Reklama

Reklama

Pád letu A800

  • Česko Černá skříňka (více)
Trailer 1

Mathieu Vasseur je pracovníkem Úřadu pro vyšetřování leteckých nehod, označovaný jako (BEA). Jeho manželka Noémie také pracuje v letectví, v komisi pro udělování centrifikací novým strojům. Jednoho dne dojde k letecké katastrofě, kdy spadne letadlo European Airlines Atrian-800 a zahyne všech 300 cestujících a 16 členů posádky. Šlo o let z Dubaje do Paříže a stroj se zřítil za krásného denního počasí v Savojských Alpách. Příčiny katastrofy nejsou známy a BEA pečlivě analyzuje černé skříňky letounu ve svých prostorách na letišti Le Bourget. Mathieu je nejprve z vyšetřování odstaven svým přímým nadřízeným Victorem Pollockem, který si nepřeje, aby se toho účastnil, ale když se Pollock ztratí a je dokonce hledán policií, je osloven přímo šéfem celé BEA Reniérem, aby se do vyšetřování pustil. Poslech hlasového záznamníku z kokpitu (CVR) - který zaznamenává rádiovou komunikaci, hlasy a okolní hluk v kokpitu  - ho nejprve vede k závěru, že do kabiny vstoupil islámský terorista a ten způsobit pád letadla. Tento závěr ho ale neuspokojuje, má pochyby a určité zvukové detaily ho vedou k podrobnému hledání jiné příčiny nehody. Jeho žena Noémie zatím opouští státní instituci a nastupuje přímo k výrobci letadel do Atrianu. Je to pro ní významný kariérní postup. Mathieu začíná s hypotézou o technickém selhání automatického pilota MND. Také se sám vydává do Pollockova domu na venkově, aby zjistil, zda jeho šéf na něco nepřišel. Také se snaží kontaktovat pilota, který měl s MND nedobré zkušenosti. Ten mu sice naznačí, že projekt stroje A800 byl uspěchán a jeho schválení nebylo zrovna čisté, ale pak se s ním odmítá setkat a vůbec komunikovat. Dostává se do slepé uličky. Před vyšetřováním ho varuje i jeho přítel ze studií, nyní majitel firmy Pegas Security, která zabezpečuje software pro letecké stroje, Xavier Renaud. Mathieu se však nenechá odradit, zvláště poté, co zjistí, že je sledován černým Mercedesem. Potřebuje zkontrolovat MND, jenže aby tuto operaci šéf posvětil, chce pádné důkazy... (TV Nova)

(více)

Recenze (100)

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Nic, z čeho bych si vyloženě sednul na prdel. Natočeno je to ale perfektně, o tom žádná, dobře zahrané, zajímavé téma. Nenudilo to a napětí fungovalo, ale pokud nebude moje budoucí žena odbornicí přes letecké havárie či minimálně letuškou, film už po druhé vidět nechci :o) (97. hodnocení, 12. komentář) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nenápadné, ale zatraceně dobré. Hlavní hrdina analyzuje logy, poslouchá nahrávky z černejch skříněk a diagnostikuje nehody. Operuje zásadně v zasedačkách, ozářen bledým světlem věrného laptopu. Nezní to moc dobrodružně, ale sebejistá režie i z tohoto, vlastně neokoukaného, prostředí ukuchtila napínavou podívanou. Scénář je chytrý, hudba správně graduje, herci jsou dobří. V podstatě nemám moc co vytknout, možná až na klasicky urychlený závěr, jak to u podobných filmů bývá. Úplně vidím hladový Hollywood, jak to sebere, degraduje a vydá ve velkém. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„NEVYTVÁŘÍM TEORIE. ANALYZUJU FAKTA…“   Co se děje, když spadne letadlo? Najde se černá skříňka a … Matthieu je frajer, co slyší i trávu růst. A tak poslouchá … a poslouchá… a zjistí, že se tady děje něco nekalýho! Thriller. Víte, jak jsou takový ty komorní thrillery… třeba z dispečinku. Tak tady je to podobný, jen to je trošku víc nekomorní. Prostě film pro jednoho člověka, jednohubka, která baví zvukem i jednoduchostí.     /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chcu makat pro BEA. 2.) Chystám se letět.  ///  Thx za titule „doummais“.                  PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Okamžitý adept na Thriller Roku z Francie. Pád letu A800 je Thriller jak Sviňě bez slabých stránek! Hlavní hrdina je šikovný mladý analytik černých skříněk s velkým zápalem, nevídaným talentem ( vystudovaný akustik) a s čichem pro sluch, který je mimo normálního spektra. Má za úkol vyřešit pád zbrusu nového letadla s 300 pasažéry, kde nikdo nepřežil, dost možná nejtěžší práce jeho života. Jsou za tím teroristi, chyba letadla nebo něco víc??!! Film má neskutečnou výhodu, že těží jednak z velmi originální a atraktivní zápletky, kde diváka nezajímá jen samotné rozplétání záhadného mysteria, ale také jak taková práce při podobné katastrofě probíhá v reálném světě, za což jsem vděčný. Celý film od začátku po konec šlape jak švýcarské hodinky, je neskutečně napínavý, atmosféra je silně znepokojivá, herecký výkon hlavního hrdiny téměř oscarový, soundtrack je plíživě hororový až děsivý ( Resident Evil vibes!), letadlové simulace- masakr,wow,lol. víc se říct nedá, korporátní konspirace letadlových společností, promakané a inteligentní zvraty s docela šokujícím a nečekaným finále. Do poslední chvíle divák netuší, jak to celé dopadne a rozuzlení je samozřejmě až realisticky děsivé. Funguje to jako detektivka, jako Thriller i jako Drama a ve všech směrech si to režisér dává s nadhledem a se vztyčenou hlavou. Bravo jsem fakt nadšený. Od srdce doporučuji všem, tohle by měl vidět každý. Příběh 5/5, Akce 2/5, Humor 0/5, Násilí 0/5, Zábavnost 4/5 Hudba 5/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 5/5, Napětí 5/5, Emoce 4/5, Herci 5/5. 9/10. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rysí sluch a krysí puch. Po Vlčím volání další francouzský specialista na akustiku, co hravě pozná, jestli měl druhý pilot ke snídani fazole. Tentokrát se jedná o zaměstnance úřadu, který má zachránit lidské životy tím, že se nebudou opakovat chyby. Jenže znáte to, některé koberce jsou k létaní a jiné zase slouží k překrytí zametených nečistot.. Expertizami přecpaný technothriller, který ztrácí vztlak opakováním vzorců a žánrovou čitelností. Předposledním koncem s převzetím kontroly motor zabral, ale pak do něj zbytečně vlétl opeřenec na křídlech zadostiučinění.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Záverečná pasáž je už trošku myšlienkove sci-fi, no inak musím uznať, že toto je veľmi vydarená “konšpiráčina” pre nenáročných. Za mňa medzi 4-päť. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Precizně zpracovaná rekonstrukce jedné nekompromisní byť fiktivní letecké nehody, ale ani nic navíc. Thrillerové napětí tu nečekejte, ale zase je pravda, že po řemeslné stránce to svou kvalitu má.60% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Až neočekávaně povedený thriller. Pokud rádi sledujete seriál, který ukazuje jak se vyšetřují letecká neštěstí a jejich příčiny - Letecké katastrofy, tak tohle se vám bude rozhodně líbit. Hlavně první půlka filmu je svělá. Konec mi přišel už poněkud překombinovaný, ale zase to mělo správné napětí. Docela mne bavily ty rozporuplné myšlenky hlavního hrdiny. Na kolik je to všechno skutečnost a co už si sugeruji? Pokud pracujete se záznamem z černé skříňky, filtrujete různé jeho části a ruchy, můžete nalézt v záznamu lecos. Ale lze se o to jisto jistě opřít? Opřít natolik aby mohl padnout verdikt proč se zřítilo letadlo s 300 cestujícími na palubě? Neočekávaně povedená záležitost. Dávám za 4 zvukové záznamy z černé skříňky a opravdu důsledně až zase někam poletím na dovču přepnu hodinky i mobil na režim - letadlo .-) . Mimochodem, komu praktiky ve filmu přijdou přitažené za vlasy, dovolím si připomenou kauzu Boeingu 737 MAX-8... Tím ovšem nechci nikoho děsit a všem přeji nádhernou letní leteckou dovolenou někde u moře!  * * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tenhle film asi není ideální sledovat před nástupem do letadla. Výborně zrežírovaný smysl dávající scénář, to je u konspiračních thrillerů nezvyk. Film je napínavý od začátku do konce a závěr jde proti všem klišé, až srdce zaplesá. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mám síce napozeraných mnoho častí Leteckých katastrof, ale toto bolo predsa len niečo úplne iné. Veľmi dobre pozerateľný thriller s neznámymi a predsa zaujímavými hercami, veľmi dobrou hudbou a predovšetkým napínavým, gradujúcim dejom. Tak som zasa po čase spokojný  s užitočne strávenými dvomi hodinami pred obrazovkou. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Vskutku vydarený thriller ... bez šialeného tempa a napriek tomu nenudí. Originálne, zrozumiteľné aj laikom a miestami napínavé. Hudba tiež dosť slušná. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý technothriller, ktorého prvá polovica je lepšia a záhadnejšia než tá druhá. Napriek tomu je zrozumiteľný aj laikom, ktorí sa určite do leteckej technológie a vecí okolo čiernych skriniek veľmi nerozumejú. Rozuzlenie ide po ruke dnešnému pretechnizovanému svetu počítačov a môže nadšencom lietania dať chrobáka do hlavy, že tu je pri lietaní o jedno nebezpečie viac. Čakal som síce oveľa väčší zvrat, ale celkovo veľmi decentný film, ktorý zanechá človeka premýšľať. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zpočátku skvěle rozehraný a řemeslně kvalitní thriller s výbornou prací se zvuky a hudbou. I přes komorní pojetí napínavé a svižné. O to více zamrzí závěrečná třetina, která nejdříve výrazně zpomalí a poté je uspěchaně a neuspokojivě zakončena. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

“Pád letu A800” je konspirační paranoidní thriller. Má sociální atmosféru našich dvacátých let, ale styl sedmdeesátých. Je originální, inteligentni a nepředvídatelný. Trvá docela dlouho, než se tajemství odhalí, ale vtáhlo mě to. Měl jsem ale pocit, že film nikdy nedosáhne svého bodu varu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Originálny je už námet skúmania čiernej skrinky po páde lietadla, inteligentný scenár nenechá vydýchnuť a spracovanie je ako víno. Veľmi kvalitná záležitosť. 4+ ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Wow. Jsem ohromen a tleskám před tím, s jakou věcí Francie přišla. Letadlo s 300 pasažéry havaruje za záhadných podmínek a pracovník analýzy černých skříněk a současně vystudovaný akustik se chopí práce, ale po chvíli zjišťuje, že pád letadla nemusí být tak jasný, jak důkazy naznačují. Film má naprosto výbornou kameru, hlavního herce a hlavně originální nápad, který jsme ještě nikdy neviděli a inovace z filmu doslova sálá. První hodina je kvalitní rozjezd, ale tam, kde ve druhé části většina filmů ztrácí na tempu a začíná nudit, Pád letu A800 naopak přidává a jede naplno až do konce. Funguje napětí, sountrack, který jej skvěle zvýrazňuje, a hlavně potěší záběry za oponu leteckého průmyslu, kde nám tvůrci ukážou proces schvalování bezpečnosti letadel, testování na simulátorech po haváriích, koncepty a "unboxing" černých skříněk a celkově všechno okolo, za což jsem strašně rád, protože film o podobném tématu jsme zatím nedostali. Jak se film chýlí ke konci, dostáváme i hlavního padoucha, celkové rozuzlení i finální přesahovou pointu, která je už jen třešničkou na celém dortu. Jsem nadšený a tohle je po dlouhé době zážitek, u kterého jsem se ani chvilku nenudil - a to je na 129 minutách co říct. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Vcelku zdařilý francouzský thriller/drama o vyšetřování fiktivního pádu letadla, který sebou přinesl solidní atmosféru i herecký výkon hlavního hrdiny. Vůbec bych se nedivil, kdyby k něčemu podobnému docházelo i ve skutečnosti, protože prachy a chamtivost jsou dnes důležitější než svědomí a lidské životy. Místy mě příběh doslova vtáhl do děje, jindy jsem zase narazil na pár slabších a nepříliš záživných pasáží, ale celkově to bylo dle mého jakžtakž vyvážené. Takže i já to vidím na lehce nadprůměrnou záležitost. Určitě nelituji, že jsem tomu věnoval svou pozornost a čas. 60% ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Začíná to vcelku nenápadně, pak pomalu napětí začíná stoupat, nakonec se ty dvě hodiny zdají málo. Člověk bych chtěl ještě víc a déle, takové strhující thrillery dřív Francouzi uměli točit. To je dobře, že to nezapomněli. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Zprvu to vypadá jako, že půjde jen o nějaké klasické vyšetřování příčin pádu letadla jako v tv dokumentech. Jenže ono je to opravdu výtečně koutelné, v komorním prostředí dramatické napětí pozvolna precizně graduje do výtečného, prakticky detektivního, thrilleru. 4 až 5 hvězd 90% (viděl jsem: 1x cz dvd) ()

Reklama

Reklama