Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Protestantská královna je trnem v oku převážně katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II., toho času nejmocnějším světovým panovníkem. Bezpečně se navíc nemůže cítit ani v domovské Anglii, kde jí klidu nedopřávají intrikující katolíci, mocně podporováni skotskou královnou Marií Stuartovnou. Aby toho nebylo málo, její rádcové v čele se Sirem Francisem Walsinghamem jí neustále připomínají otázku jejího nástupnictví, kterou by jako nezadaná královna měla nutně řešit. Všechny urozené potenciální uchazeče o její ruku strčí hravě do kapsy okouzlující mořeplavec Walter Raleigh, s nímž je ale jakýkoli oficiální vztah naprosto nemyslitelný. Stahující se mračna nad královninou hlavou vyústí v sérii událostí, na jejichž konci se bude muset postavit do čela svých vojsk, aby bojovala o bytí a nebytí svobodné Anglie proti mnohem silnějšímu nepříteli v jedné z nejslavnějších námořních bitev naší historie. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (349)

tron 

všechny recenze uživatele

„Sme vo vojne.“ Áno, trápne morské finále (kde je Gore Verbinski, keď ho človek potrebuje?). Áno, nezmyslená prítomnosť (pseudo?)šarmantného piráta (Clive Owen po Potomkoch ľudí rýchlo upadol). A áno veľa ďalších vecí. Prekombinovaný scenár (musíme loviť v pamäti, kde sme tú-ktorú postavu videli) a vôbec: celé je to bez debaty slabšie, ako oscarová jednotka. Prečo teda až 4*? Lebo ma to chytilo a bavilo. Podľa mňa sa jedná o jedno z najambicióznejších pokračovaní prvého desaťročia 21. storočia. Žiadny prequel, ale plnohodnotný sequel so starými postavami v novom príbehu. Snímka oplýva opulentnou vizuálnou stránkou a strhujúcim mini-sólom Samanthy Morton (Minority Report, Libertin). Ani profesionálka formátu Cate Blanchett bohužiaľ nedokáže zvládnuť niektoré smiešne citové výlevy, ale film možno práve túto „hlučnú“ atmosféru potreboval. Nezabúdajme, že komorný a tichý originál bol o ceste panny na trón. Lemovaný mŕtvolami verného sira Walsinghama. Dvojka sa však odohráva v dobe, kedy panenská kráľovná vládla celému Anglicku rukou nekompromisnou, no zároveň pevnou a tá doba sama osebe bola VEĽMI "hlučná" (príklad - Alžbetino veľkolepé a dodnes legendárne panovanie umožnilo vzniknúť napríklad kultovému tzv. alžbetovskému divadelníctvu, či veršom a hrám Shakespeara, Webstera Marlowa a spol.). Kino Považan NMnV 2007 ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pokud první díl nebyl dokonalý, tak se tomu aspoň blížil. Tohle vypadá spíš jako zmatený sestřih mnohem rozsáhlejšího materiálu. Jestli to takhle vážně mělo od začátku vypadat, je to ještě horší. Děj nekoncepčně skáče mezi těmi nejznámějšími událostmi ze života Alžběty I. (a občas si je upravuje, jak se mu zlíbí). Závěr tohohle drahého filmu se pak vyloženě utápí v laciné symbolice. A tvůrci těm symbolům ani nevěří a mají tendence je divákovi vysvětlovat. Ještěže aspoň Cate Blanchett (a pár dalších herců) scénáři i režisérovi navzdory odvádějí báječnou práci. ()

Reklama

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Aneb jak Clive Owen potopil španělskou Armadu a málem taky celou Královnu Alžbětu. Politikaření a intriky Kapurovi očividně jdou, ale když se pokusí o romantickou linii, stává se vybledlým stínem svého talentu. Dlouho jsem již neviděl natolik kontrastní obsazení jako v tomto spektáklu. Cate Blanchett doslova září vedle nevýrazného a plákatového Clive Owena, který se očividně přišel do filmu jenom ukázat, než aby něco pořádného zahrál (což lze se stejnou platností říci i o Abbie Cornish v roli Bess). Naštěstí bylo doslova radost pohledět na dostatečně ďábelského Filipa Druhého a Goeffrey Rush si jasně a stručně řekl o druhého Oscara (Byl natolik působivý, že jsem litoval každé scény, kterou vynechal). Craig Armstrong vyloudil strhující hudbu, ale jako by si s ním Kapur nevěděl co počít, stejně tak působila i kamera. Na druhou stranul mě tento Ind dokázal několikrát bezmezně strhnout do osudové zkoušky Anglie a bezedné černé jámy v duši královny Alžběty, jen kdyby se u toho nemotal ten ochotník Owen. Bezchybně dokonalé jednotlivosti v podprůměrném celku nezapomenutelný film neudělají. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jakkoli má Clive Owen drtivé charizma a při jeho upřeném pohledu se nejedné divačce podlamují kolena, jeho postava Sira Raleigha je opravdu velkou popkornovou úlitbou a jeho z prstu vycucané milostné avantýry (potažmo jak s Bess, tak i s Alžbětou) dělají z celého filmu telenovelu. Chtělo to více středověké temnoty, špíny, sy(u)rovosti a zákulisních intrik (které tak činily zajímavým předchozí díl) a méně nevěrohodného cukrkandlu. Cate Blanchett zpočátku znamenitá, ale postupem času, s čím dál více houstnoucí atmosférou, kdy se nad Anglií stahují mračna, se její Elizabeth stává afektovanou, teatrální a pro mě málo uvěřitelnou. Výsledek takový nijaký průměr - ani plnohodnotný historický biják, ani vzrušující sonda do Alžbětiny duše a jejích niterných pocitů. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm, který neví, čím chce být. Na jednu stranu jsou zde pokusy o nějakou psychologizující dějovou linku, která však často padá na hubu kvůli situacím, které se do podobného konceptu zoufale nehodí, popřípadě je jejich logika zcela zcestná. Postavy pak kvůli tomu ztrácejí veškeré lidství, divák zas možnost dostat se hrdinům pod kůži, kvůli čemuž potom některé emoční výlevy vyvolávají smích. Na čistokrevný popcorn je tu zas málo akčnějších pasáží. Trochu schizofrenně působí i režie a kamera, protože v moři absolutně nenápaditých scén občas vykoukne něco, co by se s použitím mírné nadsázky dalo označit jako čitelný rukopis. No bohužel se tak děje jenom vyjímečně. Elizabeth: The Golden Age tak zůstává pouze průměrným historickým filmem, který od totálního průšvihu zachraňují především dobří herci. Kapur by měl zkusit natočit nějakou menší žánrovku. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (29)

  • Jako potenciální nápadník Alžběty se objevuje ruský car Ivan Hrozný, který byl ale v době, do níž je film zasazen, už rok mrtvý. I kdyby žil, těžko by se tehdy pravoslavný vládce oženil s protestantskou královnou. (Rodriguez)
  • Alžbetine šperky vyrobil Erickson Beamon z Belgravie a jej operený klobúk navrhol Stephen Jones z Christian Dior. (Arsenal83)

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama