Reklama

Reklama

Sňatky z rozumu

(seriál)
Československo, 1968, 7 h 44 min (Minutáž: 89–97 min)

Předloha:

Vladimír Neff (kniha)

Scénář:

Otto Zelenka

Hrají:

Jiří Vala, Slávka Budínová, Vladimír Ráž, Gabriela Vránová, Jiřina Jirásková, Iva Janžurová, Miloš Nedbal, Jiřina Šejbalová, Jaroslav Vojta, Nataša Gollová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílná sága dvou podnikatelských rodů z vrcholného období našeho národního obrození na motivy románu Vladimíra Neffa začíná v roce 1859 a končí otevřením Národního divadla v roce 1881. Tento pamětnický seriál patří mezi nejcennější díla archivu České televize. U jeho zrodu stáli dva významní televizní tvůrci - scenárista Otto Zelenka a režisér František Filip. Práce na scénářích začala ještě před jarem 1968 a diváci viděli seriál poprvé na podzim téhož roku. Zasaženi a poníženi srpnovými událostmi a posrpnovým vývojem nacházeli v historickém seriálu útěchu, povzbuzení a naději. V roce své premiéry seriál překvapil kvalitou, dokonalým řemeslným zpracováním a nádhernou přehlídkou hereckých výkonů. Dnes po sedmatřiceti letech se Jiří Vala jako Martin Nedobyl, Slávka Budínová jako Valentýnka, Iva Janžurová a Jiřina Jirásková jako "Přeslice"- Hana a Bětuše Váchovy, Vladimír Ráž a Gabriela Vránová jako Born a Líza vrátí k divákům jako představitelé důvěrně známých a oblíbených postav. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (108)

consuela1 

všechny recenze uživatele

Vynikající seriál, jeden z nejlepších. Také co napsat, když pod tabulkou, do které hodnocení píšu vidím jména herců, kteří se v tomto seriálu objevili? Tak alespoň pár pocitů, postřehů, názorů: Jiří Vala vynikající, i když později velmi tvrdý, lakomý muž, zaměřený pouze na ekonomický profit, přesto svým způsobem imponující (nejlepší ve scéně sporu s R.Lukavským v salónu u Bornů- vůbec jedna z nej scén seriálu- podle mého názoru mají oba svou pravdu, každý pouze hájí úhel pohledu ze SVÉHO životního postoje. V jedné chvíli sporu je Vala vynikající skrytou, o to intenzivnější vzpomínkou na Valentýnku- silný moment). Miloš Nedbal- despotický otec, nelaskavý ke svým "přeslicím", jeho proměna stářím (+vlivem nemoci)....další hvězdička Obě sestry Janžurová+Jirásková- skvělé. Jirásková vyzraje v rovnocennou partnerku Bornovi, je inteligentní a příjemná. Přesto bych zde měla malou výtku: nelíbí se mi její chování vůči Míšovi. Pokud se Born diví, co ze syna vyrostlo, byl při vší úctě k jeho vlasteneckým i podnikatelským aktivitám, mizerný pedagog. Míša od dětství byl pouze posílán do svého pokoje, vedle se odehrával vlastenecký salón. Přečetl mu někdo pohádku, pohladil ho před usnutím? Vedl JEHO někdo k vlastenectví vyprávěním našich pověstí, hraním loutkového divadla? Ke komu měl vztah (snad k tetě, ovšem i ta ho několikrát odháněla). Nevlastní matka bohužel plně naplňovala tento termín, otec zaneprázdněný- trefná paralela s dnešními některými dětmi, které se později identifikují s různými subkulturami. Míša v dětství krade peníze, aby si koupil kamarády (!), v dospívání se identifikuje s německým (či pruským) hnutím. Vynikající příležitost (ne-li svou vůbec největší v TV) dostala v tomto seriálu Světla Svozilová- její výkon je báječný, zcela vyzrálý a civilní. Skvělé byly i dámy Valentýnka (mně obvzvlášť sympatická a milá) a její nevlastní dcera (mně obvzvlášť nesympatická a nemilá, zejména se svou leností, hysterií, bezkrevností a svým obdivem k budižkničemu básníkovi a nevěrou s týmž). Plejádá vynikajících herců, strhující děj, sociální, vlastenecká a společenská témata (nelze nevzpomenou brilantní díl s návštěvou Paříže s báječným glosátorem Svatoplukem Benešem, strhávajícím pozlátko z oslnivé společnosti, jakkoli mám zde názor jiný než hlavní postavy- nenesla bych tak těžce českou "malost") činí z tohoto seriálu ojedninělou záležitost v naší kinematografii. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Je smutné vidět, jak to, co naši předci vybojovali a za co trpěli, se rozplynulo jednoho krásného dne, když stádo, vymyté reklamou placenou všemi prušáckými a rakouskými a jánevím jakými vládami dohromady, naházelo lístky do urny a řeklo své veliké modré ANO ověnčené svatozáří žlutých hvězdiček. Tenkrát v osmašedesátém nám takový seriál mohl dodávat útěchu, protože svobodu a nezávislost nám vzali NÁSILÍM. Komu a jak ale poskytne naději v době, kdy jsme se jí vzdali dobrovolně jako tupá hovada? ()

Reklama

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Hoci nám pán Voska chce v úvode nahovoriť, že pôjde o príbeh Národného divadla, táto slovutná inštitúcia príde na pretras iba v prvom a poslednom dieli, kedy akoby z neba spadne veta o otvorení divadla. Kde je Zítek alebo Ženíšek? No dobre, nie je to o divadle, bolo asi len potrebné, aby projekt prešiel komunistickou schvaľovacou komisiou. O čom teda? Kupodivu nie ani o národnom obrodení (dohady o potrebe českých obchodov nie sú ani tak obrodeneckej ako skôr ekonomickej povahy), resp. nie do takej miery, aby bolo možné hovoriť o hlavnom motíve. Centrom tvorivého vesmíru autorov bol - ako napovedá i samotný názov - biznis, biznis, biznis. Je to seriál o počiatkoch českého kapitalizmu realizovaného obyvateľstvom českej národnosti, kde češstvo je až na druhom mieste, ako napovedá vzťah niektorých podnikateľov k svojim podriadeným. Literárnu predlohu nepoznám, na rozdiel od seriálu je možno plná vlastenectva, ale seriál vyznieva ináč. Spoiler: Chudera Gabriela Vránová sa stala terčom donebavolajúcej zlomyseľnosti scenáristov - v prvom dieli miluje Vladimíra Ráža vrúcnou láskou a je nadšená vlastenkyňa ("Keď bude stáť české divadlo, už nikdy nebudeme chodiť do nemeckého", takúto hlúposť treba vyvážiť zlatom), v druhom dieli bez akéhokoľvek vysvetlenia má manžela i národ "na háku". Najenigmatickejšia postava českej kinematografie. ()

Pasifae 

všechny recenze uživatele

Nerada bych se unáhlila s tvrzením, že ČT postihl přechodný záchvat zdravého rozumu, ovšem pokud tomu tak je a příznaky se budou projevovat opětovným uváděním Neffovy klasiky (a je tu ještě taková maličkost jménem Zlá krev, pane programový řediteli), pak doufám, že se žádný samozvaný léčitel s protilékem v podobě nějakého novodobého Života Šípkové Růženky na zámku, která neví, proč by se netopila, dlouho nedostaví. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že ani malost televize a omezené finanční krytí nemůže snížit úroveň kvality na dobře udělaném seriálu. Svělý a mnohovrstnatý příběh, prvotřídní herecké obsazení, kvalitně napsaný scénář a pečlivá režie dělají ze Sňatků z rozumu opravdovou *****podívanou, jenž náročnějšího diváka lačnícího po kvalitě dokáže uspokojit i po více jak 40ti letech od premiéry. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (15)

  • Filmový materiál se musel převážet přes Vltavu na lodičkách. „Filmový materiál jsme museli vozit ze střižny na Vltavu na lodičkách, protože na mostech byly ruské tanky a ti hoši občas kontrolovali, co se převáží. Kdyby přišli na filmovou surovinu, tak by nám ji jako kontrarevolucionářům okamžitě vzali,“ uvedl režisér František Filip. (SONY_)
  • Poslední díl mohli diváci dle slov režiséra Filipa zhlédnout až po roce 1989. (sator)
  • Jako námět k seriálu posloužily knihy Vladimíra Neffa "Sňatky z rozumu" z roku 1957, "Císařské fialky" z roku 1958, "Zlá krev" z roku 1959, "Veselá vdova" z roku 1961 a "Královský vozataj" z roku 1963. Všechny knihy vychází z historie rodiny Neffů a jsou defakto kronikou rodu. (sator)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

07.01.2013

Ve věku 81 let zemřela herečka Jiřina Jirásková. Dlouholetá členka a později i ředitelka Divadla na Vinohradech absolvovala DAMU v roce 1950 a po jedné sezoně v Krajském oblastním divadle Hradec… (více)

Reklama

Reklama