Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 857)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Když jsem Donnieho viděl poprvé, na chvíli jsem podlehl dojmu, že ten film se v osmdesátých letech nejen odehrává, ale že byl tehdy i natočen! Dokonce jsem to musel pauznout, a podívat se na csfd, abych zjistil pravdu... Pak už jsem mohl zas dělat chytrého. :-) (Popravdě, tipoval jsem to tak na začátek 90. let.) V každém případě jde o perfektní, emocemi nabitý snímek, na kterém se mi líbí spousta věcí: Pasáže natočené jako videoklipy, skvěle vybraná dobová muzika (Tears For Fears, Echo and the Bunnymen, Duran Duran a další), skryté či naprosto otevřené odkazy na tehdejší literární a filmové horrory (Kingovo To, Raimiho Evil Dead), mysteriozní i romantická linie příběhu, Donnieho rodina, kterou si člověk prostě zamiluje (oblíbil jsem si zejména otce a sestru), sympatická Drew Barrymore (jedna z těch, díky nimž film vůbec vznikl), nezvyklá, ale parádní role Patricka Swayzeho, tancující třpytivá děvčátka, Halloween, politické debaty u rodinné večeře (Dukakis nebo Bush?), vtip i sentiment... Je toho opravdu hodně. Jen se stále držím původní verze, a té novější se vyhýbám. Bojím se, aby v ní Donnie Darko nebyl moc doslovný, a neztratil tak na své nevšední tajemnosti. [Edit po letech: Vyvarujte se director's cutu! Je to "Donnie Darko pro blbé". Oproti famózní kinoverzi tak za tři hvězdičky.] ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Kelly se timhle fakt vytah. Jsem zvedavej, jestli to nekdy prekona, jeho novejsi filmy tomu moc nenasvedcujou. Film o klukovi, co je tak trochu magor a ma vidiny, by mohlo bejt nejaky ubreceny drama, ale Kelly to zabalil do mysteriozni atmosfery, pridal prvky sci-fi a thrilleru a vysledek je vysoce zajimavej mix se skvelou atmosferou a paradnim scenarem, od kteryho nebudete moc odtrhnout oci. Zaver je sice lehce nesrozumitelnej a nabizi vic vykladu, ale to je skoro i plus. Herci hrajou paradne a ve vedlejsich rolich se tu zjevi xichty typu Wyle, Rogen a dalsi. Takze filmu vlastne nemam moc co vytknout, vzdy na nej rad kouknu. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Myslela jsem, že to bude nějaká trendová psychedelická záležitost a nevylučuju, že se mi to tak s odstupem času bude zdát, ale je to ten druh filmu, který se musí vidět ještě jednou, aby ho člověk lépe strávil, protože nejde ani tak o jeho pochopení jako o různé druhy pohledu, různé interpretace a různé nálady, které divák může mít v momentě jeho sledování. Co mi je ale už teď jasné, že rozhodující ingrediencí byla účast Jakea Gyllenhaala a když říkám účast, myslím tím fantastický herecký výkon. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Svět se řítí do průšvihu. Průšvih je, že to ví jen Donnie, a svět si naopak myslí, že v průšvihu je Donnie. Pokud vám to zní zamotaně, pak vězte, že to ještě vůbec nic není a že odhalování hranic a rozdílů mezi snem a realitou, duševním zdravím a chorobou a pravdou a iluzí bude záležitost nanejvýš krkolomná a uspokojivé výsledky neslibující. A že Donnieho příběh není pro ty, kdož se doprošují faktů naservírovaných na stříbrné míse i s oblohou, ale víc zalahodí chuťovým buňkám milovníků těch filmů, které dovolují divákovi udělat si vlastní závěr. Případně necitelnou lopatou odhází léty nahromaděný balast ze vzpomínek těch z nás, kteří si svá léta bláznivá odkroutili ve srážkách s autoritami, které věděly všechno nejlíp. Takoví budou toužit zakroutit valné části učitelského sboru i skvěle slizkému Patrickovi šíjí, ale i tak ocení herecké mistrovství všech zúčastněných, nad kterými ovšem se samozřejmostí absolutistického panovníka kraluje Jake Gyllenhaal. Pokud toho kluka nečeká hodně velká budoucnost, tak jsem králík. A než mě někdo vezmete sekáčkem přes krk a stáhnete z kůže, podotknu něco pro ty filmových point lačné: režisérská verze leccos ze záhad filmu objasní. Jenže... Nemáte někdy pocit, že odhalené tajemství je jako supernova, jež se stala bílým trpaslíkem? Štěstí, že za každou odhalenou záhadu přibudou dvě další. A štěstí, že je tu filmový hrdina, k němuž cítím sympatie jako k málokterému jinému, a film, kterému dávám plný počet hvězdiček a ještě se mi to zdá málo. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Z Donnieho nejsem tak nadšená, jak jsem si podle zdejších reakcí a doporučení mých známých myslela, že budu. Zajímavě a hlavně inteligentně vystavěný příběh, který je přes svojí zdánlivou chaotičnost na konci vcelku uspokojivě uzavřen (i když smysl toho všeho si musí domyslet každý sám - jde jen o rozpravu o osudu, psychickou chorobu nebo krutou realitu a pak tedy i opravdové sci-fi?) je propracovaný do nejmenšího detailu, postavy jsou skvěle napsané i zahrané (hlavně někteří členové učitelského sboru se tak přibližují realitě, že z toho nejednomu školákovi pořádně zamrazí), navíc Donniemu jsem fandila jako už hodně dlouho žádné filmové postavě (člověk, který se nebojí říct, co si myslí, přestože z toho může mít třeba i pořádný průšvih, má vždy zajištěné moje sympatie). Ale přes všechno, co jsem tady teď vyjmenovala, ve mě zůstal trochu prázdný dojem a neuspokojení... Možná by mi k umocnění dojmu pomohla režisérská verze, třeba se ke mě jednou dostane, pokud jo, určitě se na ní ráda podívám. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (53)

  • Magická osmička vo filme: Frank (James Duval) povie Donniemu (Jake Gyllenhaal), že svet skončí o 28 dní, 6 hodín, 42 minút a 12 sekúnd, čo v súčte čísel dáva 88. Keď sa Samantha (Daveigh Chase) pýta Donnieho, kedy môže mať deti, ten jej odpovie, že až od ôsmeho ročníka. Donnie povie svojej psychiatričke, že mu zomrel pes, keď mal 8 rokov. Podľa televízneho hlásateľa, dom Jima Cunninghama (Patrick Swayze) bol uhasený niekedy po ôsmej hodine. Vyvrcholenie filmu sa odohráva týždeň pred prezidentskými voľbami roku 1988. George Bush bol zvolený 8. novembra 1988. (Robby6)
  • Chlapec, který si dělá legraci z toho, že Gretchenin (Jena Malone) otec ubodal její matku, napodobuje Normana Batese z filmu Psycho (1960). (Nathaniell)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama