Reklama

Reklama

Další díl kultovní hororové série osmdesátých let. Rozsekali ho mačetou na malé kousky. Jason Voorhees, legendární hororová postava, tedy definitivně zaklepal svou pracovní obuví se kterou si již třikrát vyšlápl na procházku spojenou s brutální zabíjačkou. Zemřel však doopravdy??? V okolí Křišťálového jezera totiž opět začíná obcházet brutální zabiják s hokejovou maskou, která nemilosrdně likviduje vše co se mu postaví do cesty. Tentokrát si vzal na paškál rehabilitační ústav pro problematickou mládež. Chlapci a děvčata se zde snaží relaxovat, aby se mohli vrátit do normálního světa. Zabiják s maskou jim v relaxaci rád pomůže. Ozbrojen vším co mu přijde pod ruku jim mlčenlivě ukáže cestu do normálního hrobu. Takovou terapii svět psychologie pro mladistvé ještě nezažil. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Bohužel tentokrát došlo mé nejhorší obavy. Pětka už prostě nedokázala navázat na kvalitu svých předchůdců, což se zřejmě projevilo nejen změnou režiséra, ale i postupnou vyčpělostí samotného příběhu. Nejde vyloženě o špatný film, jen je prostě jiný – a to dost. První zklamání přišlo ve chvíli, kdy jsem pochopil, že Corey Feldman se tu přišel ohřát jen na pár prvních minut a následně jej nahradí jeho „starší verze“ John Shepherd, který se před kamerou rovněž mockrát neobjevil a navíc za celý film ani moc nemluvil. To pro mě bylo mnohem větší zklamání, než zjištění, že vlastně i samotný Jason tady hraje druhé housle a vraždy má na svědomí někdo úplně jiný. Tento tvůrčí krok totiž nebyl zas až tolik bolestivý. Samozřejmě pokud nejste opravdu zarytým fandou kultovního zabijáka. Vražd je tu totiž i tak požehnaně – no vlastně víc než v kterémkoliv předchozím dílu. Což by za dané situace bylo samozřejmě super, jen kdyby se polovina z nich neodehrála mimo záběr kamery, nebo je nepřerušil střih. Navíc identita skutečného vraha a důvod proč tak činil je nám utajeno téměř až do samotného závěru. Což samozřejmě beru jako velké plus. Jenže ani atmosféra už nebyla tak povedená, jako tomu bylo minule a většina zdejších postav mi byla krajně nesympatická, nezajímavá, nudná. Snad je malý Reggie, Pam a drsná sousedka Ethel snesli přísnější měřítko. Jenže i tak jsem od té buranské dvojky čekal mnohem víc, než jsem nakonec dostal. Erotiku (nahotu) bych v tomto případě klidně vynechal, protože ženské tu moc krásy zrovna nepobraly a jediná pěkná Pam se tu proběhla stejně jen v mokré košili. Takže i po této stránce jsem se cítil ošizen. Nešlo si však nevšimnout, že v jedné z vedlejších rolí se objevila „herečka“ s velmi příhodným příjmením (Debi Sue Voorhees). Naštěstí tu však nechyběla brutalita, gore a spousta krve. To bylo Steinmannovo jediné obrovské štěstí, jinak by ho asi všichni věrní fanoušci rozsekali mačetou. Úplný závěr v nemocnici tu však byl zcela navíc a zbytečný. Raději bych to zakončil tím bojem ve stodole a finálním odhalením vrahovy totožnosti. To by byl konec jako lusk. S přivřením jednoho oka tomu dám čistý průměr. 50% ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Chudák Tommy to nemá lehké. Od té doby, co poslal Jasona do pekel (nebo si to alespoň v té době myslel) putuje po blázincích tak dlouho, až se dostane na farmu obývanou dalšími problémovými děcky. A jak už tomu tak s podobnými zabijáky bývá, Jason se znovu objeví a znovu usiluje o světový rekord v počtu zabitých teenagerů:). A nebo je všechno malinko jinak? Závěr je každopádně docela překvapující. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

(48%) Pátý PÁTEK TŘINÁCTÉHO je docela slabota, ale o malý ždibec lepší jak předchozí, čtvrtý díl. Velkým plusem jsou tu dobře napsané postavy, kterým jsem rozhodně fandil, včetně psychopatického Tommyho, kterému jsem věřil snad každou vteřinu. Jenže to je asi tak úplně vše co bych mohl pochválit. Pojetím je to takové nadlehčené, takže jsem nevěděl, jestli se mám v některých pasážích smát nebo se cítit trapně. Vražd bylo docela dost ale do ½ mě vůbec nebavily. Technicky byly natočeny o fous lépe než ve čtyřce. Finále je už možná trochu víc, napínavější, ale to je asi tak všechno. Úplné finále mi přijde naprosto debilní až zbytečné. To, že !!!!!SPOILER!!!! Jason v tomto snímku není Jason, mě až tak moc nerozhodilo, jen zvolení onoho vraha mi moc smysl nedávalo – i mě to nijak nešokovalo. A scéna, kdy Tommy popadne masku a asi se chystá zabít v nemocničním pokoji tu holku, mi přišla úplně pitomá. !!!!!KONEC SPOILERU!!!! Dal bych aspoň slabší 3*, ale za ty nesmysly okolo toho dát nemůžu. Takže slabý průměr. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Tohle byl téměř odpad nebýt finální scény v nemocnici. Herci spíše jako panáci bez charakteru. Nudné prostředí, tuctové vraždy a nasnímané tak zpola. Jen z pohledu umírajícího nebo brzy ustřihnuté. Film ztratil tajemno. Zápletka chytrá, ale tvůrci natáčeli zcela bez nějaké inovace. Samí modelové a chování jak z Tak jde čas... ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Jason se již dávno zařadil po bok takových kultovních postav, jakými bezi sporu jsou Michael Myers, Fredy Krueger či James Bond, s tím má více společného, než by se na první pohled zdálo, neboť právě tento, již v pořadí pátý díl, bude mít v Jasonove krvavé sérii stejné postavení, jako u Jamesa film Nikdy neříkej nikdy, je totiž jiný, dokonce i porušuje stanovené pravidla hry a to málo kdo odpouští, věrní diváci tedy určitě ne. Je vždycky zajímavé, s jakým fíglem tůrci přijdou, aby mohli Jasona opětovně vzkřísit z hrobu, tady v podstatě žádné není, i když to není uplně pravda, jen je trochu jiné, než by si běžný divák představil a závěrečné rozuzlení, ke které celý film směřuje, se dalo očekávat, byť se nás tvůrci snaží trochu zmást. Hodně lidí to určitě nasralo, já byl na rozpacích, ale neodstřelím film jen kvůli tomu, pokud bych se na to podíval nezaujatě, byla to dobrá, krvavá vyvražďovačka, s moji oblíbenou postavou v hlavní roli, jen je trochu jiná, než jak ji známe a milujeme. Herce bych rozhodně nenechal hrát Aischylovi tragédie (či cokoliv jiného) a ta místy až moc na pilu tlačící Manfredini hudba, ubírá filmu na lesku, ale berte to tak, přece něco musím zkritizovat. ()

Galerie (125)

Zajímavosti (22)

  • Film měl velké potíže s ratingovou komisí MPAA, která požadovala z původní verze odstranit 16 scén. Nakonec byl rating R (mladiství pod 17 let pouze v doprovodu rodičů) schválen až na devátý pokus. (gogos)
  • Nepočítáme-li křičení a další zvukové projevy, tak postava Tommyho Jarvise (Corey Feldman a John Shepherd) řekne jen 24 slov za celý film. (Stocki)
  • Jason (Tom Morga) zabodne mačetu svisle do Neilova (Todd Bryant) břicha, ale když ji vytáhne, je mačeta ve vodorovné poloze. (Stocki)

Reklama

Reklama