Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Videa (19)

Trailer 3

Recenze (218)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

slušné letecké souboje bohužel tentokrát nedokáží vynahradit fakt,že zbytek je vcelku nezáživná a mnohdy hodně televizně vypadající omáčka.Co víc,finální mise,která slibovala parádní akci nakonec vyzní víceméně do ztracena.Trailer byl sám o sobě výborný,žel bohu v něm bylo prakticky to nejlepší z celého flmu...60% ()

VojinRyan 

všechny recenze uživatele

Je poznať, ž to stálo iba 30 mil. dolárov. Niektoré zvuky výbuchov, efekty a hlavne powerpointové titulky ma dosť zarazili. Veľmi laciné a jednoduché. Ale inak film pôsobí celkom fajn ale nejedná sa o žiaden trhák ani megadielo. Jednoduché ale konečne po dlhej dobe vojnový film vo vzduchu. Dlho tu nebola žiadna letecká bitka a to ma veľmi potešilo. Hudba by ušla ale mohla byť aj lepšia. V trailery bola omnoho lepšia hudba. Film má odomňa + už len za námet a prostredie a farby lietadiel. Slabé 3* - 60% ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Díky červenejm ocasům můžou negři do městský hromadný dopravy,volit,rapovat a válet za LA Lakers,ba co víc být i prezidenty USA. Režisérsky,vypravěčsky a dramaturgicky nezvládnutá báchorka , která nedokáže absolutně strhnout,nemá tah na branku, postráda nějakou vypjatější scénu a herecky je v některých místech doslova až amatérská. Televizní režisér Anthony Hemingway asi zapoměl,že netočí další díl Hawai 5-0 ale strhující válečné drama. Nejhorší na všem je,že po tom bídném průběhu fimu musela na konci přijít předvídatelná kokotina, (spoiler) kdy to prostě musel zabalit největší sympaťák,který je paradoxně ve filmu největší kokot, aby tím rejža vyrejžoval aspoň jednu dojemnou scénu,kdy všichni pláčou a pak jedou říct tý jeho Italský čubce že je mrdvej. (spoiler out) To sem přesně čekal. No abych ovšem jenom nehanil,je vidět, že za malý rozpočet jdou zvládnout solidní efekty a opravdu některé pasáže soubojů vypadají na rozpočet opravdu zdařile a potešil mě jediný herecký výkon a to samozřejmě Terrence Howarda.Mám rád filmy o druhý světový, ale tahle nezvládnutá , předvídatelná , dobrodružná komedie o podceňovaných leštičích bot,co to dotáhnou až do Berlína se prostě nepovedla.Nechi teda vypadat jako rasista,ale když jdou bílý kluci zachraňovat jinýho bílýho kluka,přes bílou Normandii,je to sakra jiný kafe. Stejný průser jako Rudý Baron,na tyhle filmy jsou potřeba prachy,ne jen na efekty ale i herce a režiséra. 35%. ()

Cocacolix 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky za efekty a hezký stroje. Já vím že jsem dal hvězdy jen dvě, to není chyba. To jen ten film je tak špatnej. Když pominu scény co jdou z klišé do klišé a děj je předvídatelnej až na půdu, tak mě nejvíc vytáčí nerealističnost a zaujatost celýho snímku. Německý piloti jsou sadistický a zjizvený šmejdi, co nemaj srdce ani duši. Americký piloti nemaj obyčejný náboje, ale explodující. Protože skoro cokoliv co zasáhnou, to s explozí zaniká (i dřevěná pozorovatelna?!). Jsem si vědom složení nábojových pásů, ale neni možná, aby "nigga" ponořil bitevní loď do plamenů jen při dvou průletech na obyčejný 12,7 kulomety. No nic... Podobnejch ptákovin je tam spousta a obávám se, že i obyčejný laik bude schopný rozeznat tyhle nešvary (stejně jako pozná zvuk kulometů, který je mimo a hlavně je ukraden z hvězdných válek). Silný béčko s áčkovými efekty. Po nějaké době ukázkový příklad toho, že nejlepší záběry nalezneme v trailerech... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Už prvý záber na nemeckého pilota, zámerne nesympatický bandita s agresívnymi povelmi naznačuje, že tento film bude dosť jednostranne naklonený. Tá americká nadutosť a pýcha je takmer v každom filme, ale tu je čierny američan ešte americkejší. Honosná a hrdinská hudba vyhráva často, Nemci sú tu iba v úlohách gumených panákov(okrem spomínaného banditu), ktorých treba zlikvidovať. Umierajú po desiatkach, stovkách - lusknutím prsta, ale o každom mŕtvom američanovi sa hovorí ako o "najlepšom mužovi akého som poznal". Po spoločnom skandovaní "we fight, we fight...." som myslel, že začnú repovať... No aby som len nekydal, tak letecké súboje sú fakt na úrovni, prestrelky majú šťavu a za zmienku stojí i talianska kráska Sofia. Technická kvalita leteckých súbojov, či už digitálna alebo nie, bohužiaľ nespasí priemerný príbeh plný patosu a hrdinských rečí. Rád by som sa raz dočkal príbehu o letcoch, z ktorého ma bude mraziť. 60%. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • Před útokem na německé polní letiště můžete spatřit hrad Karlštejn. (sgatlantis)
  • Strategický čtyřmotorový bombardér Boeing B-17G "Pink Lady" (F-AZDX), který ve se ve filmu objevuje mezi bombardéry nalétávající na Německo, je pouze jeden ze dvou letuschopných exemplářů tohoto typu v Evropě. Druhým je Sally B - Memphiská kráska z anglického Duxordu, která si „zahrála“ mimo jiné i v první řadě seriálu Zdivočelá země (od r. 1997). (krabatt76)
  • Cuba Gooding Jr. se s motivem pojednávajícím o pilotech z Tuskegee na plátně nesetkal poprvé. Již o více jak 10 let dříve ztvárnil roli jednoho z pilotů ve snímku Letci z Tuskegee (1995). (Chevees)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama