Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Drama

Zajímavosti k filmům (135)

Solo: Star Wars Story

Solo: Star Wars Story (2018)

Ve filmu je potvrzena dlouholetá teorie, že „Solo“ není Hanovo pravé příjmení.

Solo: Star Wars Story

Solo: Star Wars Story (2018)

Ve filmu Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980) si C-3PO (Anthony Daniels) při komunikaci s počítačem lodi Millennium Falcon stěžuje, že loď používá velmi zvláštní dialekt a že si není jistý, kde se učila komunikovat. V tomto filmu je odhaleno, že počítačem Falcona je ve skutečnosti svérázná droidka L3, jejíž paměť do něj byla nahrána.

Solo: Star Wars Story

Solo: Star Wars Story (2018)

Jedná se o první film z filmové série Star Wars (od r. 1977), kde se neobjevuje nikdo z rodiny Skywalkerů a ani droidi C-3PO a R2-D2. Anthony Daniels (C-3PO v předešlých filmech) si zde však zahrál wookieho, kterého Chewbacca (Joonas Suotamo) osvobodí z Kesselského dolu.

Batman: Gotham by Gaslight

Batman: Gotham by Gaslight (2018)

Bruce, Harvey a Selina navštíví Dionýsův klub, který je odkazem na Diogenův klub, známý z příběhů Sherlocka Holmese.

Batman: Gotham by Gaslight

Batman: Gotham by Gaslight (2018)

Pro komunikaci se třemi sirotky použil Bruce Wayne šifru s kreslenými figurkami, stejnými, jaké se objevují v jedné z povídek o Sherlocku Holmesovi od A. C. Doyla s názvem „Tančící figurky“.

Batman: Gotham by Gaslight

Batman: Gotham by Gaslight (2018)

Během rozhovoru se Selinou ve vězení Bruce zmíní citát jednoho ze svých mentorů: „Když eliminujete nemožné, cokoli zůstane, ať je to jakkoli nepravděpodobné, musí být pravda.“ Tato slova nepatří nikomu jinému, než slavnému detektivovi Sherlocku Holmesovi, který byl inspirací jak postavě Batmana, tak i příběhu Gotham by Gaslight.

Liga spravedlnosti

Liga spravedlnosti (2017)

Když se Flash (Ezra Miller) při setkání s Brucem (Ben Affleck) snaží - nepříliš přesvědčivě - lhát o svých schopnostech, zmíní mimo jiné i gorilí znakovou řeč a krasobruslení. Jde o odkaz na jeho dva nepřátele z komiksů: Gorilla Grodd a Captain Cold.

Let Me Make You a Martyr

Let Me Make You a Martyr (2016)

Na konci filmu, když Drew (Niko Nicotera) umírá, je odhaleno, že celý policejní výslech se odehrával v jeho hlavě. Během této scény slyší policistův hlas, který sám sebe nazve „strážcem brány“. I když není postava policisty (Michael Potts) ve filmu nikdy jmenována, ze závěrečných titulků se dovídáme, že se jmenuje Charon. V řecké mytologii je Charón převozník mrtvých do podsvětí. Během předchozího výslechu se policista Drewa ptá, v čem spatřuje Boha. Na to mu Drew odpoví a dodá, že vše, v čem spatřuje Boha, našel ve své lásce June (Sam Quartin). Nájemný zabiják (Marilyn Manson) je nazýván Papež – zástupce Boha na zemi a následník svatého Petra, strážce nebeské brány. Když Papež navštíví Drewa, tak místo aby ho zabil okamžitě jako ostatní, pouze ho postřelí a dá mu tak šanci se vypořádat se svými hříchy. Policejní výslech v jeho hlavě je pro Drewa očistcem. Poté, co Charon odejde z místnosti, zůstanou předtím zamčené dveře otevřené a Drew vyjde z temné výslechové místnosti do zářivě bílé chodby, na jejímž konci nastoupí do výtahu, který lze chápat jako metaforu nebeské brány. Když se nakonec dostane do „nebe“, najde zde jediného člověka a zároveň zosobnění toho, v čem spatřuje Boha – June.

Wonder Woman

Wonder Woman (2017)

Gal Gadot byla během dotáček v pátém měsíci těhotenství. Kvůli tomu byl na její kostým Wonder Woman přidaný kus zeleného plátna, který následně umožnil upravit její postavu pomocí CGI.

LEGO® Batman film

LEGO® Batman film (2017)

Záporáka Two-Face, jehož pravé jméno je Harvey Dent, dabuje Billy Dee Wlliams. Williams hrál postavu Denta v prvním Batmanovi (1989) od Tima Burtona. Nikdy však neztvárnil jeho zločineckou verzi, protože jeho role byla ve třetím filmu Batman navždy (1995) přeobsazena a Two-Face hrál Tommy Lee Jones. Po 28 letech se tak role vrací zpátky k Williamsovi.

Rogue One: Star Wars Story

Rogue One: Star Wars Story (2016)

Tvář guvernéra Tarkina byla vytvořena digitálně trikovým studiem ILM. Postavu v prvním filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977) ztvárnil Peter Cushing, který zemřel v roce 1994. Postavu v Rogue One: Star Wars Story hrál Guy Henry, který napodobil i Cushingův ikonický hlas. Princeznu Leiu zase ztvárnila Ingvild Deila, jejíž tvář byla rovněž digitálně upravena, aby vypadala jako dvacetiletá Carrie Fisher, která hrála Leiu v předešlých filmech.

Batman vs. Joker

Batman vs. Joker (2016)

Batmanův počítač v Batcave s nejrůznějšími obrazy Jokera je jeden velký odkaz na historii této postavy v průběhu let. Můžeme vidět filmové verze Jacka Nicholsona a Heatha Ledgera, mrtvé publikum z Batman: Návrat Temného rytíře, Jokera s Harley Quinn anebo třeba mrtvého Jasona Todda.

Sebevražedný oddíl

Sebevražedný oddíl (2016)

Postava Harley Quinn (Margot Robbie) se poprvé objevila v animovaném seriálu Batman (od r. 1992) v epizodě Joker's Favor. Do hlavní komiksové kontinuity však byla zařazena až v roce 1999 v komiksovém sešitě "Batman: Harley Quinn". Krátká scéna z filmu, ve které Harley tančí s Jokerem (Jared Leto), je identická s obálkou tohoto čísla.

Batman Dracula

Batman Dracula (1964)

Tento snímek je první film s Batmanem vůbec. Nebyl však nikdy promítán v kinech, ale pouze na Warholových výstavách. Kvůli absenci autorských práv je tak prvním oficiálním batmanovským filmem Batman (1966).

Reklama