Reklama

Reklama

Architekt ze San Francisca Max Klein (Jeff Bridges) vidí najednou věci zřetelně. Už ví, že život je dar a čas příliš krátký pro všechny zanedbatelné malichernosti a zlobu, která doprovází naše všední dny. Změnil se od doby, kdy pohlédl smrti zblízka do tváře - a zjistil, že se nebojí. (Warner Home Video CZ)

Recenze (111)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je těžký říct, o čem to vlastně je. Samozřejmě o chlapovi, co napůl zázrakem přežije pád letadla a ještě u toho jako anděl zachrání lidi... A potom se dost těžko vrací do normálu. Možná, že vlastně není tak úplně živý. Nebo možná je. Každopádně mne na to díky Bridgesovi bavilo koukat. A konec byl samozřejmě skvělej. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Weirova verze pohádky o Nebojsovi aneb architekt Max Klein osvícen světlem na konci tunelu.. Prodělané trauma a následný náhled na svět jinou optikou je bezesporu atraktivní, hloubavé téma - bohužel, jako v tomto případě, někdy až moc. Až na pár opravdu sugestivních scén (na střeše výškové budovy, flashbacky z letadla, či crash test s U2), se totiž děj směrem k "jahodovému prozření" neposunuje zrovna dvakrát svižným tempem, nicméně jako režisérský záměr (dá se říct i rukopis) to plně respektuji. Přišlo mi, že Jeff Bridges do své role vnesl tu nejlepší esenci ze Starmana a budoucího flegmatického playera bowlingu s potřísněným tepichem.. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Naprostá bejkárna o chlapovi, kterýmu hráblo, a filmařích, kterým hráblo tuplem. Nebudu zkoumat, jak by pád letadla dopadl ve skutečnosti, ale Jeff Bridges se v tomhle filmu chová jako jantar a ostatní nejsou o moc lepší. Zaujme mladičký Benicio a Jan Vágner, jehož hlas visí někde mezi Vladimírem Rážem, Jiřím Štěpničkou a Jiřím Plachým. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Talentovaný - austrálsky režisér, Peter Weir, je jedným z nedocenených tvorcov, pritom v jeho bravúrnych počinoch, bádať psychologický rozmer postáv, ktoré ťaží kameň na srdci - jedným takým je i Max Klein... ,( čiže - actor - Jeff Bridges, ktorý sa úžasne zhostil tohto - komplikovaného charakteru ). Ďalej si zahrali, dcéra Ingrid Bergman - Isabella Rossellini, ktorá sa na mamu - extrémne ponáša ! Alebo - Rosie Perez, ktorá je taktiež excelentná, nominácia na Oscara, je určite na mieste ! Jeff si zahral architekta - Maxa Kleina, ktorý v úvodnej - mrazivej scéne - prežil pád lietadla, zrútenie sa, haváriu, z ktorej vyviazol bez vážnejších následkov, nemá nič zlomené. Okrem neho, prežili i ďalší, ktorým Max pomáhal dostať sa do bezpečia z horiaceho lietadla, mimo dosah nebezpečenstva, do kukuričného pola. Je to zvláštne, ale Maxa to teší, čo sa stalo. Namiesto toho, aby išiel domov za ženou a synom, ide si prevetrať hlavu do Los Angeles. Stal sa z neho znovuzrodený človek, ktorý sa absolútne vymyká chápaniu - jeho okolia. K tomu ho obdivuje i malý chlapec, ktorý bol taktiež v lietadle - pri zrútení sa, pomáhal mu sa dostať von do bezpečia, teraz je dobrým samaritánom, ktorého riešia v médiach. Správne slovo by znelo ANJEL, myslí si, že je nesmrteľný ! Jedna žena, ktorá bola v lietadle, prišla o syna, k tejto žene sa Max dostane a pomôže jej sa znovu postaviť na nohy, do pozitívnej nálady, lebo sa momentálne zmieta v ťažkých depresiách, s nikým nekomunikuje, nič ju nezaujíma, akonáhle sa Max - objaví u dverách, preletí medzi nimi iskra pochopenia, začnú si medzi sebou románik, ktorý sa nedostane do väčších rozmerov. Volá sa Carla, pričom sa nemôže zmieriť so stratou malého dieťaťa, že sa viní za to, prečo ho neuchránila, nedržala ho pevne. Max jej potom predvedie názornú ukážku, že to nebolo možné... Skrátka - posttraumatický stres prežívajú ľudia, ktorým sa stane niečo na podobnom princípe, prežijú udalosť, ktorá ich emočne zasiahne, poznačí. Neskutočne výborný film, ktorý nevidieť, by bolo nemiestne, lebo vtedy by som prišiel o lukratívny - réžijný, scenáristický a herecký zážitok, aký som už dlho nevidel. Venuje sa tomu, ako ľudia žijú po tom, keď sa im stane niečo škaredé, ako sa spamätávajú, ale z pohľadu dvoch ľudí, ktorí tomu dávajú ľudský - nefalšovaný elektrický náboj ! ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Přežít leteckou katastrofu(i jakoukoliv jinou) je rozhodně štěstí ale i nápor na psychiku. Každej se s tím vyrovnává po svým. Někdo hůř někdo líp. Někdo se toho strachu nedokáže zbavit třeba až dokonce života. Druhej to může brát zase jako druhou šanci. Architekt Max(Jeff Bridges)po přežití katastrofy přestal mít strach ze smrti a přestal mít pud sebezáchovy. Svým chováním si odcizí rodinu zároveň ale možná může pomoci jedné nešťastné, která taky katastrofu přežila. Víc asi příběh rozmazávat nebudu. Faktem je že mi ale nepřipadlo, že by byl film k divákovi nějak přívětivej a šel mu naproti. Prostě a jednodušeji řečeno(napsáno)nemůžu říct, že by svým pojetím/zpracováním by to byl vyloženě líbivej film. Alespoň mě to teda moc nechytlo a celkem jsem s tím bojoval. Možná i díky zbytečně dlouhé stopáži. Na druhou stranu si ale říkám, že je to asi můj problém, protože zdejší hodnocení(71%) hovoří jinak. Každopádně kdo neviděl tak film za podívání nejspíš stojí. Něco do sebe určitě má ikdyž já jsem si k němu cestičku nedokázal najít. 2hvězdy. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (7)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal Rafael Yglesias. (Terva)
  • Závěrečná scéna filmu je postavena na obrazu Hieronyma Bosche "Ascent do Empyreum". (Terva)

Reklama

Reklama