Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ellen Ripleyová je už 200 let po smrti, ale vědci ve službách vojenské organizace se rozhodli, že ji ze starých krevních vzorků znovu „oživí“... Na zdravotnické výzkumné lodi Auriga z těla obnovené Ripleyové vyoperuje dr. Gediman malého vetřelce. Ripleyová je evidována pod číslem 8, které má vytetované na paži, a je spoutaná. Dr. Gediman je pokusem nadšený, ale generála Pereze zajímá, jak je možné, že má Ripleyová i paměť. Doktoři jí pokládají za úspěch genetického křížení, generál ji však chce nechat zlikvidovat, protože než kdysi zemřela, pokoušela se vyhladit vetřelce, a on má obavy, že se k tomu vrátí. V lodi je totiž také vetřelec-královna, o kterou se generál s doktory stará a která má brzy začít snášet vejce.... Dr. Gediman vysvětlí Ripleyové, že jí klonovali ze vzorků jejího těla, které našli. Ona mu řekne, že královna brzy porodí a on i s ostatními zemře. Druhý lékař jí ale vysvětluje, že si dokázali vetřelce podrobit a mohou je využívat. Přilétá obchodní loď Betty s kapitánem Elgynem a s potravou pro královniny potomky – zmrazenými lidskými těly. S Elgynem přiletěla i Call, která večer pronikne do střežené oblasti a chce Ripleyovou zabít. Přitom dojde k bitce se stráží a ve stejném okamžiku se vetřelcům podaří ze střežené laboratoře uniknout... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (976)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Docela si lámu hlavu nad tím, proč se čtvrtému Vetřelci dostalo od divácké obce takové nevole. Asi to, že Jeunetova neodolatelně dekadentní atmosféra nebyla zrovna tím, co fanoušci po Fincherově netradičním příspěvku čekali. Režisér celému universu boří mýty a navrch si z nich dělá ještě legraci. Přitom je neustále svůj a dává Vetřelcům svůj jedinečný obtisk francouzského poety, vrcholící se závěrečným příchodem přerostlého albína. Tvrdit, že se jedná o nejhorší díl, je pitomost. To jen za ta léta celá série nabobtnala do kultovního statusu, v němž si každý rád přisazuje svým. Netvrdím, že to nedělám též, ale i když Jeunetův snímek nepatří k těm nejoblíbenějším, hanět ho rozhodně odmítám. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejhorší díl ságy Vetřelců. Když jsem byl mladší, tak jsem tenhle díl dokázal více ocenit, jelikož jsem miloval jen filmy s akcí, ale čím jsem starší, tím si uvědomuji jiné kvality filmů a právě ty kvality z předchozích dílů chybí a to je atmosféra, napínavost a místy jsou Vetřelci až moc počítačový, zatímco jednička byl atmosférický horor, dvojka akční honička a trojka psychothriller s důrazem na postavy, tak čtverka je takový moderní neslaný-nemastný klon dvojky z dost neoriginálním námětem a průběhem... s klidným svědomým dávám 3 hvězdičky... ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý díl série už přecejen notně ztrácí dech. Ale přesto jsem rád, že vznikl i když působí dosti zbytečně. Je fajn že někdo našel odvahu posadit se na režisérskou stoličku. Ripleyovou už nebylo moc kam posunout a pokud ji v příběhu chtěli mít tvůrci zakomponovanou museli z ní udělat polovičního Vetřelce. Kruh se tedy uzavřel. Ve své době se mluvilo i o chystaném 5. dílu, ale možná je dobře že nebyl nikdy realizován. Přesto se pár povedenějších scén najde. 60% PS2017: Po kritice na Covenanta, bych moc doporučoval shlédnout zrovna třeba tenhle díl. Myslím si že Prometheus i Covenant jsou o třídu lepší než hodně béčkem zapáchající Vzkříšení. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý vetřelec je sice nejhorším kouskem z celé tetralogie, ale pořád je to ještě výrazně nadprůměrný přírůstek do scifistického žánru. Má zřetelně odlišnou atmosféru od předchozích tří dílů - není to komorně hororová záležitost jako jednička nebo trojka, ani akční militaristická podívaná typu dvojky, jde spíš o komiksově laděnou barevnou podívanou, kde nechybí ani v komiksu často používané humorné nadlehčení, případně sebeparodické momenty. Komiksovému pojetí odpovídají i charaktery, setkáme se s bandou typově různorodých kosmických pirátů, s úchylnými sebestřednými vědci a bezohlednými mostrózními armádními důstojníky. Celé to ale má tu chybu, že už nejde o žánrově čistou podívanou, ale o nevyrovnané dílko, kde se objeví řada skvělých momentů, jako je tolikrát fanoušky opěvovaný záběr podvodního střetnutí v zatopených záchodcích nebo souboj na žebříku ve výtahové šachtě, jenže silná místa se střídají s rozpačitými momenty, jako je použití nepovedeného mutanta a především odbytý závěr, který je bezkonkurenčně nejslabší ze všech dílů. Zkrátka a dobře, scénář byl spíchnutý moc narychlo. Na rozdíl od předchozích dílů nefunguje ani z logického hlediska, když si člověk spočítá, co všechno stihli vetřelci (včetně výstavby hnízda), za hodinu a půl, kdy se příběh v reálném čase odehrává, to je opravdu k neuvěření i pro zažraného fanouška. Herecké obsazení je nadstandardní, Sigourney Weaver je jako vždy skvělá, Pinon zábavný, Perlman záporně charismatický a Winona Ryder křehká. Celkový dojem: 70 %. Jean-Pierre Jeunet je výborný režisér, ale čtyřku Vetřelce měli přece jen svěřit někomu jinému. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

lékařské výzkumné plavidlo auriga, armáda spojených systémů. 42 vojáků, 7 badatelů. právě dosáhli svého a z ripleyové ,,vyndali" JEHO. a zatím co ona je považována za ,,vedlejší masný produkt", blíží se náklad, který má pomoci udržet na světě tento jedinečný druh. jak získali ripleyovou? proč žije dál? jak se na ni geneticky podepsal ,,on"? dá se ochočit? ona má jasno. ,,všichni zemřete!" spousta vtipných ,,černých" dialogů, o které se stará S.Weawer, jenž (konečně) může zůstat nad věcí. dále se mi moc líbil R.Perlman. také vetřelec může ukázat víc ze své inteligence. skvělá vodní scéna, dobrá hudba, hodně prostoru pro W.Ryder. myslím, že tento film je nejvíc sci-fi z celé série. a jen tak mimochodem, jak by jste se zachovali vy ke svému dítěti? ()

Galerie (90)

Zajímavosti (45)

  • Scéna v laboratoři, v níž Ripleyová (Sigourney Weaver) zabije svůj nezdařený klon, byla parodována v seriálu Městečko South Park (od r. 1997), v němž Ripleyovou nahradil hypermoderní vynález Ručníček. (Czernozub)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno