foto

Věra Martinová

  • nar. 2.2.1960 (59 let)
    Opočno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dobu největší slávy prožívala zpěvačka Věra Martinová na přelomu 80. a 90. let minulého století, dodnes nicméně bývá uváděna s lichotivým označením první dáma české country. Narodila se jako Věra Šolínová v Opočně, vyrůstala ale v nedaleké Dobrušce, na kterou dodnes nedá dopustit. V osmi letech dostala svou první kytaru, od dětství se věnovala i zpěvu a v roce 1977 přišel první úspěch v podobě Stříbrného řetězu na festivalu Mladá píseň v Jihlavě. Hru na kytaru vystudovala na brněnské konzervatoři a po absolutoriu v Brně ještě nějakou dobu zůstala jako zpěvačka Orchestru Gustava Broma. V letech 1982-1986 pak působila v dívčí country skupině Schovanky.

V roce 1986 nastoupila Věra Martinová na sólovou dráhu a uvedla se písní Malý dům nad skálou. Později s úsměvem vzpomínala, že její tehdejší koncerty byly uváděny plakáty s velkým nápisem Malý dům nad skálou a až pak drobnějším písmem bylo její jméno. Zpěvačku Věru Martinovou tehdy totiž prakticky nikdo neznal, zato Malý dům nad skálou se stal megahitem takřka přes noc. Následovaly další úspěšné singlové nahrávky (Až na vrcholky hor, Toulavý touhy, Dala jsem lásku řekám) a první vystoupení v televizi. Sympatickou tváří a melodickými písněmi na hranici country a pop-music oslovila Věra Martinová nejširší publikum a svou pozici stoupající hvězdy potvrdila mimořádně úspěšnou první LP deskou Dál jen vejdi (1989). Koncem osmdesátých let koncertovala i dvacetkrát měsíčně.

Do výšin stoupající kariéru dočasně přerušila těžká autonehoda v dubnu 1989, kdy se vracela z vystoupení z Opavy do Prahy. Auto řízené jejím tehdejším manažerem narazilo do neosvětleného vojenského vozu sovětské armády. Věra Martinová utrpěla vážná zranění, která ji na delší dobu vyřadila z běžného života. Po hospitalizaci v Litomyšli se léčila v Praze a Brně, viditelné jizvy v obličeji se pro ni ale staly dlouholetým traumatem. K práci ve studiu se vrátila již v roce 1990 a natočila druhou LP desku Nejsme si cizí (1990), z níž pocházel velký hit Ó, pane náš. Návrat do televize ale vyžadoval silné líčení a zabírání kamery jen z jedné strany profilu.

Další alba Věry Martinové (Půlnoční slunce, 1992; Věra Martinová a přátelé, 1994) byla poznamenána útlumem zájmu o domácí produkci, která po roce 1989 postihla všechny české zpěváky, i když zvláště svižné písně jako Zázračný housle nebo Nebe, peklo, ráj měly značný ohlas. Ve své kapele tehdy potkala bubeníka Jaroslava Petráska, který se stal jejím manželem a v roce 1993 se jim narodila dcera Anežka.

Komornější atmosféru s příklonem k folku naznačily další desky Zvláštní způsoby (1996) a Příběhy (1998), mezitím se změnil náhled posluchačů na domácí tvorbu a Věře Martinové vyšly dvě kompilační CD Vrcholky (1995) a Vrcholky 2 (1997), mezitím se reedice u Supraphonu dočkala i první LP deska Dál jen vejdi (1996). Pro jeden projekt se pak po letech sešla ve studiu se skupinou Schovanky (Svět je plnej různejch řečí, 2002), důraz na kytaru pak prosadila albem Kytarová (2004) s novými verzemi svých starších hitů. Poměrně originálním výběrem skladeb a pojetím disponuje její zatím poslední novinkové, vánočně koncipované album Foukneme do svící (2011). Mezitím v roce 2010 prodělala operaci nádoru na prsu a stejně jako v roce 1989 jí k návratu do normálního života pomohla touha dál zpívat.

K aktivitám Věry Martinové je nutno připočíst také bezpočet televizních vystoupení, kromě toho nadále koncertuje, ať již s vlastním programem nebo jako host různých festivalů a akcí s účastí více zpěváků. Věra Martinová dnes žije na venkově v Černošicích nedaleko od Prahy, k jejím rodinným poměrům přidejme, že její o sedm let mladší sestra Lenka Slavíková nejen, že jí je fyzicky velmi podobná, ale v poslední době také zpívá vokály a stará se o management Věřiných vystoupení. Dcera Anežka Petrásková nyní studuje psychologii na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1994 HerGott (TV film)

Dokumentární

2016 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Věry Martinové (S12E07)
2014 Rakovina je šok (TV film)
2008 Tříkrálový koncert (koncert)
2007 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Věry Martinové (S03E04)
1999 Věra Martinová a přátelé (koncert)
1998 Nedvěd v Nedvězí (koncert)
1997 Svou káru táhnem dál (koncert)
1996 Wabi Daněk - Pískoviště (koncert)
1991 Waldemar Matuška Tour’ 91 (koncert)

TV pořady

2015 Poslední zhasne (TV pořad)
2013 Kurňa, co to je? (TV pořad)
2012 Limuzína (TV pořad)
Vtip za stovku! (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
Živě na jedničce (TV pořad)
2011 Trumfy Miroslava Donutila (TV pořad)
2010 Hoby naší doby (TV pořad)
TOP STAR (TV pořad)
2008 TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 Souboj hitů (TV pořad)
Vánoční posezení u muziky (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Milane, Milane, ať se ti nic nestane! (TV pořad)
2003 Legendy televizní zábavy (TV pořad)
Telebazar (TV pořad)
2002 Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
Silvestr 2002 (TV pořad)
2001 Bylo nebylo v Silvestru 2001 (TV pořad)
Bárymetr (TV pořad)
Country estráda (TV pořad)
Dobroty (TV pořad)
Gulášek (TV pořad)
Šestnáct růží pro Gotta (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
Pod pokličkou (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
Prásk (TV pořad)
Rozjezdy pro hvězdy (TV pořad)
Rychlý prachy (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
Sama doma (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Popové Vánoce (TV pořad)
Český bodyguard (TV pořad)
Čundrcountryshow (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
1987 Klip klap (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)

Hudební videoklipy

2011 Věra Martinová - Best Of Videos (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace