Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Gepard (1963), adaptace románu Giuseppa Tomasiho di Lampedusy, nás zavede na Sicílii 19. století. Na pozadí bouřlivých událostí let 1860-61, kdy ostrov dobyla Garibaldiho revoluční vojska, vypráví o šlechtickém rodu Salinů - který měl ve svém znaku právě geparda. Konfrontuje odcházející svět hrdé, ale konzervativní šlechty a nových, nastupujících společenských vrstev s poněkud rozdílnými hodnotami i morálkou. Ve filmu, který získal Zlatou palmu na MFF v Cannes v roce 1963, zářili Burt Lancaster, Claudia Cardinaleová či Alain Delon. Viscontiho film je velkorysou podívanou glosující společenské změny - a je velkorysý i svou délkou: tu však vyváží vynikající umělecký zážitek, kde se mistrovská režie spojuje s neméně výbornými hereckými výkony, kamerou, kostýmy (Piero Tosi nominován na Oscara) i výpravou a hudbou (Nino Rota). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (121)

classic 

všechny recenze uživatele

Do cela nuda,a to som naivne očakával niečo oslňujúce jednak pre hereckú zostavu,ktorá sa tu zišla,t.j Lancaster,Cardinale a Delon-ich mená majú váhu,ale na tomto projekte nie je až tak možné,aby sa prejavili s plnou parádou,keď napríklad prišla Claudia,tak som vnímal jej krásu a ak má herecký talent,tak tu nie je absolútne vidieť,Burta poznám,tu myslím,že nie je potrebný pre tento dlhočizný projekt a Alain je tak trochu v tieni tých ostatných,aspoň,že Mario Girotti ešte nie ako Terence Hill dokazuje,že nie je len parťák Buda Spencera v ich šialených westernoch-komédiach... Snímok prekvitá kostýmami,výpravou a kamerou,ale čo mi najviac vadí,že sa tu pomerne často nič nedeje,trvá to príliš dlho,je to ukecané ako Spielbergov Lincoln. Mám rád 3 hodinovky,ktoré ale majú potrebnú vyváženosť ako sa na takéto snímky patrí,napr..Titanic,The Lord of the Rings-The Return of the King alebo Lawrence of Arabia,všetky tieto počiny majú práve to,čo nemá Gepard,a to je dej,ktorý posúva film vpred,tu sú akoby stále na mieste. Neľutujem čas,ktorý som venoval snímku Luchina Viscontiho,ale keby viem,čo ma čaká,tak by som prehodnotil túto voľbu sa podujať na tento monštrózny projekt,čo sa týka jeho náplne. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Italské dějiny samy o sobě jsou pro mne španělskou vesnicí, natož pak historie Sicílie. Takže jsem si před chvílí googlil, kdo to vlastně byl ten Garibaldi, a o co jim v tom filmu šlo. Vzhledem k množství dialogů na politická témata se sotva kdy dopracuji k tomu, aby se mi ten film opravdu líbil. Výborný je ovšem Burt Lancaster, kterému bych i věřil, že je rodilý Sicilan. Vizuálně zaujmou zejména kostýmy a krásná Claudia Cardinale (které je ve filmu ovšem relativně málo). ()

Reklama

Bajda 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že atmosféra je skvělá, herecké výkony a přibližení doby také a zde neustále proklamované pomalé tempo má svoje kouzlo. 205 minut je ale opravdu moc a podle mě šel film udělat o hodně kratší. Asi to byl záměr, někomu se to může líbit, ale já se prostě často nudil a spousta míst podle mě bylo hluchých a zbytečných. Pro mě jeden ze slabších Viscontiho snímků. I když Angelika byla vážně okouzlující ;-) ()

andrii 

všechny recenze uživatele

"Konec starých dobrých časů..." Ale ještě než dojde k "předání," je třeba s řádnou pompou oslavit, původní stavy, a tak tedy. Vítejte na velkolepém a rozlehlém panství sicilské aristokratické smetánky. Vítr ovívá a čechrá závěsy komnat hrdosti, vznešenosti, urozenosti a lesku slavného rodu Salinů, kde lákavost dravého a ambiciózního mládí osciluje a zmocňuje se ducha moudra, tradic a řádu dob dávno minulých. Živoucí stylizace okázalosti a výpravnosti, okouzlující genius loci prozářený vábivou hudbou a oslnivostí kostýmů. Závěrečná plesová scéna, při které nejedno srdce zaplesá, jen pečetí onu gala noblesnost a očarování z polibků filmové poetiky. Gepardovi vévodí majestátní nestor rodu - kavalírský elegán Burt, líbivé fešáctví neodolatelného šarmu miláčka davů dívek a dam, Alaina a neméně tak odzbrojující uhrančivost osudové krásy Claudie Cardinale. Opus magnum oplývající estetickou blažeností vizuálního labužnictví. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ukrutne dlhé, takže toto nebude pre každého. Ani milovníci histórie si neprídu na svoje, pretože film nie je dostatočne výpravný a zaoberá sa pre našinca málo známou témou. Vyzdvihnúť ale musíme skvelé herecké predstavenia, kde kraľuje jednoznačne Burt Lancaster. Avšak netrpezlivý divák to vypne, je to dosť pomalé. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (19)

  • Barokový palác, v ktorom sa natáčalo mal 200 miestností. (Arsenal83)
  • Pár hodin před natáčením své první scény s Lancasterem byl Alain Delon značně nervozní. Měl totiž pocit, že přítomnost americké hvězdy nezvládne. (theSaint)
  • Visconti mal k dispozícii na Taliansko rekordný rozpočet 500 miliónov lír. (Arsenal83)

Související novinky

Reklama

Reklama