Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lilly Cummingsová se vdává a její sestra Gwen má jako družička nejen krásné šaty, ale také pořádnou kocovinu. Za sebou má totiž další z mnoha velkých pitek. Urazí svatebčany, zničí svatební dort a jen v kombiné se vydá v ukradené limuzíně koupit nový. Nabourá se a skončí před soudem, který jí nařídí čtyřtýdenní odvykací kůru. Sebevědomá žena se odmítá zapojit do aktivit v léčebně, bojkotuje skupinovou terapii. V parku požádá o cigaretu neznámého muže a zeptá se ho, kde by mohla sehnat alkohol. Vzápětí zjistí, že mluvila s ředitelem Cornellem. Jak se žena seznamuje s ostatními pacienty a poznává jejich problémy, začíná si uvědomovat závažnost toho svého. Vybavují se jí vzpomínky na dětství, prožité s matkou alkoholičkou. Snaží se usmířit s lidmi, kterým nejednou ublížila, zejména se sestrou Lilly. Gwen marně hledá někoho, s kým by si mohla promluvit, a postupně se sbližuje s některými pacienty - mladou spolubydlící Andreou či bývalou baseballovou hvězdou Eddiem Boonem. Na cestě k řešení problému ji však čeká ještě nejedna překážka, zklamání a řada bolestných rozhodnutí. (TV Nova)

(více)

Recenze (158)

peetriss 

všechny recenze uživatele

28 dní má hned několik problémů, které z něj dělají špatný film: 1. Film je postaven na nosné konstrukci nepovedeného scénáře od Susannah Grant, který v žádném případě nedokáže diváka zaujmout natolik, aby jej vtáhl do děje. 2. Režisérka Betty Thomas nedokázala tento handicap kompenzovat pevným a profesionálním vedením a tuto nepevnou kontrukci ještě více rozviklala svým nulovým smyslem pro atmosféru, která je naprosto sterilní a nefunkční. 3. Do hlavní role byla obsazena Sandra Bullock, kterou sice mám velice rád, ale zcela objektivně musím konstatovat, že již je až přespříliš poznamenaná stigmatem představitelky nenáročných romantických a komediálních rolí, a ač věřím, že by se této škatulky Sandra chtěla oprostit, není natolik přesvědčivou herečkou, aby jí divák uvěřil dramaticky laděnou (takový alespoň byl úmysl) postavu. Navíc její snaha je toporná a nehraje v tomto filmu příliš dobře. 4. Příliš dobře nehrají ani ostatní herci... Tudíž 28 dní je filmem nepovedeným, nudným a po všech stránkách nezajímavým! ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Když se řekne protialkoholní léčebna, český divák si vzpomene na snímek ´Dobří holuby se vracejí´. Americký počin ´28 dní´ je něco podobného. Sandra Bullock v roli mladé ženy Gwen závislé na alkoholu, bujarém životě a naprosté nezodpovědnosti. Když své sestře zkazí svatbu, pohár trpělivosti přeteče a ocitne se v protialkoholní léčebně. Tvůrci velice dobře podchytili chování a vůbec život alkoholičky, i když si přiznejme, že na pilu se v žádném případě netlačilo. Psychologie, jako u výše zmíněného českého filmu, je tu zcela vedlejší. I když se snímek vyznačuje zábavným dojmem a je plný energie, ryze o komedii se v žádném případě nejedná. Dokonce je tu i romantický motiv, ale jestli příběh skončí šťastně či nikoliv, záleží na úhlu pohledu diváka. Gwen si projde ohromným vývojem, zkušenostmi a city. V léčebně pozná různé lidi různých povah a od každého si něco vezme. Snímek tak má dokonce i lehčí moralizační podtón. Určitě nezklame a přinese zajímavý pohled na jeden z problémů lidstva v jednoduchém kabátě a upřímnosti. ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Stačí si přečíst oficiální text distributora a je vám všem hned jasné, že následovat bude srdceryvné drama, ve kterém se křehká květinka, zalitá hektolitry alkoholu, snaží vydrápat ze strastiplné situace a postavit se zpět na sluncem zalité místo v květináči na parapetu. Čeká ji nelehká cesta, na které bude mít nejednou klacky pod kořínky a občas ji nahlodá zákeřná bestie alkohousenka! Vskutku jsem se těšil na pohled do pekelné laboratoře, kde ze zahnívajících zombíků opět dělají lidi. Však běda! Celý film je jen nudnou šarádou a se skutečnými dramaty, které stojí za to zhlédnout, nemá nic společného. Atmosféra, herci, prostředí, dialogy a nejspíš celý stupidní scénář. Nic z toho se ani trochu nepodobá tíživé situaci alkoholika, který si potřebuje dát frťana a upocený, spoutaný a napůl šílený se zmítá na nemocničním lůžku, kde mu sestra otírá zvratky ze smyslné bradičky. Kdepak, přátelé. Tohle je jen další film, který není třeba vidět a já udělal tu chybu. Procházka růžovým sadem, kde pobyt v léčebně vypadá spíš jako měsíc dovolené s polopenzí na Lipně. Původně jsem chtěl dát dvě hvězdy, ale nenapadl mne rozumný důvod, proč bych tak měl učinit. 20% ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Tak komedie nebo drama? Sandra Bullock dává jistotu, tohle drama určitě není. I kdyby být mělo, ona to zahrát neumí. Naopak zábavný úvod zvládá perfektně. Je tu ovšem pár skvělých záblesků, prostě tohle téma má a asi vždycky bude mít potenciál. Mnoho z nich má na svědomí také Steve Buscemi, nadabovaný řekněme asymetricky Pavlem Křížem. Nic převratného to tedy není, ale přesto si u toho tu dvojku červeného asi odpustíte... ()

meave 

všechny recenze uživatele

Nepresvedčivý príbeh o premene jednej alkoholičky. Dívalo sa no to dobre, páčilo sa mi prostredie aj osadenstvo liečebne. Menej už klišovité vytesnenie celého okolia do osoby Dominica Westa. Z takéhoto príbehu sa však dalo vytrieskať omnoho, omnoho viac. Téma, ktorá je dnes globálnym problémom a ničí množstvo ľudí, poskytuje priestor pre viac, ako zhustených a navyše zjednodušených 28 dní. Keby to šlo tak jednoducho nebol by to totiž problém. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (6)

  • Většina obrazů na zdech v léčebně byla opravdu vytvořena reálnými pacienty. (Bauer)
  • Sandra Bullock pila před každou svou scénou, kde byl vyžadován nekontrolovatelný třes, trojité expreso. (Bauer)

Reklama

Reklama