Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ray Kinsella (Kevin Costner) žije se svou manželkou a malou dcerkou na vlastní farmě v Iowě. Vede spořádaný rodinný život a pečlivě se věnuje svému hospodářství. To se však změní ve chvíli, kdy k němu začne v kukuřičném lánu promlouvat tajemný hlas. Ray si obsah sdělení vykládá tak, že má na svém poli zbudovat baseballové hřiště. Jeho bláhovému nápadu se nejprve všichni vysmívají, on je však odhodlaný naplnit svůj životní sen. Za podpory své milující manželky se mu podaří přeměnit kukuřičné pole v hřiště, na němž se sny dokážou změnit ve skutečnost. Na jeho hřišti se zjeví slavní hráči baseballové historie včetně legendárního „Bosého“ Joea Jacksona (Ray Liotta), který už je ale dávno po smrti. Tajemný hlas s dokončením hřiště ovšem neutichá a promlouvá k Rayovi znovu. Tentokrát ho donutí vyhledat slavného amerického spisovatele Terrence Manna (James Earl Jones), který mu nakonec pomůže porozumět významu poselství a odhalit účel jeho hřiště. Poetický snímek se v roce svého uvedení setkal s vřelou diváckou i kritickou odezvou a byl nominován na Oscara ve třech kategoriích včetně té nejprestižnější za nejlepší film. Snímek si dokázal získat srdce řady diváků svou magickou atmosférou, v níž se mísí minulost s přítomností a povzbudivým poselstvím o odvaze jít za svým snem. (Česká televize)

(více)

Recenze (189)

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Snad jen jako výstrahu lidem (jako já), kteří si film pouštěli bez budoucí znalosti děje a doufali ve vypjaté bud sportovní drama či sportovní komedii. Fanoušci baseballu si na své nepříjdou(snad jen pamětníci a znalci historie) ale není třeba zoufat. Jedná se o příjemný snímek, který rozhodně u toho srdíčka zahřeje, u někoho víc, u někoho míň. Je to příběh o snění a fantazii. Snad nevyzní poslední věta až moc krutě... ale snad až příiž moc o fantazii. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní a až úsměvně pohodový film. Pro milovníky baseballu zřejmě klasika, pro mě snaha doplnit si tak často v mnoha seriálech a filmech zmiňovaný a citovaný snímek. Ač to může znít naprosto dementně, Hřiště snů je něco jako mix Blízkých setkání třetího druhu a Interstellaru, akorát v tom namísto vesmírných entit figuruje baseball. Neměl bych s tím vlastně žádný problém, jen kdyby to alespoň trochu dávalo smysl a já měl pocit, že je mi představován svět, který se řídí určitými pravidly. Bohužel mi přišlo, že je to ale přesně naopak. Každých pár minut se stalo něco, co posouvalo bizarnost celého dění dalším směrem, aniž by se tvůrci alespoň pokusili vysvětlit, proč je to vůbec možné a kde tedy jsou hranice toho jimi vytvořeného fikčního světa. Je to ale škoda, jelikož ta podivná atmosféra filmu se mi líbila a Kevin Costner se v 80. a 90. letech do takových rolí skvěle hodil. 6/10 ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5  Opäť sa ma raz snažia Američania presvedčiť, že bejzbal je tá najskvelejšia hra na svete, dokonca s až magickou mocou. Keďže ja naopak považujem bejzbal za hru nezaujímavú až nudnú, mal som k tomuto filmu dosť silné predsudky. Ale zbytočne, film našťastie až tak o bejzbale nie je. Je to film originálny, tajuplný, s krásnou rozprávkovo-čarovnou atmosférou, ktorú zvýrazňujú pôsobivé obrazové filtre a hlavne skvelá hudba Jamesa Hornera. A spomenúť treba aj výborné herecké výkony, predovšetkým charizmatického Kevina Costnera. Niekto by mohol namietať, že je to presladené a príliš americké, ale aj tak to má pre mňa neodolateľné čaro. A navyše sa zdá, že film má aj isté nadčasové kvality, keďže do knihy "1001 filmov, ktoré musíte vidieť než umriete" bol pridaný s odstupom času, až v roku 2013 (zvyčajne je to naopak - film zostarne a z knihy vypadne). Field of Dreams je film pre divákov, v ktorých ešte ostal kúsok dieťaťa a ktorí ešte dokážu snívať. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Bavili se tu o tom kluci v HIMYM,že prej je to dobré (tak už je jasné proč vzal Segel ten svůj poslední skvost,jak bydlí u mamky) .No to sem si zas pomohl.Ze začátku celkem hezký film i když se zas Venuše s Merkurem chytají za ručičky.Pak tam klukům spadla celá cukřenka a mě se začala kroutit huba.Ještě čekám kdy mi hlavou proletí Pluto,že se chce taky pošmajchlovat.Scénárista si ty 60.léta nejspíš užíval vrchovatě.Já ale nefetuju a tak ze 4 sou 2 a to se ještě hodně držím.Pro snílky až mimozemšt'any (to sme tu správně) a pobuchané amíky,ale určitě upe pecka.1aPůl.A baseball nikoho nezajímá! ()

Darkslayer 

všechny recenze uživatele

Už hned na začiatku filmu, keď Kevinovi tajomný hlas radí aby niečo postavil som si vduchu hovoril : "Toto zaváňa". Nanešťastie som mal pravdu. Celý snímok je pomalý a strašne rozťahaný. Keď sa ktomu pridá dejová línia, ktorá ma vôbec, ale vobec nezaujala , tak to nemôže skončiť inak, ako veľkou nudou. Už po 20tich minútach som staril záujem o dianie na obrazovke a dopozeral som to len preto, že sa mi nechcelo vstávať z gauča. Zhovievavé 3*. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (27)

  • Film se měl původně jmenovat Shoeless Joe, v češtině Bosý Joe. (kosticka7)
  • Výrok "Když ho postavíš, přijde" byl deníkem „Daily Telegraph“ zařazen mezi deset nejčastěji špatně citovaných filmových frází. Mnoho lidí totiž nesprávně říká: "Když ho postavíš, přijdou." (Dreadd)

Související novinky

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

Hřiště snů se dočká televizní adaptace

16.08.2021

Streamovací služba Peacock ve spolupráci s Universal Television plánuje uvést moderní televizní verzi klasického fantasy dramatu Hřiště snů. Příběh farmáře, který se pod vlivem zvláštních úkazů… (více)

Reklama

Reklama