Reklama

Reklama

Titanic

  • Česko Titanic 3D (více)
Trailer 2
USA, 1997, 194 min (Alternativní 187 min)

Obsahy(1)

V dubnu 1912 vyrazila luxusní zaoceánská loď Titanic z Anglie na svou první, a bohužel i poslední plavbu. Své pasažéry ale do cíle cesty nikdy nedovezla – narazila na ledovec a klesla pod hladinu. Tím začalo drama největší námořní katastrofy v dějinách lidstva. V ledových vodách Atlantiku skončilo mnoho životů a osudů. Mezi nimi byla i jedna láska, která vlastně ani pořádně nezačala. Americký velkofilm v režii Jamese Camerona, oceněný jedenácti Oscary®, katapultoval mezi nejzářivější hvězdy Hollywoodu oba představitele hlavních rolí – Kate Winsletovou a Leonarda DiCapria. (Cinemax)

(více)

Videa (35)

Trailer 2

Recenze (1 991)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Naštěstí jsem to viděla až s odstupem let, protože šílení mých vrstevnic po BL (to není zkratka Britských listů, ale Božského Lea) pro mě ve věku pubertálním bylo důvodem k posměškům. Po dlouhé době (a po Co žere Gilberta Grapea, který pro mě byl revolucí v pohledu na DiCapria jako herce) jsem se odhodlala na Titanic podívat a byla jsem vzhledem k žánru, který celkem nemusím, docela příjemně překvapená. Zahodit ten film jako beznadějný by bylo hodně nespravedlivé, jakkoli znovu se na něj opravdu dívat nebudu a nejen díky úděsně dlouhé stopáži. Ve své kategorii patří nesporně ke špičkám a mě sice pohled na hlavní dvojici spíš nudil než zasahoval, ale nutno přičíst body DiCapriovi za opravdu sympatického Jacka a Winsletové za přirozenost (která ovšem v jiných filmech vyniká o poznání lépe). Herecky nad nimi ovšem jako u mnoha jiných filmů stojí představitelé vedlejších rolí - Kathy Batesová, Billy Zane a hlavně Bernard Hill, který své kapitány a krále umí podávat se skutečnou důstojností. Technickému provedení scén a Hornerově hudbě (jo, kdo umí, ten umí) nelze než zatleskat. Suma sumárum klasický hollywoodský velkofilm se vším všudy, který neurazí. Ale 11 Oscarů? To urazilo mě. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Romantická část o hovně, katastrofická část docela ujde. Značnou výhodou filmu je to, že se na to můžete koukat třeba až od půlky a o nic zajímavýho nepřijdete, takže těch 194 minut tim zabít nemusíte. Nejlepší scéna z filmu pak bylo to, když jeden z pasažérů spadne přes zábradlí, trefí lodní šroub a předvede trojté salto s pěti vruty. Jinak Celine Dion by za tu svou sračku zasloužila kulku do hlavy. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se Titanicu vyhýbal jako čert kříži, ale nakonec mě dostihl... A kupodivu to nebyl čelní střet, ale spíš lehké minutí. Příběh je slaďoulinký a rozvláčný, ale jakmile se ten přerostlý parník začal potápět, bylo se na co dívat – tam jsem konečně poznal, že je pod tím podepsaný Cameron. Kupodivu se mi docela zamlouval nevycválaný Leonardo DiCaprio, zato s buržoazní děvenkou Kate Winslet jsem si moc rady nevěděl... Je to prostě ošuntělá lovestory, kterou Cameron přetřel zlatou barvou. Někde je nátěr řídký, takže prosvítá rez. Rozhodně klasický sezónní hit... Edit 2012: krásný důkaz toho, jak se člověk často mýlí. Vnímat tenhle film jako kýčovitou lovestory vlastně zastírá podstatu toho, čím Titanic ve skutečnosti je: produktem masivního Cameronova fetišismu a metaforickou cestou k vytouženému předmětu, který mocí filmu ožívá a umožňuje tvůrci diváka provádět jeho ztracenými zákoutími. Režisér prostě vystihl pocit, který se mě dodnes zmocňuje při pohledu na mrtvý vrak v hlubinách - palčivou touho "dát zašlé hmotě smysl a tvar příběhem". Výsledek je film plný rozporů, ale především film nesmírně přesně zkonstruovaný a ekonomicky odvyprávěný. Veškeré potěšení z něj u mě pramení z ryzí racionality. Pokud Rose říká: "Nedává to smysl, proto tomu věřím." já oponuji "Vše tu dává smysl, proto tomu věřím (ale nepodléhám :-))". ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pokud se k filmu pristupuje jako k cistokrevny romantice zasazeny na pozadi jedny velky namorni katastrofy, tak film funguje bezchybne. DiCaprio a Winslet se k sobe hodi, jsou to sympataci a Zane ve vedlejsi roli je spravnej parchant. Ale pokud clovek ceka nejakej katastrofickej film, tak ho sice dostane, ale vlastne az v druhy polovine filmu. Nicmene hudba je paradni, Titanic je udelanej naprosto famozne, i kdyz musim teda rict, ze asi dvakrat sem si vsim slabsiho triku. Akorat mozna ten zacatek a zaver zasazenej do pritomnosti, kde parta vyzkumniku hleda diamant, je lehce nadbytecnej, film by fungoval klidne i bez toho a usetrilo by se takovejch 30 minut filmu. Takle to je precejen zbytecne dlouhy, i kdyz se neda rict, ze by film nudil. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velkofilm, ještě aby ne. Příjde mi to ale, že jak samotná loď, tak samotný film postihnul stejný nebo alespoň obdobný problém. Velké naděje, velké očekávání a pak strmý pád. Problém je, že právě u tohoto filmu jsou lidi, kteří ho milují a lidi kteří ho haní. Já osobně ho mám rád, ne zas natolik, že bych byl zblázněný Leonardem nebo Kate, ale tím, jak je natočený. Jeden z nejdražších, dříve i nejdražší film, který byl, kdy vůbec natočený v Americe se stal úspěšný, vydělal si na sebe, ještě aby ne. Tvůrci ho točili za tím cílem, jak velký titán byla loď v té době, tak monumentální musí být film v té době a také se tak stalo. Není chvíle, kdyby se o tomto filmu nemluvilo i dnes. Věrohodně ukázal poslední chvilky na lodi, které nebylo souzeno. ()

Galerie (410)

Zajímavosti (363)

  • Nejpočetnější byla na Titaniku rodina Segeových, s nimiž plulo jejich devět dětí ve věku od čtyř do dvaceti let. Nikdo nepřežil. (Duoscop)
  • Natáčelo se od 31. července 1996 do 23. března 1997 v Kalifornii, Mexiku, Kanadě a v Atlantickém oceánu (vrak Titanicu). (Varan)
  • Na palubě Titaniku bylo nejméně 15 lidí, kteří cestovali pod falešným jménem. Jedním byl i rodák z nyní slovenské Seredě Michel Navratil, který se ve své vlasti rozvedl a unesl své dva syny. Na Titanic se dostal pod jménem Louis Hoffman. Otec při katastrofě zemřel, synové Michel a Edmund, kterým byly dva a tři roky, přežili – dostali se do posledního spuštěného člunu. (Duoscop)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

DiCaprio bude spolupracovat s dalším velikánem

DiCaprio bude spolupracovat s dalším velikánem

18.01.2024

Warneři si nejspíš připíšou další hit, alespoň po kvalitativní stránce. Do nového filmu se jim totiž podařilo zlákat samotného Leonarda DiCapria. Co je ale přednější - od Scorseseho přechází DiCaprio… (více)

Reklama

Reklama