foto

Sandra Bullock

  • nar. 26.7.1964 (54 let)
    Arlington, Virginia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Psal se rok 1993 a Sandra Bullocková se herectví věnovala již slušných pět let, přičemž ji nikdo neznal (také vzhledem k filmům, co točila, se nedivte). Jenže pak přišla nabídka na hlavní ženskou roli ve filmu Demolition Man, kde by zazářila po boku Sylvestera Stallonea a Wesleyho Snipese. Bullocková nabídku přijala a udělala dobře. Za svou roli sice kritikou pochválena příliš nebyla, ba dokonce byla nominována na cenu Razzie Awards coby nejhorší herečka, ale Demolition Man se stal slušným hitem a Bullockové zajistil roli v dalším filmu, který z ní udělal hvězdu.

V roce 1994, po úspěšném filmu Demolition Man, dostala Bullocková roli v akčním filmu Nebezpečná rychlost, od čehož se zprvu moc nečekalo, neboť snímek stál pouhých 30 milionů dolarů (např. takové Pravdivé lži stály ve stejném roce kolem 110 milionů a Vodní svět o rok později 175 milionů). Jenže tento akční film se stal obrovským trhákem (utržil 121 milionů jen v USA, což je o téměř polovinu více, než vydělal již zmíněný Demolition Man) a dodnes patří ve svém žánru společně s filmy jako Skála nebo Tváří v tvář na absolutní vrchol.

Po Nebezpečné rychlosti už byla Bullocková tím typem herečky, co může film táhnout sebe, což se v roce 1995 vyplatilo hned nadvakrát, neboť její romantická komedie Zatím, co jsi spal a thriller Síť zaznamenaly v kinech velký úspěch (1. snímek vydělal kolem 80 milionů, ten druhý rovných 50). Potom to ale s Bullockovou šlo tak trochu dolu, neboť v roce 1996 brutálně propadly její snímky Láska a válka a Uloupená srdce (oba vydělaly jen něco málo přes 10 milionů, čímž se ani z poloviny nepřiblížily svým rozpočtům) a když to pak s ní koncem toho roku vypadalo slušně díky trháku Joela Schumachera Čas zabíjet, přišla v roce 1997 Nebezpečná rychlost 2: Zásah, která se stala nesmírným propadákem a tím nastalo nejhorší období Sandry Bullockové.

V letech 1998-1999 natočila čtyři romantické komedie (Přístav naděje, Živelná pohroma, Magická posedlost, 28 dní), z nichž žádná neměla úspěch jak po komerční, tak umělecké stránce. Po komerční stránce zabodovala alespoň v roce 2000 s filmem Slečna drsňák, což vydělalo 106 milionů, ale hned na to přišel neúspěšný thriller Vzorec pro vraždu a průměrné rádoby komedie Láska s výstrahou a Podivná tajemství. Vše se pak završilo snímkem Slečna drsňák II: Ještě drsnější, z čehož se stal takový propadák, že má Bullocková co dělat, aby se vrátila do první ligy (no, možná že dnes už má co dělat, aby byla vůbec i v té druhé).

Jirka "Indiana" Vosátka

Herecká filmografie

Filmy

2018 Bird Box
Debbie a její parťačky
2015 Mimoni
Vítězství je naše
2013 Aningaaq
Drsňačky
Gravitace
2011 Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko
2009 Návrh
Slečna zamilovaná
Zrození šampióna
2007 Předtucha
2006 Dům u jezera
Pochybná sláva
2005 Miláček
Slečna Drsňák 2: Ještě drsnější
2004 Crash
2002 Láska s výstrahou
Podivná tajemství
Vzorec pro vraždu
2000 28 dní
Famous
Slečna Drsňák
Stydlivý polda
1999 Živelná pohroma
1998 Magická posedlost
Making Sandwiches
Princ Egyptský
Přístav naděje
Vítejte v Hollywoodu
1997 Nebezpečná rychlost 2: Zásah
1996 Láska a válka
Uloupená srdce
Čas zabíjet
1995 Síť
Zatímco jsi spal
1994 Mafie a já
Nebezpečná rychlost
1993 Amazonka v plamenech
Demolition Man
Věc zvaná láska
Záhadné zmizení
Zápas s Hemingwayem
1992 Když skončí večírek
Nápoj lásky č. 9
1989 Bionic Showdown: The Six Million Dollar Man and the Bionic Woman (TV film)
Rychle v balíku
Vražda v Central Parku (TV film)
Who Shot Patakango?
1987 Hangmen

TV seriály

2002 George Lopez (TV seriál)
1999 Akce (TV seriál)
1990 Lucky: Příběh jednoho života (TV seriál)
Working Girl (TV seriál)
1988 Starting from Scratch (TV seriál)

Dokumentární

2013 The Prime Ministers: The Pioneers
2008 No Subtitles Necessary: Laszlo & Vilmos
2006 Celebrity Weddings: In Style (TV film)
2004 V záři reflektorů (TV seriál)
2003 Women on Top: Hollywood and Power (TV film)
2002 Inside 'Speed'
2000 Celebrity Profile: Sandra Bullock (TV film)
Conversations with Jon Turteltaub
1998 Waking in Mississippi
1997 The Making of 'Speed 2: Cruise Control' (TV film)
1994 Making of 'Speed', The (TV film)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

2018 Oscar 2018 (TV pořad)
2017 The IMDb Show (TV pořad)
2016 The 42nd Annual People's Choice Awards (TV pořad)
2014 40th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
86. Annual Academy Awards (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
The 20th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
The EE BAFTA Film Awards 2014 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2013 39th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
Nickelodeon Kids' Choice Awards 2013 (TV pořad)
Teen Choice Awards 2013 (TV pořad)
2012 84. Annual Academy Awards (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2012 (TV pořad)
2011 83. Annual Academy Awards (TV pořad)
Zblízka (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2010 82. Annual Academy Awards (TV pořad)
MTV Movie Awards 2010 (TV pořad)
The Teen Choice Awards 2010 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
2009 2009 MTV Movie Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2006 2006 MTV Movie Awards (TV pořad)
78. Annual Academy Awards (TV pořad)
Comedy Central Roast of William Shatner (TV pořad)
Teen Choice Awards 2006, The (TV pořad)
2005 2005 MTV Movie Awards (TV pořad)
Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
Teen Choice Awards 2005, The (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
Tavis Smiley (TV pořad)
2003 2003 Annual BAFTA/LA Cunard Britannia Awards (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
Mornings with Kerri-Anne (TV pořad)
2001 The Teen Choice Awards 2001 (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1999 The Teen Choice Awards 1999 (TV pořad)
1996 68. Annual Academy Awards (TV pořad)
The Daily Show (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
taff (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1991 E! News (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Filmy

1998 Making Sandwiches

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(7 581)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace