foto

Henry Winkler

  • nar. 30.10.1945 (71 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Henry Franklin Winkler je americký herec, režisér producent a autor knih, který je nejlépe známý (hlavně v rodné zemi) kultovní rolí Fonzieho ze sitcomu HAPPY DAYS.

Je synem ředitele dřevařské firmy Harryho Irvinga a Ilse Anna Maria Winklerové, kteří emigrovali do USA z Německa roku 1939, kvůli svému židovskému původu. I když měl původně následovat rodiče prací v rodinné firmě, uhranulo ho herectví a už v osmé třídě základní školy si zahrál ve školním představení, a to rovnou hlavní roli Billyho Budda ve stejnojmenné hře. Sám však z legrace prohlásil, že s herectvím začal už ve školce, kde si zahrál zubní pastu ve školní hře o hygieně. Po vystudování McBurney High School získal titul Bakalář na Emerson College a titul Master of Fine Arts na Yale School of Drama. Později ke jménu přidal i titul PhD v Hebrejské Literatuře na Emerson College.

S herectvím začal v několika desítkách reklam a ve filmu PÁNI FLATBUSHE, kde si zahrál člena Brooklynského gangu, výraznější úspěch nepřicházel a jeden čas zvažoval i práci dětského psychologa kvůli jeho lásce k práci s dětmi. v roce 1973 byl ovšem obsazen do role trochu lehkomyslného a namyšleného ale dobrosrdečného playboye Arthura Herberta Fonzarelliho známého jako "The Fonz", či "Fonzie", do sitcomu odehrávajícího se v 50.letech s názvem HAPPY DAYS, který se začal vysílal mezi lety 1974 - 1984 a ve kterém se Winkler postupně propracoval díky zájmu diváku do klíčové role. Aby ne, když se jeho postava stala v USA symbolem slova "cool" v 70.letech díky kožené bundě, řvoucí motorce (kterou v té době herec ani neuměl řídit narozdíl od své postavy), jeho věčné hlášce "Aayyyy!" s gestem palců nahoře. Tato popularita vedla po zrušení seriálu i k nápadu na jeho pokračování pouze na úkor této postavy v "Fonzie's Happy Days", z nápadu nakonec sešlo. Ale jako Fonzie se objevil i v seriálu LAVERNE AND SHIRLEY, nebo ve videoklipu Buddy Holly skupiny Weezer, či v roce 2008 spolu s kolegy ze seriálu Ronem Howardem a Andy Griffithem v internetovém videu na podporu zvolení Barracka Obamy.

V době vysílání seriálu hrál i ve filmech, například v SMUTNÍ HRDINOVÉ z roku 1977 si zahrál veterána z války ve Vietnamu, nebo na druhou stranu v komedii Rona Howarda NOČNÍ SMĚNA z roku 1982, kde si zahrál pracovníka pohřebního ústavu, který je vlivem Michaela Keatona nucen snášet přerod v pasáka a provozovatele call girl služeb. Byla mu nabídnuta i role Dannyho v hitu POMÁDA, kterou ale odmítl kvůli podobností s rolí v HAPPY DAYS. V roce 1979 byl součástí benefičního koncertu MUSIC FOR UNICEF CONCERT.

Po ukončení HAPPY DAYS se začal věnovat produkci a založil si firmu Winkler-Rich Productions která produkovala například seriál MACGYVER, či televizní soutěž HOLLYWOOD SQUARES, jehož česká mutace se vysílala i u nás. Režíroval například 2 epizody SABRINY MLADÉ ČARODEJNICE nebo film JEDEN A PŮL POLICAJTA s Burtem Reynoldsem v hlavní roli.

V 90. letech se Henry Winkler vrátil k herectví rolí v kontroverzním snímku ABSOLUTNÍ CIZINCI, kde v roli manžela řeší dilema ohledně své ženy v komatu a jejich nenarozeného dítěte. Přišel i návrat na obrazovky v sitcomu MONTY, který byl stanicí FOX brzy zrušen ovšem Winkler později v dalších seriálech hostoval z větších rolí je třeba zmínit role rodinného právníka v ARRESTED DEVELOPMENT či Dr. Stewarta Barnese v seriálu OUT OF PRACTICE. V roce 1994 si zahrál s Katherine Hepburn v televizním snímku JEDNOU O VÁNOCÍCH. Mihnul se v roli ředitele školy v zásadním snímku novodobé hororové historie jménem VŘÍSKOT. Roku 1998 se poprvé spojil s Adamem Sandlerem ve filmu VODONOŠ, kde si zahrál velkou roli školního trenéra Sandlerovy postavy, jejich dalšími spolupracemi byl MALÝ NICKY SATAN JUNIOR, kde si Winkler zahrál sebe stejně jako v ZOHAN: KRYCÍ JMÉNO KADEŘNÍK (2008) v roce 2006 si v KLIK: ŽIVOT NA DÁLKOVÉ OVLÁDÁNÍ, zahrál Sandlerova otce. Letos ho můžeme vidět v komedii HERE COMES THE BOOM, která je projektem Sandlerova kamaráda Kevina Jamese.

Od roku 2003 Winkler spolupracuje s Lin Oliver na sérii dětských knih o outsiderském žákovi 4. třídy Hanku Zipzerovi trpícím dislexií, kterou trpí i sám Henry, kterému byla nemoc zjištěna v 31 letech a vysvětlovala jeho potíže se sebedůvěrou se kterými se potýkal už od dětství. Od roku 2008 také společně s First News objíždí školy a čte z těchto knih dětem, je i partnerem několika charitativních organizací pro děti za práci pro děti získal roku 2011 cenu OBA od Královny Alžběty. Toho roku mu vyšla i autobiografická kniha I've Never Met an Idiot on the River. Rok 2003 však Winklera zasáhl i jinak a to když se měl natáčet epizodní roli v serialu 8 SIMPLE RULES, kde hrál hlavní roli Winklerův dlouholetý kamarád John Ritter, kterému se během natáčení udělalo nečekaně špatně a po kolapsu byl převezen do nemocnice, kde zemřel. Winkler byl jeden z posledních, který s Ritterem mluvil.

V roce 1978 se Winkler oženil se Stacy Winklerovou se kterou má dceru Zoe Emily (manželka Roba Reinise), syna Maxe a nevlastního syna Jeda Weitzmana ze Stacyina předchozího manželství. Je bratrancem Richarda Belzera známého například ze seriálu PRÁVO A POŘÁDEK: ÚTVAR PRO ZVLÁŠTNÍ OBĚTI a také kmotrem Bryce Dallas Howardové (Gwen Stacy ve filmu SPIDERMAN 3), dcery Rona Howarda.

Martin "masw" Swider

Herecká filmografie

Filmy

2017 Sandy Wexler
2016 Funny or Die Presents: Donald Trump's the Art of the Deal: The Movie (TV film)
2015 Larry Gaye: Renegade Male Flight Attendant
2012 Profesor v ringu
2011 Lego Hero Factory: Divoká planeta
Running Mates
2010 Skupinový sex
2009 First Comes Love
The Magic 7 (TV film)
2008 Most Wonderful Time of the Year, The (TV film)
Zohan: Krycí jméno Kadeřník
2007 A Plumm Summer
Nestanu se tvojí ženou
2006 Klik - život na dálkové ovládání
The King of Central Park
Úžasný Harold
2005 Berkeley
Mladej a já
2004 Fronterz
2003 Díry
2001 I Shaved My Legs for This
2000 Malý Nicky - Satan Junior
Zůstaň se mnou
1999 Dill Scallion
Elevator Seeking
P.U.N.K.S.
Ugly Naked People
1998 Přistání naslepo
Vodonoš
1997 Bláznivý týden (TV film)
Detention: The Siege at Johnson High (TV film)
1996 Vřískot
1995 Laverne & Shirley Reunion, The (TV film)
Únos dítěte (TV film)
1994 ABC's 40th Anniversary (TV film)
Jednou o Vánocích (TV film)
1993 The Only Way Out (TV film)
1992 Happy Days Reunion Special (TV film)
1991 Absolutní cizinci (TV film)
1985 Happily Ever After (TV film)
1984 Donald Duck's 50th Birthday (TV film)
1982 Noční směna
1979 American Christmas Carol, An (TV film)
1978 The One and Only
1977 Henry Winkler Meets William Shakespeare (TV film)
Smutní hrdinové
1975 Katherine (TV film)
1974 Crazy Joe
Nightmare (TV film)
Páni Flatbushe
Richie's Car

TV seriály

2016 Nová holka (TV seriál)
What About Fred (S05E02)
2015 BoJack Horseman (TV seriál)
Still Broken (S02E03)
2014 Hank Zipzer (TV seriál)
Penn Zero: Hrdina na půl úvazku (TV seriál)
Sláva králi Jelimánovi (TV seriál)
2011 Up All Night (TV seriál)
2010 Hero Factory (TV seriál)
2009 Milionový lékař (TV seriál)
Parks and Recreation (TV seriál)
Sit Down, Shut Up (TV seriál)
Vražedná čísla (TV seriál)
Veteráni (S06E10)
Perfektní zločiny (S05E22)
2008 Batman: Odvážný hrdina (TV seriál)
Childrens' Hospital (TV seriál)
Vražedná čísla (TV seriál)
Všeuměl (S05E04)
2005 Tak trochu mimo (TV seriál)
2003 Arrested Development (TV seriál)
Clifford's Puppy Days (TV seriál)
Kačer Dodgers (TV seriál)
1999 Třetí hlídka (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Marge jako rukojmí (S11E08)
1998 Městečko South Park (TV seriál)
Na okraji věčnosti (S02E07)
1994 Monty (TV seriál)
Street Sharks (TV seriál)
1982 Mork & Mindy/Laverne & Shirley/Fonz Hour (TV seriál)
1980 Fonz and the Happy Days Gang (TV seriál)
1974 Happy Days (TV seriál)

Dokumentární

2017 King Cake: A Big Easy Story
2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
2013 Arrested Development Documentary Project, The
2011 Beatles Stories
Still Screaming: The Ultimate Scary Movie Retrospective
2007 Heckler
2005 Raging Bull: Outside the Ring
2003 Hollywood Squares: The E! True Hollywood Story (TV film)
Life of Laughter: Remembering John Ritter, A (TV film)
2001 I Love Lucy's 50th Anniversary Special (TV film)
Intimate Portrait: Cindy Williams (TV film)
Journey, The
Scream: The E! True Hollywood Story (TV film)
TVography: Happy Days (TV film)
2000 Celebrity Profile: Scott Baio (TV film)
1999 Celebrity Profile (TV seriál)
Celebrity Profile: Henry Winkler (TV film)
1998 NY TV: By the People Who Made It - Part I & II
1993 Celebrity Guide to Entertaining, The
1987 Biography (TV seriál)
Funny, You Don't Look 200: A Constitutional Vaudeville (TV film)
Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)
1986 One Voice (koncert)
Steve Martin Live
1984 Strong Kids, Safe Kids
1978 General Electric's All-Star Anniversary (TV film)

TV pořady

2013 Hollywood Game Night (TV pořad)
2011 The Chew (TV pořad)
2010 Daybreak (TV pořad)
2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
2005 The Young Turks (TV pořad)
2004 Strictly Come Dancing (TV pořad)
2003 ABC's 50th Anniversary Celebration (TV pořad)
The 30th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
The 55th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2001 Good Day Live (TV pořad)
1983 The 35th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1982 I Love Liberty (TV pořad)
Night of 100 Stars (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1979 The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1977 The 29th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1976 All-Star Tribute to John Wayne, An (TV pořad)
The 28th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1993 Jeden a půl policajta
1988 Můj život bez tebe
1986 Smoky Mountain Christmas, A (TV film)
1984 All the Kids Do It (TV film)

TV seriály

1996 Praštěná holka (TV seriál)
Sabrina - mladá čarodějnice (TV seriál)
1995 Too Something (TV seriál)
1993 Dave's World (TV seriál)
1982 Joanie Loves Chachi (TV seriál)

Dokumentární

1986 Steve Martin Live
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace