foto

Timothy Busfield

  • nar. 12.6.1957 (61 let)
    Lansing, Michigan, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Timothy Busfield se narodil 12. června 1957 ve městě Lansing, ve státu Michigan. Navštěvoval Michigan State University, kde také učili oba jeho rodiče. Vystudoval drama na East Tennessee State University a vystupoval s Actors Theatre of Louisville, se kterými cestoval také po Evropě.

Když se přestěhoval do New Yorku, kde se stal členem Circle Repertory Company, kde hrávali například také Ed Harris, Laurence Fishburne, John Malkovich nebo Demi Moore. V roce 1981 se mihnul vedle Billa Murraye ve filmu Stripes. Následovaly epizodní role v seriálech REGGIE, AFTER MASH a jedna z hlavních rolí ve filmu REVENGE OF THE NERDS.

Od roku 1984 se také dva roky objevoval v seriálech TRAPPER JOHN M.D. a FAMILY TIES, následovalo pokračování REVENGE OF THE NERDS II: NERDS IN PARADISE a poté již seriál THIRTYSOMETHING. Role Elliota Westona, kvůli které mu producenti nařídili, aby si nechal narůst plnovous, mu vynesla Emmy v roce 1991 a k tomu tři nominace z předešlých let. Několik epizod seriálu také sám režíroval.

Po skončení seriálu si zahrál ve filmech SNEAKERS, STRIKING DISTANCE a v seriálu v produkci Stevena Spielberga, THE BYRDS OF PARADISE. Následovaly role v menších a méně známých filmech a seriálech. Až v roce 1999 přišel počin Aarona Sorkina – THE WEST WING, kde se Busfield objevoval průběžně během celého vysílání seriálu.

V roce 2001 se připojil jako režisér a producent, a o rok později i jako herec k seriálu ED. Během něho se podílel na režii první série seriálu LAS VEGAS a po skončení Ed následovalo režírování, produkce a epizodní role v seriálu WITHOUT A TRACE. Sám sebe si zahrál v seriálu Entourage a v roce 2006 se opět připojil k Aaronu Sorkinovi, tentokrát v seriálu STUDIO 60, který také z části i režíroval.

Po skončení Studia 60 se jako herec objevil pouze v poslední sérii seriálu LAW & ORDER a v seriálu OUTLAWS. Jako režisér a producent se ale podepsal pod seriálem LIPSTICK JUNGLE a na režisérskou stoličku se posadil u seriálů LIE TO ME, DAMAGES nebo WHITE COLLAR a vrátil se k poslední sérii LAS VEGAS.

Za pořádnou zmínku slouží ale i jeho divadelní kariéra. Objevil se ve více jak 50 hrách, včetně těch na Brodwayi, jako například „A Few Good Men“ Aarona Sorkina, podle které byl natočen také stejnojmenný film. Více jak 100 profesionálních představení produkoval a založil resp. podílel se na založení dvou, v současné době velice produktivních divadel.

Velký fanoušek baseballu a koňských dostihů Timothy Busfield si také přivydělával jako poloprofesionální nadhazovač pro Sacramento Smokeys a byl majitelem několika závodních koní. Je podruhé ženatý a má dva syny a dceru.

Sony1994

Herecká filmografie

Filmy

2015 One Smart Fellow
2014 23 Blast
2012 Nightcomer
Žádost o ruku
2011 Za tabulí (TV film)
2003 Policajti na baterky
2002 Bomba v srdci (TV film)
Terminál
2000 Heartbeat
Na útěku
1999 Kouzelný výtah
The Darklings (TV film)
1998 Carson's Vertical Suburbia (TV film)
Erasable You
Souler Opposite, The
Vraždící dům (TV film)
1997 Náklaďáky (TV film)
When Secrets Kill (TV film)
Černá kavalérie (TV film)
1996 Criminal Pursuit (TV film)
Prezidentův syn
1995 In the Line of Duty: Kidnapped (TV film)
Ve stínu zla (TV film)
1994 Malá velká liga
Otázky a odpovědi
Vražda mezi přáteli (TV film)
1993 Na dostřel
Pád do tmy (TV film)
Skateboard Kid
Zeď mlčení (TV film)
1992 Calendar Girl, Cop, Killer? The Bambi Bembenek Story (TV film)
Slídilové
1991 Toulavé kočky (TV film)
1989 Hřiště snů
1987 Pomsta šprtů 2: Šprti v ráji
1984 Pomsta šprtů
1981 Lampasy

TV seriály

2018 One Dollar (TV seriál)
Chelsea Wyler (E04)
2015 Tajnosti a lži (TV seriál)
Lež (S01E10)
Syn (S01E08)
Polda (S01E07)
další epizody (4)
Noční směna (TV seriál)
Hold On (S02E11)
Ospalá díra (TV seriál)
Čas běží (S02E18)
2014 Ospalá díra (TV seriál)
Spřízněný (S02E02)
Tohle je válka (S02E01)
2013 Prozíravost (TV seriál)
Neuropozitivní (S02E07)
Revoluce (TV seriál)
Loď lásky (S01E16)
2012 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Leap of Faith (S02E13)
2011 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Russian Brides (S13E07)
2009 Vincentův svět (TV seriál)
Murphyho lež (S06E06)
Ericovy trable (S06E04)
2007 Studio 60 (TV seriál)
What Kind of Day Has It Been (E22)
K&R: Part 2 (E20)
K&R: Part 1 (E19)
další epizody (9)
2006 Studio 60 (TV seriál)
The Christmas Show (E11)
B-12 (E10)
The Option Period (E09)
další epizody (10)
Západní křídlo (TV seriál)
Institutional Memory (S07E21)
Requiem (S07E18)
Internal Displacement (S07E11)
2005 Vincentův svět (TV seriál)
Modrá laguna (S02E11)
Západní křídlo (TV seriál)
The Ticket (S07E01)
2003 Západní křídlo (TV seriál)
7A WF 83429 (S05E01)
Commencement (S04E22)
Inauguration, Part 2: Over There (S04E15)
další epizody (5)
2002 Západní křídlo (TV seriál)
Holy Night (S04E11)
2000 Západní křídlo (TV seriál)
The Portland Trip (S02E07)
The Lame Duck Congress (S02E06)
In the Shadow of Two Gunmen: Part II (S02E02)
další epizody (13)
1999 Západní křídlo (TV seriál)
In Excelsis Deo (S01E10)
The Short List (S01E09)
Enemies (S01E08)
další epizody (5)
1996 Champs (TV seriál)
1995 Krajní meze (TV seriál)
Pod postelí (S01E10)
1994 The Byrds of Paradise (TV seriál)
1987 thirtysomething (TV seriál)
1983 Reggie (TV seriál)
1979 Trapper John, M.D. (TV seriál)

Dokumentární

2004 League of Ordinary Gentlemen, A
2000 Celebrity Profile: Jennifer Love Hewitt (TV film)
Intimate Portrait: Patricia Heaton

TV pořady

1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 The 41st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The Pat Sajak Show (TV pořad)
1988 The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2019 Guest Artist
2015 One Smart Fellow
2011 Normal (TV film)
2009 Past na ženicha (TV film)

TV seriály

2018 Zelenáč (TV seriál)
The Hawke (E06)
Nashville (TV seriál)
The House That Built Me (S06E12)
New Strings (S06E01)
2017 Tohle jsme my (TV seriál)
The Right Thing to Do (S01E11)
Noční směna (TV seriál)
Turbulence (S04E05)
2016 Druhá šance (TV seriál)
Další zářez (E02)
Aquarius (TV seriál)
Revolution 1 (S02E04)
Why Don't We Do It in the Road (S02E03)
Noční směna (TV seriál)
Emergent (S03E12)
The Thing with Feathers (S03E02)
The Times They Are A-Changin' (S03E01)
2015 Tajnosti a lži (TV seriál)
Lež (S01E10)
Otec (S01E02)
Noční směna (TV seriál)
Hold On (S02E11)
Back at the Ranch (S02E02)
Graceland (TV seriál)
Savior Complex (S03E08)
2014 Mind Games (TV seriál)
2013 The Fosters (TV seriál)
Consequently (S01E02)
Pilot (S01E01)
Laskavý dotek (TV seriál)
My Main Trial Is Yet to Come (S02E04)
2012 Laskavý dotek (TV seriál)
Try, Try Again (S01E05)
Wedding Band (TV seriál)
Franklin a Bash (TV seriál)
Viper (S02E02)
2011 Láska bolí (TV seriál)
Sky High (E04)
2010 Taková nenormální rodinka (TV seriál)
No Ordinary Earthquake (E05)
The Deep End (TV seriál)
Nemocnice Mercy (TV seriál)
Too Much Attitude and Not Enough Underwear (E21)
2009 Anatomie lži (TV seriál)
Miláček (S02E04)
Ve službách FBI (TV seriál)
Hoď si mincí (S01E04)
2008 Džungle rtěnek (TV seriál)
Chapter Eighteen: Indecent Exposure (S02E11)
Chapter Sixteen: Thanksgiving (S02E09)
Chapter Eleven: The F-Word (S02E04)
další epizody (8)
2007 Studio 60 (TV seriál)
K&R: Part 3 (E21)
K&R: Part 1 (E19)
The Harriet Dinner: Part I (E13)
2006 Studio 60 (TV seriál)
Nevada Day: Part 2 (E08)
Nevada Day: Part 1 (E07)
The West Coast Delay (E04)
2004 Good Girls Don't... (TV seriál)
Las Vegas: Kasino (TV seriál)
Vždy věrný (S01E23)
Rodinné stříbro (S01E21)
Hříchy mládí (S01E18)
další epizody (5)
2003 Joan z Arkádie (TV seriál)
Las Vegas: Kasino (TV seriál)
Šibalové a blázni (S01E04)
Miss Match (TV seriál)
2001 Danny (TV seriál)
First Years (TV seriál)
Lizzie McGuire (TV seriál)
2000 Cover Me: Based on the True Life of an FBI Family (TV seriál)
Ed (TV seriál)
Takový je život (TV seriál)
1998 Příšerná kocovina (TV seriál)
Studio sport (TV seriál)
1987 thirtysomething (TV seriál)

Producentská filmografie

Filmy

2019 Guest Artist
2015 One Smart Fellow

Scenáristická filmografie

Filmy

2015 One Smart Fellow

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace