emíliá Vášáryová nie je moja najobľúbenejšia slovenská herečka, ale musím kapitulovať a uznať, že takmer exceluje. Práve herečkin silný výkon (v ktorého dosiahnutí jej určite riadne pomohol evidentne nekompromisný režisér, ktorý vedel, čo chce a nebál sa to tak urobiť bez ohľadu na to, čo si o ňom kto pomyslí) patrí k najväčším plusom snímky. Ďalším sú ostatní herci (nie nudné cameá, ale plnokrvné postavy - suseda, sestra, syn a jeho manželka) a prvú hodinu temná, bezvýchodisková, totálne drsná atmosféra, kedy sa ľudia správajú z rôznych príčin skutočne hnusne (a návštevy rôznych, hm, kultúrnych podujatí sú čistou depkou, to by som si radšej strelil do hlavy, než sa niečoho takéhoto zúčastňovať). Pozeralo sa mi to takmer ešte ťažšie, ako Cannibal Holocaust. Preto zamrzí posledných 40 minút, kedy scenár nudí, varí z vody, je nezáživný, motá sa od jednej nie príliš zaujímavej scénky k scénke epizodickej, ktorá v ňom pokojne nemusela byť a všetkému tomu dominuje WTF pasáž s dôchodkyňami (o bazéne nehovoriac). Za pokazený scenár (ktorý sa začína pôsobivo a relatívne tak aj pokračuje, ale rozhodne tak nekončí) dávam „len“ 3*. ()

• Eva Nová sa z liečebne vracia do svojho bytu v Petržalke. Byt je situovaný na Budatínskej ulici v blízkosti Tesca, ale keď sa Eva Nová vracia od syna prvýkrát domov, vystupuje na zastávke Jungmannova, čo je od jej bydliska okolo 30 minút peši. Aj keby chcela prestúpiť (čo jej odchod zo zastávky nenasvedčuje), cestovala dosť nelogicky, nakoľko autobus z hlavnej stanice jej stojí priamo pred Tescom. (zetpi)
  • Dům, v němž bydlel syn Evy Nové (Emília Vašáryová), si štáb vybral z důvodu, že byl v té době na prodej a vyžadoval jen minimální úpravy. Pečovská Nová Ves je přitom od Bratislavy vzdálená 420 kilometrů. (klukluka)