Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Akční
  • Animovaný

Deníček (81)

[Naposledy dohráno] - Limbo (2010), INSIDE (2016)

Limbo (2010) - 8/10 - Byl sice první, ale já první hrál INSIDE. :) A ten je zábavnější, originálnější a ne tak frustrující při přesném načasovávání.

 

INSIDE (2016) - 10/10 - Hra jako z jiného světa. Atmosférická, neskutečně zábavná; a to i při řešení logických hádanek (které nejsou tak těžké jako u Limba, čímž stoupá jeho zábavnost). Čeho si ale nejvíce považuji, je, že hra nepřestává překvapovat svou originalitou a v závěru přinese něco prostě..., no prostě neskutečného. Hra, která se dá doporučit snad úplně všem.

[Naposledy dohráno] - DiRT 3 (2011), série S.T.A.L.K.E.R.

DiRT 3 (PC) - 10/10 - dokonalé hry existují. Ano, možná jsou některé závody nevyvážené (závody v Keňi velice snadné oproti třeba Finsku), ale hratelnost královská. Bobová dráha top.

 

S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl (2007) - 9/10 - atmosféricky nejsilnější ze série, nezapomenutelné hlášky ("Idi ka mnie"), postavy a lokace.

 

S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky (2008) - 7/10 - pekelně těžké, a to i na střední obtížnost. Hraní se díky tomu stává místy až frustrujícím. Není nemožné, aby vám přes půl mapy přiletěl nepřátelský granát (nebo rovnou tři) přímo pod nohy, a to aniž by o vás protivník vůbec věděl. Nicméně je fajn, že se oproti minule zlepšily některé mechanismy, ale to už se tak nějak od pokračování očekává.

 

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat (2009) - 8/10 - Nic moc nového pod sluncem, pořád "starý dobrý" S.T.A.L.K.E.R. V hlavní roli Pripyat.

Nejlepsi filmy roku 2016

TOP:

1. La La Land
2. American Honey
3. Tohle je náš svět
4. Nocturama
5. Švýcarák
6. REVENANT
7. Smrt ve tmě
8. Osm hrozných
9. Ulice Cloverfield 10
10. Suburra

[Naposledy dohráno] - Dead Rising series

Dead Rising (PC) - 8/10 - hordy dokola se respawnujících zombií, vynalézavé zabíjení, zkrátka neotřelá hratelnost prvního dílu série

Dead Rising 2 (PC) - 7/10 - víc cartoon grafika, některé zlepšené mechanismy, ale v podstatě to samé co jednička

Dead Rising 2: Off the Record (PC) - 7/10 - totéž co dvojka, jen s jiným hrdinou a mírně upraveným příběhem

Dead Rising 3 (PC) - zatím nehráno

Dead Rising 4 (PC) - coming soon

[Dohráno za poslední rok ve zkratce]

Je to téměř rok, co jsem updatoval, tak opravdu jen jednou větou, ať mám přehled:

 

The Last of Us (PS3) - 9/10 - Filmový trhák, kterému k dokonalosti chybí snad jen menší přímočarost.

Rocket League (PC) - 8/10 - Velice návykový fotbálek s auty. V jednoduchosti je krása.

Grim Dawn (PC) - 8/10 - Na jedno dohrání skvělé, ale nějak chybí touha pokračovat ve vylepšování postavy a ten loot je otravný. Král je jen jeden (Diablo).

Far Cry Primal (PC) - 9/10 - Je mi fuk, že od trojky je to v podstatě furt to samé, jen dokud si to bude udržovat nadále stejnou kvalitu.

The Crew (PC) - 6/10 - Jedna z mých nejočekávanějších her všech dob. Vysněný titul. Jen vy, váš vůz a otevřená obrovská mapa Ameriky. A kostrbatá hratelnost. :(

[Naposledy dohráno] - Carmageddon: Reincarnation (2015)

PC Carmageddon: Reincarnation

Hodnocení: 8/10

Kampaň dokončena z 84 %

 

Spolu s Diablem 3 má vůbec nejočekávanější hra ever. A jak se nový „karmáč" hraje? Skoro by se až dalo napsat, že je to zajímavě špatná hra s mizernou grafikou a ještě příšernější optimalizací. Naprosto se neztotožňuji s recenzí hry na Bonuswebu, kde hře vyčítají, že „působí jako moderní předělávka prvního dílu.", přičemž toto bylo od samého počátku tvůrci avizováno. Také nechápu výtky směrem k herní náplni. Buď se nadává na to, že dnešní hry už postrádají hratelnost titulů staršího data, nebo naopak, že se „herní náplň zasekla v 90. letech." Reincarnation je hra vytvořená přesně pro potřeby fanoušků této krvavé série, která sice trpí stereotypností, ale nabízí přesně tu hratelnost, kterou jsme od takového kousku čekali. I navzdory vskutku děsivé optimalizaci mně tak hra nabídla několik hodin krvavé zábavy. Důvod po hře opětovně sáhnout po dohrání kampaně však mít nebudete.

 

Multiplayer jsem neměl možnost vyzkoušet, k dispozici byly jen 2 (!) založené hry, jedna obsazená a druhá o jednom hráči. To to jako asi 2 týdny po oficiálním vydání nikdo nehraje?

[Naposledy přeloženo] - The Human Centipede III (Final Sequence) (2015)

Titulky stahujte zde z titulky.com

Předem upozorňuju, že film je sračka jak je vidno už z hodnocení, ale pro fanoušky předchozích dvou dílů je to asi stejně must.

[Naposledy dohráno] - Sniper Elite 3 (2014)

PC Sniper Elite 3

Hodnocení: 6,5/10

Lehce nadprůměrná střílečka, která baví hlavně svým bullet slow motionem, který skoro nikdy neomrzí. Je fajn, že si hráč může zvolit cestu nejmenšího odporu a všechno to vystřílet, protože nábojů je vždy dostatek nebo stealth akci pro trpělivé hráče. Já ale trpělivost moc nemám, takže jsem hru prošel víceméně tou první cestou. Hrací doba slušná (k dohrání kampaně jsem potřeboval 12 hodin, hráno však na těžší obtížnost), avšak časem je hra strašně stereotypní a finále je vyloženě směšné (to vážně mělo být zakončení hry?).

[Naposledy dohráno] - Carmageddon TDR 2000 (2000)

PC Carmageddon TDR 2000
Hodnocení: 7,5/10

Ač se v pořadí třetí Carmageddon nedočkal kladného přijetí od kritiků (skóre na metacritic pouhých 48 ze 100), fanoušci a hráči ho přijali kladně. Je to pořád ten starej dobrej "karmáč" se skvělou hratelností a zábavou. Škoda nepřehledných příběhových misí (občas není jasné, co dělat a kam zajet i navzdory ukazatelům), časté padání (hra zakoupena přes digitální distribuci Steam včetně nového Carmageddon: Reincarnation), nepříliš zajímavých map (za zmínku stojí snad jen Amerika 20. let), timer omezený max. na 5 minut a odemknuté vozidlo po dohrání kampaně Electric Blue nedisponuje blesky jako v předešlých dílech, tudíž odpadá veškerá zábava s ním závodit. TDR 2000 patří určitě mezi nejslabší díly série a k jeho dohrání vám vlastně postačí 2 auta (na destrukci Ped Basher a na závody/mise starý dobrý Eagle MK4. Nutno ještě připomenout, že hru nevyvíjeli SCi Games Ltd., nýbrž Torus Games. Koncept destrukce vozidel a přejíždění chodců však zachován, zábava tedy zaručena.

[Naposledy dohráno] - Portal (2007)

PC Portal (2007)

Hodnocení: 7,5/10

 

Upřímně jsem ze začátku nechápal, co na tom všichni vidí, postupně si mě ale hra i navzdory své krátké hrací době přeci jen získala. Ve své době určitě originální, o to větší škoda, že jsem se ke hře dostal až nyní. Obzvlášť cenná je pak příjemná hratelnost a nezapomenout na návykový radio song!

[Naposledy dohráno] - Battlefield 3 (2011)

PS3 Battlefield 3 (2011)

Hodnocení single playeru, multiplayer jsem nikdy nezkoušel: 7,5/10

 

Už to, že jsem tuhle hru měl rozehranou několik let, svědčí o tom, že mě nikdy příliš nevtáhla. Oceňuju její realističnost, rozmanitost a atmosféru, ale ta přísná naskriptovanost a místy nepřehledná akce mě docela frustrovala. Battlefield 3 je ale prý hlavně o multiplayeru, tak mé hodnocení berte s rezervou.

Clash of Clans - 100 %

Best mobile game ever. Kdo před spaním neshazuje štít a jako první věc ráno nevybírá doly není ten správný gamer. :) Hrají to všichni (loučím se v taxíku s kámošem s tím, ať dá o víkendu stavět novej Town Hall a sotva za sebou zabouchne dveře, taxikář hned reaguje: "Taky hrajete Clashe, jo?") a je to neuvěřitelně návykové. S klanovými válkami hra navíc dostává úplně nový rozměr.

Aktuálně TH lvl 9, lvl 88

Máme výhradně český klan se 2 cizincema: 1 brazilský kolega z práce hrající z Ria a druhý Brit. Aktuálně náš klan čítá 26 hráčů a stále rosteme.

Kdo by se chtěl připojit, bude jedině vítán: CZteam je jméno našeho klanu. Preparation Day začíná každé pondělí okolo 17. hodiny, války pak v úterý.

 

P.S.: a pokud vás ke hraní nepřesvědčí ani samotné video, tak už vážně nevím. :)

 

CLASH ON!

[Naposledy dohráno] - Far Cry 4 (2014)

PC Far Cry 4 (2014)

Dohráno ze 73.39 % po 35 hodinách a 8 minutách hraní / příběhová kampaň dokončena
Hodnocení: 9/10

 

Identická zábava jako ve trojce. Take it or leave it. :)

Filmová TOP 10 2014 kompletní žebříček

Vzhledem k tomu, že rok 2014 považuji filmově za poměrně slabý, vezmu to hopem. Žádnému z filmů jsem letos nedal 5* a zejména v hororovém žánru byl tento ročník mimořádně slabý. Takže nějak takhle:

 

(podle pořadí)

1. Under the skin

2. The Rover

3. Gone Girl

4. Nymphomaniac: Vol. I

5. Maps to the Stars

6. The Wolf of Wall Street

7. Snowpiercer

8. Edge of Tomorrow

9. Equalizer

10. Nebraska

 

Horor roku: Alléluia

[Naposledy dohráno] - Grand Theft Auto IV (2008)

PC Grand Theft Auto IV (2008)

Hodnocení: 7,5/10

 

Trochu nespravedlivě musím Grand Theft Auto IV srovnávat s GTA V, které jsem hrál zároveň. Liberty City (New York) není v otevřeném světa zdaleka tak zajímavé jako Los Santos (Los Angeles) a jeho přilehlé okolí. Liberty City je šedivé, sychravé a jeho prostředí vlastně ani nemůže být moc variabilní. V některých misích mně vadila i přílišná naskriptovanost, ale ta je příznačná pro celou sérii. V roce vydání to byla bomba, ale král je mrtev, ať žije nový král. :)

[Naposledy dohráno] - Polda 6 (2014)

PC Polda 6 (2014)

Hodnocení: 6,5/10

 

Předně: patřím mezi fanoušky Poldy a dohrál jsem všechny jeho předchozí díly. Proto mě jeho nečekané ohlášení překvapilo stejně jako celou hráčskou veřejnost. Obavy ale nejsou na místě, je to pořád ten starej dobrej Polda. Bohužel je to ale také první Polda, u kterého jsem nemusel ani jednou sáhnout po návodu. A tím se dostávám vlastně k největšímu problému celé hry: problému nulové výzvy. Hra se dost zjednodušila, není již možné kombinovat věci v itineráři, stisknutím jednoho tlačítka lze zobrazit všechny aktivní předměty na obrazovce, vždy víte, co je vaším dalším úkolem, ale především: hra tahá hráče za ručičku a de facto mu zakazuje přemýšlet. Takže jen posloucháte Sobotu, jak vám ne napovídá, ale rovnou říká, jak postupovat dál. U některých hádanek to přitom zamrzí dvojnásob. Při nejednom řešení jsem si říkal: "to je ale chytrá hádanka, a ten blbec mi rovnou vyslepičí, jak na to." Zamrzí i málo postav a nic moc hudba (žádná zapamatovatelná melodie jako např. u prvního či druhého Poldy.). A i ze závěru je znát, že se asi šilo horkou jehlou.

 

Proč teda 6,5? Kupodivu to pořád má své kouzlo i navzdory 10leté odmlce. Dabing je špičkový (Mádl jako Barák Obama je teda fail), grafika je hezká a i ten příběh není úplně dementní.

[Naposledy dohráno] - Wolfenstein: The New Order (2014)

Protože mě PC hry pořád baví jako za mlada, rozhodl jsem se publikovat sekci Naposledy dohráno. Berte to jako tipy a doporučení na nové i starší hry.

 

PC Wolfenstein: The New Order (2014)

Hodnocení: 8/10

stupeň obtížnosti: hard

počet úmrtí: 192

 

Krvavá kombinace akčních a stealth prvků v atraktivních a rozmanitých prostředích (koncentrační tábor, ponorka, kanály, Mars ad.) Obzvlášť koncentrační tábor je pro mě jednou z nej herních sekvencí. Nápady sice hra úplně nehýří a většinu postupů už jsme viděli jinde (hodně si to bere i z HL, ale co ne, když je to revoluční střílečka). Příběh moc nevtáhne a emoce ne úplně fungujou, ale o to tu až tolik nejde, je to hlavně akční řež, která tu hraje prim. Hodně potěší opravdu dlouhá herní doba.

80 + 1 nejočekávanějších filmů roku 2014 - 2. část

41. Squirrels – Horor o krvežíznivých veverkách v produkci Timura Bekmambetova. A ze „sales" teaseru to vypadá velice výživně! Přejeme hodně štěstí při shánění investorů.

42. Devil's Knot – Láká mě především jméno zajímavého režiséra (Atom Egoyan) a zápletka: „The savage murders of three young children sparks a controversial trial of three teenagers accused of killing the kids as part of a satanic ritual." Jedním ze spoluscenáristů je i Scott Derrickson (Sinister).

43. The Last Word – Dosud největší film Simona Rumleyho (bravurní povídka Bitch v Little Deaths, Red White & Blue), kterým rozhodně neřekne své poslední slovo. Based on actual events, the horror film will focus on the strange and tragic aftermath endured by the participants in the trial of a young man in Texas who was wrongly convicted and executed for the rape and murder of a nun.

44. Cold in July – Od režiséra podle mě dost nedoceněného We Are What We Are. V hlavní roli Michael „Dexter" C. Hall. Další z řady letos hodně vyhlížených „revenge" filmů. In 1980s East Texas, two fathers pitted against each other in revenge must band together to uncover a darker truth.

45. Men, Women & Children – Novej Reitman. Nikdo mi tak nerozumí jako právě on. :) A má tam Sandlera. A look at the sexual frustrations that young teenagers and adults face in today's world.

46. Joe – Vypadá to na pěkný nezávislák s Cagem. Festivalové ohlasy pozitivní.

47. Killers – Světová premiéra v půlnoční sekci na Sundance v lednu 2014. Od pánů, co nám společně přinesli Macabre. 137 minut vypadá vražedně, ale stejně tak i obsah. V nejlepším slova smyslu.

48. These Final Hours – Tohle vypadá výborně. Lidstvo čeká posledních 12 hodin života, než dojde ke kataklysmatickým událostem. Co byste dělali vy? Pozor, apokalyptické drama, žádná komedie. A Australané tyhle věci sakra uměj. Čekujte trailer na YT. Ta párty vypadá legendárně.

49. All Cheerleaders Die – Tak když už nás Rob Roy tak nahypoval. :) Prý mám očekávat prdelky, sukýnky a líbající se holky.

50. Tusk – Námět zní spíš jako komedie, taky je to novej Kevin Smith, ale pozor, jedná se o horor! A teď to nejlepší. Hlavní hrdina byl kdysi ztracen v moři s mrožem. Když se vrátí, shání přes inzerát spolubydlícího do svého bytu. Spolubydlící nemusí platit žádný nájem, celá věc má však malý háček - dotyčný musí celou dobu nosit kostým mrože, a chovat se jako zvíře. (zdroj fandimefilmu.cz). Že by nová Lidská stonožka?

51. Deliver Us from Evil – Scott Derrickson se opět bude šťourat v démonické tematice. Po jeho  V moci ďábla a Sinisteru se nemůžu dočkat. A New York City cop investigates a series of heinous crimes involving the occult and possible demonic possession.

52. The Dead 2: India – Bratři Fordovi zůstávají u kormidla a přesouvají zombie z černošské Afriky do Indie. Jednička mě uchvátila svým krásným vizuálem a podle traileru na dvojku se  tady ani tentokrát nic měnit nebude.

53. Willow Creek – Nevěřím tomu ani trochu, ale kolik dobrých hororů s Bigfootem vzniklo? 0? 1? Proto nezbývá než věřit alespoň v průměr.

54. German Angst – Financování přes Kickstarter nevyšlo, ale zadařilo se na jiných platformách. Neví se, zda je film už natočený nebo ne, ale venku je brutální trailer. A hlavně: po 20leté pauze se k hororovému žánru vrací otec legendárního Nekromantika Jörge Buttgereit. Už to je důvod bouchat šampáňo, ale vyhráno ještě zdaleka není.

55. Big Bad Wolves – Už se to objevuje v mnoha hororových žebříčcích pro tento rok; film provází od počátku skvělé ohlasy posvěcené samotným Tarantinem, který film zařadil na své průběžné první místo pro tento rok.

56. Her – Opět skvělé ohlasy a lákavý námět. Plešouni, třeste se!

57. True Detective – Jediný seriál na který se opravdu těším. The lives of two detectives, Rust Cohle (Matthew McConaughey) and Martin Hart (Woody Harrelson), become entangled during a 17-year hunt for a serial killer in Louisiana. 1. série čítá celkem 8 epizod. Z produkce HBO.

58. Non-Stop – Trailer jsem co nejrychleji vypnul, protože si mě dokázal okamžitě zaháčkovat. 96 hodin na palubě letadla? Liam Neeson back in action. Režíruje Jaume Collet-Serra.

59. Run All Night – A opět Liam Neeson a opět Jaume Collet-Serra. An aging hitman is forced to take on his brutal former boss to protect his estranged son and his family.

60. The Guest – Wingardovo You're Next jsme stále ještě neviděli, tak snad i na tohle nebudeme čekat věčnost. :) Celá tahle partička kolem Ti Westa, Adama Wingarda a Simona Barretta (scénář k You're Next a k právě dokončovanému The Guest) mě vyloženě baví.

61. Hits – Komediální bůh Michael Cera a sakra zajímavý námět: „HITS is a dark comedy exploring the nature of fame in 21st Century YouTube America." Režíruje debutující David Cross. V hlavních rolích moje zbožňovaná Julia Stiles (Lumen z Dextera).

62. Metegol – Argentinský animovaný fotbálek. „Jde o dosud nejdražší argentinský film (rozpočet 22 mil. dolarů, všechno domácí peníze). Co mě ale těší je, že po atraktivních ukázkách se film dočkal i velmi pozitivních recenzí, prý je plně srovnatelný s pixarovkami." (zdroj Rob Roy) Pro trailer hitni zde.

63. Blue Ruin - Intense low-budget meditation on familial vengeance. Pozitivní recenze. Film se objevil v několika hororových žebříčcích.

64. Oculus – Absentia se mi sice vůbec nelíbila, ale nedá se tomu upřít jistá míra originality. Oculus však můj nejoblíbenější hororový blogger, který však píše dost nepravidelně (jeho blog čtěte zde) napařil plnou palbu.

65. Life Itself – Dokument o Rogerovi Ebertovi. Premiéra na Sundance.

66. Cheap Thrills – Nechci o tom vědět nic víc, než: „When two guys are down on their luck and a rich couple offers them money for a series of increasingly sick and twisted tasks". V hororových žebříčcích hojně zmiňovaná věc.

67. The Rover – Australská syrovost. V hlavních rolích Robert „Edward" Pattinson a Guy Pearce. Od režiséra Království zvěrstev. A loner tracks the gang who stole his car from a desolate town in the Australian outback with the forced assistance of a wounded guy left behind in the wake of the theft.

68. The Human Centipede III (Final Sequence) – Můj nejsledovanější projekt. Odehrávat se to bude ve vězení, bude to v barvě a vrací se všichni včetně Dietera Lasera.

69. Labor Day – Můj druhý Reitman na listu. Recenze jsou so-so, ale stále věřím.

70. Area 51 – Před časem se alespoň objevily první záběry z filmu, ale jestli tohle někdy vznikne, to je ve hvězdách. Od tvůrce Paranormal Activity.

71. The Sacrament – Někdo to už teď označuje za klasiku, jiný za sračku. Nic nemám radši než rozpolcené reakce.

72. You're Next - Festivalová senzace na Midnight Madness na TIFF 2011. Čekáme na to už až příliš dlouho, ale na začátku ledna se konečně dočkáme! Nová hororová klasika?

73. Horns - Zase nic vlastního. :) Ale lepší adaptovat novou látku, než remakeovat staré filmy. Ajo, vrať se. Radcliffovi to s těma rohama hafo sluší.

74. Sin City: A Dame to Kill For – Přeloženo na rok 2014. Miluju stylistickou stránku jedničky. Chybí mi tu jen ten Clive Owen.

75. Twelve Years a Slave - Od režiséra Hladu a Studu. Michael Fassbender opět na palubě. Rotteni mluví jasnou řečí. 196 čerstvých rajčátek a jen 9 shnilých.

76. Exists - Horor o Sněžném muži v režii tvůrce Záhady Blair Witch. Wow. Druhý letošní pokus o Bigfoot mytologii. Tady ale Sanchezovi věřím víc než Goldthwaitovu Willow Creeku.

77. Under the Skin - Scarlett Johansson hraje mimozemšťanku, jejímž úkolem je svádění a unášení stopařů pro jejich lidské maso, které je na jejich domovské planetě považováno za pochoutku. Erotický sci-fi thriller Jonathana Glazera.

78. Grand Piano – Příjemně krátké a podle všeho velice „entertaining" podívaná v hitchcockovském stylu. Elijah Wood dělá první poslední, aby se vymanil z hobití škatulky (z poslední doby Maniak, Open Windows).

79. Savaged – Rape/revenge, over the top in its brutality. Kladné recenze.

80. Life After Beth – Premiéra na Sundance v U.S. sekci. „The deligtful Aubrey Plaza stars in this horror-comedy opposite Dane DeHaan. She plays his beloved girlfriend who dies suddenly and returns as a zombie. John C. Reilly, Molly Shannon, Cheryl Hines, and Paul Reiser also appear."

81. Tore tanzt - Minul jsem to letos ve Varech, tak netrpělivě vyhlížím DVD/blu-ray release. Přirovnání k Martyrs vyloženě hypují.

80 + 1 nejočekávanějších filmů roku 2014 - 2. část

80 nejočekávanějších filmů roku 2014 - 1. část

Celý rok, den po dni, jsem si dělal geekovsky poznámky, na co se do budoucna těšit. Jako informační zdroje jsem používal nejčastěji server BloodyDisgusting.com, Collider, ioncinema.com, sledoval festivalový "buzz" a čerpal od svých "oveček" (nejčastěji od Rob Roye). Je tu průřez téměř všema žánrama, od mainstreamu až po indie, provařených věcí až po ty "pod radarem". Netvrdím, že budeme mít možnost vidět všechno, spousta se toho určitě nestihne a něco třeba ani nevznikne. Ale určitě si tu vybere každý. Rok 2014 vypadá z filmového hlediska velkolepě. A revenge movies budou mít vyloženě žně. A bude to i rok velkých režisérských jmen (Scorsese, Nolan, Fincher, Aronofsky, Scott, Paul Thomas Anderson ad.).

 

1. Untitled Lance Armstrong Biopic - Trochu se bojím divadelní režie a že to bude příliš komorní (za kamerou Stephen Frears, právě se natáčí). Ben Foster jako Lance Armstrong.

2. The Armstrong Lie - Od zavedeného dokumentaristy. Cival za 5*.

3. The Theatre Bizarre 2: Grand Guignol – Chtěli bysme vědět víc, ale jedno jméno prozatím stačí: Pascal Laugier. Mimo něj by se této antologie měli ujmout další talentovaní Frantíci (Xavier Gens, Julien Maury a Alexandre Bustillo ad.).

4. The Green Inferno – Smíšené festivalové reakce. Jedni milují, druzí hejtují. Kanibalský subžánr je stále neprobádaný a nevytěžený, tak režisérovi Hostelu věřme. Chceme hodně gore.

5. Godzilla – Od režiséra nadějných Monsters a jeho první big-budget. Z prvních ukázek to vypadá úžasně. Jen zachovat onu ponurou atmosféru z trailerů i do samotného celovečeráku.

6. Insterstellar – Nový Nolan. QUESTIONS? :-)

7. Teenage Mutant Ninja Turtles – Želvičky jsou prostě moje nostalgická láska z dětství a tyhle navíc produkuje Michael Bay a v roli reportérky April O'Neil se objeví Megan Fox, která roli vyfoukla Anně Kendrick. :P

8. Noah – Tohle bude velký. Aronofsky mě už naučil nenávidět drogy (Requiem za sen), milovat wrestling (Wrestler) a balet (Černá labuť). Začnu teď snad číst Bibli?

9. Dawn Of The Planet Of The Apes – Nový režisér, ale ne ledajaký (Cloverfield). Zrození planety opic bylo před 2 lety obrovským překvapením, tak si nezbývá přát to samé jako v případě Godzilly. Hlavně zachovat onu temnou atmosféru z upoutávky.

10. The Monuments Men – Mám moc rád tyhle filmy, kdy se dá dohromady speciální jednotka za nějakým účelem (Inglourious Basterds, Velká červená jednička). Nečekám ve stejnou pecku jako Vlak  (1964) s Lancasterem, ale Clooney by měl být jistota. An unlikely World War II platoon are tasked to rescue art masterpieces from Nazi thieves and return them to their owners.

11. The Raid 2: Berandal – Tady všichni čekáme strašnou řež a především odpověď na otázku, co všechno Gareth Evans nacpe do 148 minut po více jak 100 dnech natáčení v Indonésii. Uff.

12. Deux jours, une nuit – Nový Dardennové. Film už dříme v post-produkci, tak doufám v karlovarský release. Před 2 lety jsem tam jel jenom kvůli jejich Klukovi na kole. Jsem zvědav, zda to bude stejně „filmové" jako jejich poslední počin. V hlavní roli Marion Cotillard.

13. Paris I'll Kill You – hororové Paříži, miluji Tě. Xavier Gens, Paco Plaza a Christopher Smith attached!

14. The Farm – Opět Xavier Gens, tentokrát s vlastním celovečerákem. Tady ale podobně jako u Paříže moc nevěřím, že se to stihne. Michael Biehn a Michael Eklund z režisérova The Divide opět pospolu. A man is suddenly not alone on his farm.

15. Magic in the Moonlight – Nový Woody Allen. Starring Emma Stone. Stane se tahle hollywoodská kráska novou múzou našeho neúnavného neurotika sypajícího rok co rok nový film? Tentokrát se po San Francisku podíváme na jih Francie.

16. Inherent Vice – Master mě zklamal, ale tohle bude must-see dobovka ze 70. let odehrávající se v Los Angeles. Bring it on, Mr. Paul Thomas Anderson!

17. Sex Tape – Komedie od režiséra Zkažené účy v hlavní roli s Cameron Diaz, o které si na rozdíl od ostatních myslím, že je stále sexy. :P

18. Død Snø 2 – Jednička byla bezva, režisér zůstal (i doma). Nemám obavy.

19. Lionel Messi Biopic – Status neznámý. Epic Pictures to chtějí uvést příští rok při příležitosti MS ve fotbale (12. června 2014), tak uvidíme. Údajně to má být ve stylu filmového Rockyho.

20. Edge of Tomorrow – Ten režisér je ňák divnej, ale Tom Cruise a námět výbornej. Zdrojový kód mi přišel jako promarněná příležitost, tak tady věřím v nápravu. A vůbec, divím se, že se netočí víc filmů na téma: „vrátit čas a zkusit to znovu a lépe".

21. Birdman – Černá komedie od jinak vždy dosud vážného Alejandra Gonzáleze Iñárritua (režie, scénář).  V hlavní roli Emma Stone, Ed Norton, Naomi Watts.

22. Suite française – Má stále oblíbenější Michelle Williams v romantickém dramatu z druhé světové. During the early years of German occupation of France, romance blooms between Lucile Angellier, a French villager and Bruno von Falk, a German soldier. Úplně jí tam už vidím. :-)

23. Nymphomaniac / Nymphomaniac: Part Two – Nakonec to prý není tak šokující, jak se očekávalo, ale hodně zábavný. A beztak, je to nový Trier.

24. Exodus – Filming! Režie Ridley Scott, v hlavní roli Mojžíše Christian Bale. Wow! Jeden z nejočekávanějších filmů roku. Release date v US 12. prosince.

25. Camp X-Ray - A soldier (Kristen Stewart!) assigned to Guantanamo Bay befriends a man who has been imprisoned there for eight years. První fotka z filmu vypadá výborně. Kristen to v armádním sekne. Jeden z potenciálních „buzziest" filmů na nadcházejícím filmovém festivalu Sundance.

26. Dumb and Dumber To – Staří známí jsou přesně po 20 letech zpět. A to včetně slepého chlapečka! :D Bylo by fajn, kdyby se bratři Farrellyovi tímto filmem, který je zároveň i proslavil, vrátili zpět na výsluní.

27. ABCs of Death 2 – Jednička se moc nepovedla, tak snad to vyjde napodruhé. Pár zajímavých jmen zůstalo (Sono, Bustillo/Maury, Natali ad.) . Ten koncept mě baví.

28. [REC] 4: Apocalipsis – U třetího [REC] se prokázalo, že ten slabší z režijní dvojice Balagueró/Plaza je jednoznačně ten druhý. Tohle bude jiná káva. Bude to na lodi a už žádná „found footage" forma.

29. Lone Survivor – Žeru jednotky SEAL a Markyho Marka. Tady popředu štěstím. Based on the failed June 28, 2005 mission "Operation Red Wings". Four members of SEAL Team 10 were tasked with the mission to capture or kill notorious Taliban leader Ahmad Shahd.

30. Among the Living – Mix Reinerova Stand by Me a Kingova To.

31. Late Phases - O nevrlém slepém veteránovi umístěném do domova důchodců, kde místní osazenstvo záhadně mizí po útocích divokých psů. Normálně bych si toho moc nevšímal, ale produkují Dark Sky Films (Frankensteinova armáda, Zatímco spíš).

32. Hardcore - The world's first POV action movie.

33. X-Men: Days of Future Past – Pokračování jednoho z nejlepších filmových restartů všech dob. Současné herecké TOP (Jennifer Lawrence, Hugh Jackman, Fassbender, McAvoy).

34. Gone Girl – V hlavní roli dnes už uznávaný režisér Ben Affleck, který kvůli Fincherovi odložil svůj další režijní projekt. Fincher se holt neodmítá. A woman mysteriously disappears on the day of her wedding anniversary. Based on the novel, "Gone Girl.

35. American Hustle – Momentálně 94 % kladných recenzí na Rottenech. Za kamerou ambiciózní David O. Russell. A teď herci: Jennifer Lawrence, Christian Bale, Jeremy Renner, Amy Adams, Bradley Cooper a Robert De Niro. Vypadá to jako zatracená stylovka.

36. The Harvest – Horor od režiséra Henryho: Portétu masového vraha. Nečekám moc, ale Michael Shannon a zajímavá premisa navnazují. A couple who keeps their sick son in a secluded environment find their controlled lives challenged by a young girl who moves in next door. Momentálně se shání distributor.

37. Open Windows – Solidně vyhlížející thriller s bývalou královnou porna Sashou Grey a jedním malým hobitem v hlavních rolích.

38. Neighbors – Zábavné trailery. Jen se bojím moralizování.

39. The Wolf of Wall Street – První ohlasy, Scorsese, DiCaprio, americký kapitalismus.

40. Midnight Special – Spojení Jeffa Nicholse a Michaella Shannona je zárukou kvality. Uvidíme, jak si Nichols poradí se sci-fi žánrem. A father and son go on the run after the dad learns his child possesses special powers.

 

To be continued...

80 nejočekávanějších filmů roku 2014 - 1. část

Nejlepší filmy roku 2013: TOP 2 / TOP 1

1. místo

Rivalové (USA)

Rivalové si u mě nakonec vyjeli pole position zejména díky hereckým výkonům, které ze mě úspěšně dolovaly emoce počas celého filmu. A Zimmer od Batmana zase pořádně zaválel. Velký film pro všechny, a to jediné, na čem jsem byl letos 2x v kině. Happiness is your biggest enemy. It weakens you. Puts doubts in your mind. Suddenly you have something to lose.

 

2. místo

Django Unchained (USA)

U druhé projekce už jsem tolik nevrněl blahem jako u jiných tarantinovek, ale pořád je to ten starej dobrej rodák z Tenessee, jehož filmy jsou prostě jedinečné. A samozřejmě opět OST roku, které jsem poslouchal dlouhé měsíce.

 

Honorable Mentions Aneb těsně se nedostaly:

Gravitace

30 minut po půlnoci

Nejlepší filmy roku 2013: TOP 2 / TOP 1