Reklama

Reklama

Harry Potter a Fénixův řád

  • Velká Británie Harry Potter and the Order of the Phoenix (více)
Trailer 3
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 2007, 138 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Michael Goldenberg

Hrají:

Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Jason Isaacs, Tom Felton, Maggie Smith, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Gambon (více)
(další profese)

Harryho Pottera a jeho bratrance Dudleyho napadnou během prázdnin mozkomorové. Harrymu se sice podaří v poslední chvíli oba zachránit pomocí ochranného kouzla "patrona", ale za jeho použití před mudly mu hrozí vyloučení ze školy. Po krátkém setkání s Hermionou, Ronem, Siriusem, profesorem Lupinem a dalšími přáteli v domě Fénixova řádu pokračuje Harry v cestě na ministerstvo kouzel, kde má disciplinární řízení rozhodnout o jeho osudu. Přes napjatou situaci Brumbál zvrátí rozhodnutí v jeho prospěch. Že potíže čekají i ve škole, pochopí Harry, když zjistí, že na příkaz ministerstva je novou učitelkou obrany proti černé magii protivná Dolores Umbridgeová. Harry má stále podivnější sny, které ho pojí s Voldemortem. Zachrání sice díky tomu život panu Weasleyovi, Brumbál se však jeho vidin obává a pověří profesora Snapea, aby chlapce cvičil v nitroobraně a naučil ho, jak komukoli zabránit v přístupu do své mysli. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 255)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Nejsem úplně Pottermore, ale všechny díly jsem jednu dobu viděl tolikrát, že jsem dokonce dokázal od sebe odlišovat Yatesovky (😄). Na Fénixův řád jsem vždycky hleděl skrz prsty (hlavně kvůli jedné ukřičené paní v růžovém), nicméně mě ta mánie zastihla ve správném věku, takže z dnešního pohledu mám k tomu světu vřelý vztah. I když se jedná o jeden z těch slabších dílů, stejně mě mrzí, že jsem se do kina nedostal na všechny díly. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kdo je David Yates? Na to se budu ptát i po tomto snímku, protože nejsem tak 100% spokojen a ukojen jeho umem jako jiní uživatelé. Jeho Bradavice jsou jiné než jsme byli zvyklí, ale ne o tolik. Nevyhrává si s celkovým výtvarným vyzněním filmu jako Alonso Cuaron ve trojce, ale sází na detaily, kterých když si všimnete působí velmi věrohodně a skvěle do Bradavic pasují. Jsem neznalý knihy, ale ve filmu jsem se pohodlně orientoval a vzhledem k celkové délce filmu mě jen lehce zklamala jeho neakčnost. Psychologie postav tu dostává větší prostor a to je jedině dobře, bohužel pak chvílemi spíše sledujeme konverzační film nějakých náctiletých čarodějů než film s velkým f. Hlavní postavy už podle mě vyrostly ze svých předloh a chvílemi je to příliš znát. Celá hlavní trojice je, ale vzhledem k výkonů výborná. Citelně se však prohlubuje rozdíl mezí hlavní postavou Harryho Pottera a "hlavních" postav Hermioni a Rona, kteří jsou čím dál méně důležití a "nepodstatní"(čerpám z filmu, věřím, že v knize je to trochu jinak...). Konečně se u pátého dílu projevila tajná zbraň série Harryho Pottera a to je casting. V tomto díle se opravdu prokazuje, jak úžasně citlivě byli některé postavy voleny do jednotlivých dílů, ale i do budoucna. Hodnotit Imeldu Staunton je nemožné, protože každou vteřinu na plátně si pro mě krade pouze pro sebe a její Dolores Umbridge je dokonalá. Gay Oldman, Jason Isaacs, Michael Gambon, Alan Rickman... je jich hodně a kvalita všech se projevuje do vyznění filmu, kterému nelze po hereckých výkonech naprosto nic vytknout. Dokonce i Ralph Fiennes začíná být "tím, o kterém se nemluví". Bohužel v česku jde film s dabingem a kvůli němu je zabito hodně postav hlavně Bellatrix Lestrange, na kterou jsem se těšil. Snad pro příště někdo pochopí, že když už děti čtou Harryho doma, tak by také zvládly přečíst titulky u filmu... Film je dobře zvládnutý včetně závěrečné akce, kde se maličko projevuje Yatesova akční nezkušenost. Změna hudebního skladatele podle mě ubrala údernosti a nádheře hudby, která zatím provázela celou sérii. Hudba je prostě průměrná a až příliš obyčejná. Docela mě překvapilo množství digitálních efektů, kterých je tu podle mě zatím ze všech dílů nejvíc, ale jsou odvedeny velmi dobře a dodávají ještě kouzelnější nádech Bradavicím. Pro mě druhý nejlepší díl z 5ti, které jsme zatím viděl a už se těším na další díl,ale jsem smutný, že Yates už svojí "trilogii" dodělá sám... ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Druhý nejlepší film série, jedničkou je Vězeň z Azkabanu - to jsem tvrdila bezprostředně po vzniku, teď už si tím nejsem zase tak jistá. Konečně alespoň nějaká atmosféra, ačkoliv film obsahuje několik trapných momentů. Například scéna Harryho líbání s Cho vyložene sklouzává k nechtěné parodii, stejně jako následný rozhovor o ní. Jako jsem si dřív myslela, že Emma a Rupert hrají líp než Daniel, nyní o tom rovněž začínám pochybovat. Herecké výkony sice mdlé i od ostřílených hráčů, což je asi způsobeno tím, že jsou zatlačeni do pozadí. Helena, Jason nebo Alan pořád drží laťku. Herecký ohňostroj Michaela Gambona propukne plně až v Princi dvojí krve, ale dost zřejmý je už zde. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Už sem viděl 5 dílů a stále sem nepochopil, co je na tom tak vyjimečnýho. Podle mě se jedná o průměrnou fantasy pohádku, ze který se udělalo něco víc jen proto ,že malý dětičky se můžou zbláznit z kokotských brýlí, pláště a hůlky a hrajou si na kouzelníky. Nicméně k filmu, předchozí díly byly sice kravina, ale dalo se na to celkem koukat, ale tohle? Nuda k uzoufání, 2 hodiny nekonečných stupidní a ubohých dialogů, špatnej rozkouskovanej děj + neskutečný přehrávání Radcliffea, kdy celej film prohekal a profuněl a dělal, že skvěle hraje a když už sem byl těsně před koncem úplně na dně sil, tak mě dorazila nejstupidnější věta filmu o přátelství a lásce. Mimochodem romantická vsuvka Harryho Pottera s Katie Leung byla taky vskutku "gigantická" a propracovaná, hlavně, že vybrání Leungový byla skoro zpráva roku. No jediný za co se dá tenhle film tak trochu pochválit jsou triky, ale jakmile přišla řada na nějakou těžší trikovou sekvenci, tak bylo zase po prdeli a za moc to nestálo. Je to brak ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tu mame opet novyho rezisera a vysledek? Zatim asi nejukecanejsi potterovka, kde se hraje spis na politikareni, ruzny dohody a podfuky a cely je to hozeny vic civilnejc a do dramatu. Sice se sem tam nejakej trikovej zaber objevi a zaverecna dvacetiminutovka je radne epic, ale celkove tenhle dil pusobi tak trochu zbytecnym dojmem, kdy se dej vlastne nikam moc neposune. Nicmene stopaz ma prijemnejch 130 minut, herci jak detsky, tak dospely hrajou solidne, i kdyz Harrymu a spol. bych teda nakejch 14, 15 let fakt nehadal a z Harryho je tady cholerik, takze se Radcliffe neustale tvari desne dramaticky. Do pribehu pribude par novejch postav, ale pusobi to lehce nucene, doted tam nebyly a najednou je nutny tam nekoho dalsiho hodit, protoze bude vyuzitej v jedny scene za hodinu a pul. Knizku jsem zkratka jako v pripade vsech dalsich dilu necet a tudiz to je proste misty lehce zmateny. Celkove to sice na pet hvezdicek neni, ale ani se nejedna o nejakej propadak. ()

Galerie (326)

Zajímavosti (122)

  • K nejzábavnějším momentům natáčení se může řadit natáčení scény, kdy měl Ronovi (Rupert Grint) lézt pomalu po noze pavouk. Jak víme, Rupert i jeho postava Rona mají z pavouků fobii, a protože byl hercův odpor obrovský, scénu museli autoři vypustit. (Zdroj: ČSFD)
  • Je zajímavé, že když Harry (Daniel Radcliffe) a ostatní odposlouchávají hovor členů Fénixova řádu, je zde prokazatelně slyšet rozhovor mezi Snapem (Alan Rickman) a Siriusem (Gary Oldman). Ovšem později, když se Harry připojí ke společné večeři, Snape už zde není. (Nick321)
  • Je docela komické, že když ve třetím díle Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004) Harry (Daniel Radcliffe) za urážení jeho mrtvých rodičů nafouknul svoji tetičku Marge (Pam Ferris) a málem ji tím zabil, ministr kouzel Popletal (Robert Hardy) ho ujistil, že jenom kvůli tomuto incidentu ho přece nepošlou do Azkabanu. Ovšem v díle Fénixův řád, když Harry použije v krajní nouzi Patronovo zaklínadlo, aby Dudleyho (Harry Melling) uchránil před mozkomory, ten samý ministr Popletal mermomocí usiluje o jeho vyloučení z kouzelnického světa. (Nick321)

Související novinky

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Norton a Pitt opět spolu

Norton a Pitt opět spolu

18.09.2007

V Klubu rváčů byli nerozlučnou dvojicí ;-), a brzy Eda a Brada opět uvidíme na filmových plátnech bok po boku. Stane se tak v dlouho připravovaném celovečerním remaku televizní minisérie State of… (více)

Hoffman miluje Thompsonovou

Hoffman miluje Thompsonovou

09.06.2007

Dustin Hoffman a Emma Thompson si během natáčení Horší už to nebude zřejmě padli do oka. Zanedlouho se totiž spolu objeví v romantickém dramatu Last Chance Harvey. Ale pravděpodobnější možná bude, že… (více)

Reklama

Reklama