Jakub MachalaKamera:
Nick KollárHudba:
Jakub KrajíčekHrají:
Anna Fialová, Natalia Germani, Marek Lambora, Richard Stanke, Csongor Kassai, Noël Czuczor, Lenka Krobotová, Matej Landl (více)Obsahy(1)
Pokud se hrdinům komedie Láska hory přenáší může něco pokazit, zaručeně se to pokazí. Všichni zažijí jeden opravdu šílený den v horském hotelu vyprávěný třikrát a vždy jinýma očima. Nevěstě Alex se její velký den hroutí přímo před očima. Po pánské jízdě předešlé noci je totiž nezvěstný ženich a stát před oltářem sama je trochu trapné. Alex nesedí v koutě a rozhodne se ženicha najít. Někde přeci být musí! Svůj pohled nabídne i její neurotická matka, přespříliš aktivní otčím, jenž odhaluje zločin, který se nestal, a také její biologický. Ten dělá, jakože nic, přestože právě on viděl nezvěstného ženicha jako poslední. Chaos v horském hotelu, kde se svatba měla odehrát, využívá instruktor lyžování a neodolatelný svůdník Petr. S pomocí své kamarádky Kláry se pouští do dobrodružné přípravy rande pro nejkrásnější ženu v hotelu. Jak říká slavný Murphyho zákon: Usmějte se, zítřek bude horší. (Bontonfilm)
Konečně NORMÁLNÍ střední proud – romcom bez genderových stereotypů, šovinismu a prvoplánových sexistických hlášek. Je to vtipné, vypravěčsky nápadité a Anna Fialová v roli nevěsty je prostě skvělá. Díky a gratulace Kateřině Buzkové, Danielu Brogyányimu a Jakubovi Machalovi, jejichž je Láska producentským, potažmo režijním debutem. ()
Lepší než se povídá. Dávkování děje z pohledu několika postav je vždy zajímavý prvek. Machala zbytečně netlačí na pilu, takže humorné vložky jsou přirozené a ne trapně křečovité jako u většiny domácí konkurence. Fialová je skvělá, ale v konkurenci božské Germani prostě nemá šanci posbírat všechny body. Co se však vůbec nepovedlo je naprosto ubohé finále. ()
Česká krasavice Anna Fialová a slovenská krasavice Natalia Germani přizvali mezi sebe šviháka Marka Lamboru. Z jejich spojenectví by jistě byla moc pěkná trojka, ovšem místem jejich radovánek není postel, nýbrž hotel v Tatrách, v němž hoteliér (Richard Stanke) chystá velkou svatbu své dcery. Jenže má to velký háček: po ženichovi se slehla zem, svatební svědkyně uvázla kdesi v pustině a nepřítomnost hlásí i oddávající. Ke všemu po hotelu slídí detektiv (Matej Landl) s notýskem, do něhož si pečlivě zapisuje podstatná vodítka, ubytoval se v něm rovněž David Kraus, který má na svatbě zazpívat, a možná se dostaví i Juraj Kukura. A zoufalá a vdavek chtivá nevěsta v obstarožní svatební róbě pobíhá po hotelu, aby našla svého ženicha, načež její český kamarád Lambora by rád nenápadně pozval na rande slovenskou sexici Germani. A i když se oba znají z předešlého účinkování v pohádce, jejich randění má poněkud komplikované vibrace. Režisér Jakub Machala se prezentuje v oblasti romantické a tak trochu bláznivé komedie poměrně zdatně. Jeho úsilí pokazí postupně upadající vtipnost a film ztratí i na celistvosti a jisté nepředvídatelnosti. Nápad soustředit celý kolotoč dějství do jednoho dne a prostředí (interiéry hotelu) není určitě nikterak nový. To samé platí i o podávání příběhu z úhlu několika postav. Režisér ovšem prokázal, že i tyto dávno zažité a do jisté míry i okoukané postupy lze podat osvěžujícím stylem, a koktejl namíchaný z četných nedorozumění a bláznivých situací docela lahodil. Vše v závěru ale rázem vyschlo. Film vyvrcholí dost banálně, respektive čtyři scenáristé se už na závěr nenamáhali přijít s něčím v žánru neviděným a nepředpokládaným, a počáteční neotřelost v konfrontaci jednotlivých postav vezme se závěrečným nenápaditým defilé také celkem za své. I tak má většina filmu příjemný komediální i přijatelně nenucený romantický ráz, který podporuje vhodná herecká sestava na čele s talentovanou Annou Fialovou, největším tahounem filmu. Horský hotel v zasněžených Tatrách je tak pro diváka dobrou odpočinkovou volbou. 7/10 ()
Nad romantickými komediemi jsem už zlomil hůl, protože se na to fakt nedá dívat. Na tuhle jsem se koukl jen proto, že je to nové a pak mne také zajímalo s čím dalším trapným popřípadě s jakým novým PP tvůrci přijdou. A kupodivu to zas tak strašné nebylo. Začátek dokonce bavil, ty různé dějové linky vždy vracené zpět nebyly zrovna revoluční, přesto v našich vodách to mělo punc originality. Anna Fialová tradičně podala super výkon a kdo byl pro mne milým hezkým objevem byla Natalia Germani. Doteď jsme spolu neměli tu čest a je to věru hezké stvoření a i vtipně usekávala Lamboru, kterého ač moc nemusím, sem se docela hodil. Úplně k popukání to nebylo, ale nikdo tam nic nenabízel, nikde nevisely žádné dobře viditelné cedule s názvem firem a dalo se to dokoukat ve zdraví. Takže trochu přisypu hoidnocení nahoru a dám za 3 chlebíčky délky 5 cm. * * * ()
Působí to dost jako slabší divadelní hra zfilmovaná pro televizi, některé herecké výkony, hlavně Lambora apod. působí hodně strojeně, prostě je cítit, že nejen on tu hraje a odříkává naučené repliky. I tak ale můžu říct, že mám za sebou i horší věci, třeba Zoufalé ženy, Šťastný nový rok nebo Ženskou na vrcholu a jednou se to dalo, ikdyž znovu už si to určitě nepustím a jediný vtip mě tu doopravdy nepobavil. Každopádně trvám na tom, že na každém, i ne úplně dobrém filmu, se něco dobrého vždycky najít dá, a to je tentokrát určitě charismatická Natalia Germani, kterou ráda uvidím znovu, třeba i v něčem lepším. ()
- Pro Marka Lamboru a Annu Fialovou byl tento film vůbec prvním společným natáčením od doby, kdy oba studovali stejný ročník na pražské Konzervatoři. Maturovali v roce 2015. (Krocka)
- Film se natáčel v březnu roku 2021 v hotelu Hubert ve slovenských Vysokých Tatrách (okres Poprad). (Krocka)
- „Láska hory přenáší je konverzační romantická komedie plná dialogů. Příběh se odehrává v průběhu několika hodin jednoho dne, které divákovi vyprávíme postupně třikrát, a to vždy z úhlu pohledu jiné postavy. Tyto tři dějové linie se prostřednictvím postav postupně propojují a ovlivňují. Vzniká tak velký prostor pro množství nedorozumění a komických situací,“ přiblížil snímek režisér a spoluscenárista Jakub Machala. (SONY_)