Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Videa (19)

Trailer 3

Recenze (218)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Toto je trošku iný Hemingway. Príbeh celkom fajn o čiernych pilotoch, dobová atmosféra zvládnutá tiež perfektne, herecké obsadenie tiež nie je najhoršie, len škoda, že okrem Howarda sú ostatný trochu nevýrazný a nikto nedokáže potiahnuť film. Škoda, že v závere filmu chýbajú emócie, či trošku dávka napätia. Tak isto sklamalo aj celé záverečné finále, ktorému chýbala šťava a ktorýkoľvek útok bol lepší ako ten na konci filmu. Inak nie je to zlé, George Lucas zo svojím štúdiom vytvoril fajn efekty, lietadlám dal klasické Star Wars zvuky, posadil čiernych letcov do kokpitu a povedal: nech ta sila sprevádza. Niektoré nálety dokonca pripomínajú úvod Star Wars 3. Čo je len dobre. Takýchto filmov je málo a tento čo sa týka akcie je rozhodne fajn, občas som skoro cítil ten vietor vo vlasoch. 70% - 3* ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Černé chvosty, které pořád pláčou jak to mněli někdy těžké. Jelikož jejích dědové, pradědové bla, bla, bla tak tvrdě makali, začala jejích červená krvinka vázat o kyslík navíc, následně nato tak dobře létali, ej ha! Musím být konkrétní jak se na pseudomasturbanta patří. Taky dneska, základ HDP nejmenované země tvoří zpívající černá pleť, NBA černá pleť, NFL černá pleť.., toš kurva mají to v krvi. Krev není voda prostě. Nazval bych to strategické stehováni národu s výhledem do budoucna. A Jelikož tyhle červené bodáky točil běloch a já nechci nadávat, tak jenom hezky symbolicky 3/10. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tuna klišé, nezajímavých postav a ještě nudnějších hereckých výkonů (Cuba Gooding Jr. tady celý film jen žužlá fajfku) okolo kterých občas prolétne nějaké to hezké letadélko. Scénár už nudnější a předvídatelnější být nemohl a rutinní režie, která se probudí jen při některých akčních sekvencích, tomu také přiliš nepomáhá. Lucas měl své peníze investovat lépe. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Pokus o Star Wars z druhé světové války Lucasovi moc nevyšel. Stejně mám pocit, že Red Tails vznikli hlavně kvůli bitevním scénám v oblacích, které namátkou připomenou našlapaný úvod Pomsty Sithů. Ničemu ostatnímu ani nestojí za to věnovat pozornost - ohraný příběh o rasové diskriminaci mohl být aktuální někdy v 60. letech, ale v roce 2012 působí směšně, křečovitě a je jen nutnou výplní k další akční lázni. Nehledě na to, že to celé připomíná lacinou televizní inscenaci z Hallmarku (i včetně hereckých výkonů). ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Za 30 milionů dolarů poměrně hodně muziky. Výtečné akční sekvence (až na výjimky), skvěle natočené vzdušné souboje. Bohužel narace příběhu je zaprvé předvídatelná a nudná, za druhé plochá, bez jakékoliv silnější emocionální katarze (kolikrát už jsme ve filmech viděli, jak si cizinec najde ve městě svoji lásku úplně jiné národnosti ?). Žádné syrové umírání ala Ryan, poloviční dravost a naléhavost oproti Black Hawk Down. Navíc vidět jednu turbovrtulovou stíhačku, která zničí obyčejným kulometem opancéřovaný 150 metrový křižník - to bylo na mne už trochu moc. Z fimu je cítit zápal tvůrců, bohužel nestačilo to. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • Natáčení se zúčastnilo mnoho českých kaskadérů ze spol. Filmka a dalších firem. (Redyx1)
  • Strategický čtyřmotorový bombardér Boeing B-17G "Pink Lady" (F-AZDX), který ve se ve filmu objevuje mezi bombardéry nalétávající na Německo, je pouze jeden ze dvou letuschopných exemplářů tohoto typu v Evropě. Druhým je Sally B - Memphiská kráska z anglického Duxordu, která si „zahrála“ mimo jiné i v první řadě seriálu Zdivočelá země (od r. 1997). (krabatt76)
  • Red Tails není prvním snímkem, kde se Terrence Howard objevil jako letec z jednotky Tuskegee Airman. Příslušníka stejné letky ztvárnil již ve filmu Hartova válka (2002). (oje)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama