Reklama

Reklama

Tři králové

(seriál)
  • angličtina Three Kings

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný seriál čerpá ze skutečných událostí období druhé světové války. Dobrodružný špionážní příběh volně líčí činnost legendární trojice důstojníků ilegální vojenské organizace Obrana národa, podplukovníků Josefa Balabána, Josefa Mašína a štábního kapitána Václava Morávka. Tito tři důstojníci patřili k těm příslušníkům naší prvorepublikové armády, kteří nejen morálně, ale i fakticky odmítli demobilizaci a nepřešli ani do civilu, ani nevstoupili do vládního vojska. Po okupaci země hitlerovským Německem okamžitě vstoupili do ilegality a v odbojové organizaci Obrana národa vedli s nacistickou přesilou statečný, i když předem prohraný zápas. "Televizní román" scenáristy Ondřeje Vogeltanze a režiséra Karla Kachyni vypráví o lidech, kteří se nepodřídili žádnému jinému diktátu než příkazu svého svědomí. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

kkarx 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že od puštění seriálu mě odrazoval hlavně Vladimír Javorský, jehož Morávek je defacto hlavní postavou příběhu. Prostě mi přijde, že se měl na roli alespoň trochu fyzicky připravit. Morávek byl sice hubený a měl podobnou postavu, ale byl to voják a určitě se udržoval v nějaké kondici. Javorský je je kost a kůže. Prostě mi to přijde škoda, protože jinak podoba Javorského a Morávka je skoro k neuvěření a Javorský to zahrál též dobře. Obavy byly sice z velké části zbytečné, ale pořád to zamrzí. Seriál je postavený na hereckých výkonech, ale má i slušné produkční hodnoty. Brzy seriál zaujme a člověk prožívá příběh spolu s hrdiny. Je vidět, že se Kachyňa snažil, jak mu to jen podmínky dovolily. Co je ovšem úplně zbytečně přidané jsou scény z kabaretu, kde se děj ani neodehrává, ale jsou tam jen jako jisté intermezzo. Jistě potěší, že se poslední souboj Morávka natáčel přibližně v lokacích, kde se událost skutečně stala. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál se mi líbil moc. Líbilo se mi téma, zpracování i herecké výkony v hlavních rolích. Co se mi napak nelíbilo, byly historické nepřesnosti a některé zbytečné fabulace navíc - za to ten bod dolů. Ale jak říkám, je to dobré - lepší český seriál z posledních let je snad jen I ve smrti sami. Pokud vás tohle dějinné období zajímá, určitě se na to podívejte. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Velmi televizní seriál s velmi chudou výpravou zachraňuje námět, scénář a režie. 1) Dokud odbojáři jenom mluví, tak to jde. Jakmile začnou honičky a střelba, ukáže se typická vlastnost české produkce: neschopnost natočit uvěřitelnou akci. 2) 36letý Vladimír Javorský předvádí své skvělé herectví, 42letý Josef Carda pěknou sportovní štíhlou postavu. 3) Výstižný koment: flyboyeda****. ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Opravdu záslužná práce natočit seriál o těchto třech legendách odboje. Nemyslím, že je nutné hledat historické nepřesnosti v ději za každou cenu (hlavně vše okolo agenta A54), ostatně text na začátku každého dílu hlásá, že o přesnou rekonstrukci nebylo tvůrci usilováno. Ty nejslavnější události jsou popsány poměrně věrně a hlavně neznám film nebo seriál, který by něco zobrazil přesně:). Snad jediné, co mě tedy neustále vytrhávalo z děje, bylo až příliš velké množství detailů v exteriérech. Praha nezapřela, že zestárla (takže omládla:) ) o 50 let od událostí, které seriál sleduje. Moderní fasády, posprejované zdi, nová okna, elektroinstalační skříně z dob socializmu. Toto vše, a ještě více, co by bylo jinde nazváno chybou, mě vytrhávalo z děje. Snad by pomohl větší rozpočet, dát si pozor a výsledný obraz upravit. Postupem času jsem to ale přeci jen vnímat přestal. Možná to chtělo i více rozebrat jednotlivé charaktery, a to ne jen hlavních postav, a snad i trochu více se věnovat tamní společnosti a době. Jinak ale rozhodně Tři králové stojí za zhlédnutí a znovu se opakuji, že natočit o nich seriál je opravdu záslužné. Díky. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Karel Kachyňa opäť nesklamal. Natočil výborný seriál. Osobne - obrovské prekvapenie. škoda , že sme sa v škole neučili o týchto hrdinoch. Boli to obrovsky veľkí ľudia, ktorí sa nevzdali a v tej hroznej dobe bojovali ako mohli. Vedeli do čoho idú, a aj napriek tomu robili to čo sa dalo. Na druhej strane ma zaujali aj herecké výkony hercov. Najmä Karel Heřmánek... Vladimír Javorský , ten mi zo začiatku nesadol , ale postupne ma dostal a v poslednej časti , som bol jeho výkonom nadšený... Boli to naozaj ľudia s veľkým srdcom... Celkovo dávam 85%.. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (4)

  • Podle nedávno - až zázračně nalezeného pitevního protokolu - si kapitán Morávek nevzal život  sám, ale byl zastřelen. (sator)
  • V roce 1940 bylo Václavu Morávkovi 36 let, stejně jako Vladimíru Javorskému při natáčení v roce 1998. Josefu Mašínovi bylo 44 let, Karlu Heřmánkovi pak při natáčení 51 let. Josefu Balabánovi bylo 46 let, Janu Vlasákovi bylo v době vzniku seriálu 55 let. (DecentFellow)

Reklama

Reklama