Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Budovatelské nadšení neminulo ani slovenskou kinematografii. V roce 1950 vznikl hymnus na poctivou práci i pozitivní změny v myšlení lidí. Protože stavba důležité přehrady, která dosud zaostalého kraje přinese pochodeň pokroku, mění nejen své stavitele, ale i rolníky v blízké vesnici, kteří se zbaví ničemného kulaka, jenž je dosud vykořisťoval. Priehrada doslova v každém okamžiku reaguje na dobová hesla - příběh se třeba otevírá příchodem tří úředníků, kteří v rámci přiblížení pracujícímu lidu přicházejí na stavbu nabídnout sílu svých rukou. Režisér Palo Bielik vytvořil vzorovou agitku, hájící nutnost třídní bdělosti i zásadové nesmlouvavosti při prosazování nových pořádků, neboť zákeřný nepřítel může číhat kdekoli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Flego 

všechny recenze uživatele

Budovateľský pátos príznačný pre danú dobu neobišiel ani film, práve naopak. V tomto prípade sa v duchu lepších zajtrajškov stavala priehrada, všetci budovatelia sú vykreslení ako pracovití ochotníci s humorom a kulaci ako cynické karikatúry. Po filmovej stránky je snímok dobre natočený, ale inak je to boľševický "kolektívny" blábol. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Snáď aj veľký Palo Bielik musel pociťovať pri pozeraní svojho prospoločenského "megadiela" zvláštny pocit v žalúdku a zalieval ho studený pot. Tešil som sa aspoň na veľké celky pri budovaní priehrady, lenže k tomu došlo až na konci filmu, dovtedy nás režisér unavuje statkami a zmätkami medzi niekoľkými dedinskými psychopatmi. A to je oveľa horšie, ako ideová zvrátenosť, na ktorú som bol prichystaný. Naivitu nemá zmysel kritizovať, pretože sa dá na nej celkom fajn zabaviť. Ale tiež iba obmedzene. Najvtipnejším momentom filmu je jeden sedlák, ktorý nemôže robiť manuálnu prácu, pretože poláme všetky náradia. Ukáže to aj v praxi a bola to jediná scéna, pri ktorej som sa usmial. Nakoniec som mal zmätok aj v tých všetkých postavách, takže ani po vzťahovej stránke nie je film dobre napísaný. A to všetko myslím odhliadnuc od ideoógie Priehrady. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Tento film rozpráva o pravdivom príbehu zo Slovenska, kde si pracujúci ľud po oslobodení Československej republiky sovietskou armádou buduje za bratskej pomoci českej robotníckej triedy socialistickou industrializáciou svoj lepší život. –––– Tento slovenský veľkofilm som si nemohol nechať ujsť a dostal som o niečo menej, ako som čakal, preto len dve hviezdy. Budovateľskú atmosféru som čakal, aj dostal. Ale čakal som aj zrozumiteľný príbeh zúčastnených ľudí, ale to som nedostal. Len niekoľko (veľa) figúrok podľa šablóny, ktoré sa správali nereálne, až hlúpo, a to bolo dosť ťažké stráviť. Naviac sa osobné príbehy nijako neuzavrú a film skončí liatím betónu za spevu budovateľskej piesne. Film je tak asi len odrazovým mostíkom pre hercov najstaršej slovenskej generácie, z ktorých už nikto nie je medzi nami a Mária Kráľovičová odišla len teraz ako posledná. –––– Koľko dám práce, toľko dostanem pláce. Každému podľa jeho zásluh! ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Uf!! No nic, jdeme na to - i agitka může mít příběh a být něčím zajímavá. U Frony to byla postava hlavní hrdinky a přes veškerou okatou propadanu šlo o slušně zpracované drama. Anděl (ať už na dovolené nebo na horách) si všechny získal díky hereckému obsazení i humorně naděnému příběhu, byť agitoval hodně okatě, je v oblibě dodnes. U Priehrady vidím nesourodé obrazy propojené hudbou, která na mě působí spíš rušivě. Soudruzi jsou náležitě uvědomělí, úkol veliký, příběh bohužel nezábavný. Je mi to líto, ale tohle si Paľo Bielik neuhlídal. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi z budovatelskych filmov, akych sa po 25. 2. 1948 tocilo hodne. Filmu chyba dejova linia, scenar sa toci len okolo stavby priehrady /Oravskej/. Kopa nudnych budovatelskych kecov, jednorozmerne postavy, schematizmus konca 40. a zaciatku 50. rokov vladne na kazdom kroku, herecke vykony takmer ziadne. To su najdolezitejsie minusy filmu, plusom je snad len rezia talentovaneho Bielika. 30 % ()

Zajímavosti (13)

  • Film bol nakrútený za pomoci robotníkov a brigádnikov na pracoviskách. (Autogram)
  • Rozpočet filmu bol 9 750 324, 20 Kčs. [Zdroj: Výrobný list filmu] (rudeboy)
  • Film musel byt po dokončení schválený za účasti povereníka informácií a osvety Dr. Pavlíka. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama