Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 857)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Děti, fikce je pravda uvnitř lži, a pravda o této fikci je jednoduchá: kouzla existují.“ Toť věnování z úvodu knihy Stephena Kinga, kterou v úvodu četla paní Darko a taky ten možná nejlépe pasující klíč ke Kellyho filmu. Taky se vám při závěrečných titulcích zdálo, že stojí pan režisér vedle vás a sází vám přes ucho do hlavy brouka? Davča Lynch z něj musí mít radost - jen snění nahradil paralelní vesmír a resetovaný život. Mimochodem, vždycky jsem si přál takovou učitelku literatury, jakou je tady Drew Barrymore.. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Hooodně silné 4*. Vynikající psychedelie, která nevodí diváka za ručičku, chytře svádí k mnoha interpretacím, ale není třeba jí pochopit, stačí si jí pocitově vychutnat. A sleduje se to jedním dechem. Jak úlevný pocit ve srovnání s Kellyho následným ´Southland Tales´, kde si zpětně člověk uvědomí, jak se tam Kelly až nehorázně trapně opakuje a kde se z dialogů dozví maximálně to, kdo komu přeblafnul, anebo by chtěl přeblafnout a kdo má velkýho ptáka a kdo ho má naopak malýho. Kelly, spadni rychle na zem, nebo se do historie filmu zapíšeš jako mýtus, který nikdy nepřekročil stín své silné prvotiny. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Temnější vize Americké krásy s dokonalou režií. Mladý neznámý Richard Kelly předvedl, že dokáže hodně. Hudba nemá tu nejmenší chybu. Střih a kamera jsou též perfektní. Herci jsou lepší než by se dalo čekat. Drew Barrymore tu podle mě odvádí asi nejlepší výkon kariéry :). Mladý Jake Gyllenhaal má dobře našlápnuto (až na budoucí Den poté). Tato temná vize chlapce, který touží po "píchání" a vyznání svého neklidu v sobě. Během 30 dní do "konce světa" se jeho život lehce mění a on dělá věci, které mu jsou "přikázány". Velmi zajímavý film, jehož příběh a hlavně konec se (jak vidím podle komentářů) dá vyložit mnoha způsoby. PS: Lynch je pro Kellyho opravdu idolem....:) ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

No já nevim. Na tyhle typy filmů moc nejsem. Sourozence Gyllenhaalovi nemam moc v lásce, ale musim uznat, že Jake je výbornej. Celkově jsem ten film moc nepochopil, ovšem hlavně jsem si všímal atmosféry a celkového pojetí filmu, a tyto aspekty shledávám velmi povedenými. Stejně mě ale překvapuje tak vysoké hodnocení. Za mě 65% ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Konspirační onanie v Donnie Darko mě po dlouhé době donutila popřemýšlet o světě kolem nás. Teď nemám na mysli blbost lidí a oslavu konzumního života, ale míru poznání. Kolik možností, které by nám ulehčily život, jsme ještě neobjevili? Kolik tajemství ještě skrývá vesmír? Téma cestování v čase se objevuje i v Osudovém doteku, který má přeci jen větší spád, ale atmosférou se mu Donnie Darko v klidu vyrovná a po herecké stránce ho válcuje na plné čáře. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (53)

  • Fanatickí obdivovatelia filmu, ktorí ho študujú a analyzujú, sú označovaní ako "darkológovia". (Dexter1)
  • Vo chvíli, keď príde Donnie (Jake Gyllenhaal) na párty v dome, v pozadí hrá pieseň "Love Will Tear Us Apart" od skupiny Joy Divison. (jofffo1)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama