Rob MarshallKamera:
Dion BeebeHrají:
Halle Bailey, Jonah Hauer-King, Melissa McCarthy, Javier Bardem, Noma Dumezweni, Art Malik, Daveed Diggs, Jacob Tremblay, Awkwafina, Jessica Alexander (více)Obsahy(1)
Malá mořská víla je oblíbený příběh Ariel, překrásné a zvídavé mladé mořské víly toužící po dobrodružství. Nejmladší a zároveň nejsvéhlavější z dcer krále oceánů Tritona touží poznat svět na souši, a tak vyplouvá na hladinu. Při jedné z takových výprav se zamiluje do šarmantního prince Erika. Přestože mají mořské víly zapovězeno stýkat se s lidmi, Ariel se rozhodne poslechnout své srdce. Uzavře dohodu se záludnou mořskou čarodějnicí Uršulou, která jí umožní poznat život na souši, ale přitom tajně usiluje o Arielin život, jakož i královskou korunu jejího otce. (Falcon)
40% zde je trapnost a pravděpodobně jde o "bojkot" rasistů a jiných ubožáků.Za mě je to fajn.Nenadchne,ale ani neurazí.Vizuál je moc pěkný a ano je zde mnoho digitálních triků(zvláštní,když jde o pohádku,kde je polovina děje pod vodou,že?).Bohužel co film malinko sráží je prkenný představitel prince,připomínající staršího Nevilla Longbottoma.Šplouchnu tomu silné tři hvězdy. ()
Konečne po takej dlhej dobe nielen vydarená hraná disneyovka, ale asi prvýkrát v živote si dovolím tvrdiť, že v tomto prípade ma hraná verzia bavila ešte viac ako tá kreslená!!! Aj kreslenej som samozrejme udelila plný počet. Táto nová The Little Mermaid je tak typicky Lin-Manuel "Mirandovská", multi-kulti, muzikálovo temperamentná a vtipná, no zároveň stále dokáže byť rozprávková a romantická a aj napriek zopár odlišnostiam (nielen rasovým) sa drží originálu a nezabúda byť Malou morskou vílou. Pre mňa to bol krásny zážitok v kine, bavilo ma to od prvej sekundy až po poslednú a dokonca by som povedala, že jeden z najlepších 3D zážitkov celkovo! Soundtrack z pôvodnej Malej morskej víly mám veľmi rada a túto verziu už spomínaný Miranda obohatil novými pesničkami. Je tu viacero nových a fakt vtipných situácií. Veľmi dobre je urobený vizuál, veľmi som si vychutnala scénky v korálovom mori, aj preto odporúčam radšej 3D verziu a kvôli soundtracku verziu v pôvodnom znení. Nenechajte sa odradiť tým nízkym hodnotením, na IMDb to má aktuálne 7 z 10. Herecké výkony sú tiež skvelé! Halle Bailey si ma získala dá sa povedať hneď, takisto aj princ Eric a skvelí boli aj Javier Bardem a Melissa chobotnica, hlasovo Sebastian a Scuttle tiež super! Na záver už len dodám, že doteraz som videla všetky filmy, na ktorých sa podieľal Miranda a vedela som, že ani tentokrát nebudem sklamaná. Len človek nesmie premýšľať nad tým, kto má akú farbu pleti a prečo, párkrát počas sledovania filmu mi síce napadlo, či si princa adoptovali, ale rozhodla som sa neriešiť, radšej si rozprávočku vychutnať. A kľudne by som na to zašla znova😉. [Cineplex Mannheim]. ()
Malá mořská víla sice dopadla podstatně lépe než nepovedený Pinocchio, ovšem kvalit předchozích hraných remaků animovaných klasik nedosahuje. Vizuál je povedený, pár hudebních čísel solidních a obsazení sympatické (včetně Ariel), ale co je to platné když jde po Čarovném lese a druhé Mary Poppins o další Marshallovsky sterilní podívanou, která trpí přepálenou stopáží a hlavně ve druhé polovině se strašlivě vleče. Nedostatek invence a absence čehokoliv překvapivého snad režijnímu rutinérovi nelze vyčítat (tím spíš u neoriginálního filmu), ale trošku víc se snažit mohl. Kniha džunglí nebo Kráska a zvíře dokázali (alespoň v mých očích) že i obecně oblíbená klasika se dá předělat se ctí…50% ()
Další z live action předělávek.. Přišlo mi to úplně v pohodě, i když po Avataru: The Way of Water to působí trochu amatérsky.. Ale jinak příběh nezklame, a poslední půlhodina je moc zajímavá (i když stopáž je pro pohádku značně přestřelena).. Naprosto ovšem nechápu, proč tu bylo asi dvacet odpadů, ještě dřív, než šel film do kin. Mně teda Halle Bailey v roli Ariel vůbec nevadila - vadilo dabované znění, hlavně u písniček. Určitě to nedosahuje kvalit, třeba Lvího Krále, nebo Aladina, ale tato klasická pohádka od Hanse Christiana Andersena dostala holt trošku modernější kabát, sice mírné rozpaky, ale celkově se mi to docela líbilo, i když je to trošku infantilní a ten půvab, co měla Ariel v TV tu trošku chybí (Ale zase potěšil krab Sebastian)... Celkově to prostě není ten třeskutě vtipný animák, jakých je až příliš... Viděno v kině 2D (cze.)...70% ()
Projekci jsem dal jenom proto, abych udělal radost drahý polovičce. Mně dle předpokladů biják neměl moc čim oslovit. Zpívání ve filmech přímo nesnášim, ale byl jsem psychicky připravenej na nějaký tři písničky, jak je u Disneyho zvykem. Nicméně se tentokrát snad víc zpívalo než mluvilo, občas se dala nějaká písnička poslouchat, ale fakt to neni nic pro mě, tohle už byl skoro muzikál. Když přejdu k poněkud objektivnější kritice, musim říct, že scény pod vodou byly místama hrozně předigitalizovaný a vůbec nepůsobily autenticky. Sice mi bylo vcelku jasný, že konec nebude nehollywoodskej podle předlohy, ale pořád jsem doufal, že budu aspoň něčim překvapenej. Jenže i když to už vypadalo aspoň v případě Poseidona na menší překvápko, nakonec se dostavil cukrkandlovej happyend. Druhá hvězda za pár vtipnejch scének se Sebastianem a že nakonec ty dvě hodinky stopáže nebyly subjektivně tak dlouhý. ()
Photo © Walt Disney Pictures

- V počiatočných fázach vývoja filmu prejavila záujem hrať hlavnú rolu Lindsay Lohan. (Arsenal83)
- Halle Bailey sa tešila, že sa podarilo zmeniť pôvodnú predlohu do modernejšej podoby: „Som naozaj nadšená z mojej verzie filmu, pretože sme perspektívu mojej postavy určite zmenili ... Je to oveľa väčšie. Ide o Ariel samotnú, jej účel, slobodu, život a to, čo chce. Ako ženy sme úžasné, sme nezávislé, moderné, sme všetko a a ešte viac a som rada, že Disney niektoré z týchto tém aktualizuje.“ (Arsenal83)