Reklama

Reklama

Bella byla vždy trochu jiná. Když se její máma znovu vdala, Bella se rozhodla sblížit se svým otcem a nastěhovala se k němu do malého deštivého městečka Forks bez toho, aniž by čekala, že se její život změní. Na první hodině v nové škole si k ní přisedne tajemný a okouzlující Edward Cullen, kluk, který je jiný než všichni, které doteď potkala. Ve škole se o něm šíří zvláštní zvěsti, stejně tak o jeho sourozencích, se kterými vždy sedává osamocený u jednoho stolu ve školní jídelně. I navzdory varování kamarádů Bellu Edward neskutečně přitahuje, zdají se jí o něm sny. Postupně začne mít však podezření, že Edward není úplně obyčejný kluk... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (26)

Trailer 6

Recenze (2 202)

genetique 

všechny recenze uživatele

Jeden fakt je veľmi zaujímavý. Že aj napriek ošiaľu a mánie, ktorá vznikla pred rokom z tohto filmu (90% z mojich známych - a určite nie len mojich - šli na film do kina, a väčšina film ospevovala), má film tak chudobné hodnotenia. Ale kráča sa s davom a kto chcel byť in naparil filmu dokonca dve hviezdičky. Ale neviem. Mne sa to naozaj páčilo, piatu hviezdu dávam na podporu pokračovania a hlavne z recesie. Každopádne som sa ani raz počas filmu neprichytil, že by som sa nudil. Je pravda, že nejakou obzvlášť nápaditosťou film neoplýva, kvalitnými hereckými výkonmi sa to tiež nehemžilo, ale možno to bude tým, že som film pozeral za súmraku a navyše pri splne, možno to bude tým, že aj ja som raz musel podľahnúť nejakému čistokrvnému teenmovie a možno som nebol pri zmysloch, každopádne sa mi to páčilo a teším sa na pokračovanie. 90%. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Lepší než jsem čekal. Stmívání se sice zahalilo do laciného looku, který se snaží být děsně cool a často se mu to moc nedaří, jenže Kristen Stewart je prostě sympaťačka a táhne tuhle lovestory mezi obyčejnou dívkou a upírem vpřed celkem bez problémů. Je škoda, že se film díky provařené pointě (Baf! Cullenové jsou upíři! Kdo to čekal, když má každý z nich na sobě jen dvacet kilo bílého pudru...) rozlomí na dvě půlky a Catharine Hardwicke musí hodinu práce smést ze stolu, aby mohla přejít do akčnějšího módu, který však díky až úsměvně špatným trikům dost ztrácí na síle. Ne že by byly postavy z první půlky nějak valně sympatické (Indiána vyměnit!), ale člověka potom zamrzí, že se musí potýkat s novou bandou, z níž nikdo, z pochopitelných důvodů, nestihne říct víc než dvě věty. Ale abych se dostal k největšímu problému Stmívání. Kdo tam proboha obsadil Roberta Pattinsona? Ten člověk neumí hrát! Nevím, jak to maskoval ve čtvrém Potterovi, ale Pattinson je totální dřevo a spolehlivě likviduje většinu dramatických scén. Snad půl filmu jsem vážně přemýšlel o tom, jestli se nejedná o nějaký sofistikovaný vtip, který pochopí jen ten, kdo četl knihu, ale silně o tom pochybuju. Nakonec i přesto Stmívání hodnotím docela pozitivně, protože výrazně nudné pasáže jsem nezaznamenal, při Pattinsonových výstupech jsem se alespoň zasmál a celé je to jen neškodná báchorka pro ty, co neznají Buffy (nebo už ji naopak znají nazpaměť), která mě nijak výrazně neurážela. 6/10 ()

Reklama

Marius odpad!

všechny recenze uživatele

Moje milé Bravíčko. Volám sa Bella. Mám 16 a viem dve veci. Po prvé Edward je upír....a po druhé som do neho šialene zamilovaná. Čo však neviem je, prečo Edward na mňa pozerá akoby šiel každú chvíľu hodiť tyčku. Ani to, čím to je, že vždy keď sa chceme nežne milovať ho odhadzuje na tri metre do steny. Ja snáď ostanem pannou do konca života. Poraď mi bravíčko, ako to mám urobiť, aby som konečne pocítila čaro telesnej rozkoše a naplnila tak náš dokonalý romantický vzťah. Za Bravo dnes odpovedá : MUDr. René Lamia : Milá Bella, nie je ti snáď potrebné pripomínať, že na milovanie so sedemnásťročným upírom, čo je mimochodom samo osebe úchylkou v odborných kruhoch zvanou “nekrofília“, si psychosexuálne nezrelá. Ale neplač, nie je to tvoja chyba. Časom pochopíš, že hlavným defektom tvojho života je to, že americká ústava nemá dodatok, ktorý by zakazoval pod trestom smrti sexuálne frustrovaným gazdinkám v domácnosti písať a publikovať romány o šťastnom živote a súdržnosti upírskych rodín a romantických láskach medzi plytkými postavami. Aj tvoj slovník milá Bella je len dôkazom neschopnosti stvoriteliek dať ti do úst niečo zmysluplnejšie než klišoidné nič nehovoriace frázy. Nehovoriac o tom, že múza scenáristky tvojho príbehu bola na dovolenke niekde v Patagónii, ani o tom, že režisérka tvojho života hoc vie vybrať slušnú hudbu, nedokáže tvoju lovestory podať tak aby sa nerozpadala. I keď vzhľadom na scenár by to bol zázrak. A ako všetci dobre vieme milá Bella, zázraky sa nedejú a keď robia film tri ženské, nemôže to skrátka dopadnúť dobre. 1/10 ...lebo na Ashley Greene sa mi veľmi dobre pozeralo. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Film si bere z knihy to nejlepší a vyhýbá se tomu, co Meyerová nezvládla, čehož je skutečně hodně (dá se říct, že je mizerná spisovatelka). Díky tomu považuji film za lepší dílo, než je samotná knižní předloha.. Stejně se ale film nemůže vyhnout některým zásadním problémům, které tvoří kořen knihy - například úplně všichni čtenáří (diváci) vědí, že to je kniha (a film) o upírech. Stejně se ale dílo tváří hrozně tajemně a totožnost Cullenových potvrdí snad až někdy v polovině. Což je prostě blbý, nefunguje to. Čtenář-divák jen čeká, až to tý Belle konečně docvakne..a čeká.. a čeká. Mezitím se rozjíždí prachobyčejná romance, která je ale přecejen dobře natočená, takže se na to dívat dá. Je mi úplně jasný, proč už existují čtyři knihy, film má obří komerční úspěch a točí se druhej. Uplně vidim ty holčičky, jak to žerou:) No a nedivim se jim. Ale mě to nic moc dát nemůže. Takže, jak už jsem napsal - rozhodně mnohem lepší než kniha, ale stále jen průměrný a mooc dlouhý film. Dle špatné předlohy nelze natočit dobrý film. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Můj nový vrchol diváckých zážitků v kině (a to už jich za sebou mám notnou řádku). Vidět "Twilight" sám doma, tak z něj mám rozhodně diametrálně odlišný dojem. Ideální tenkrát poprvé se tak naskytlo 14 let po premiéře na maratonu v Aeru ve společnosti 210 divaček (a asi 20 diváků), a bylo to něco neskutečně úžasného. Zásadní aspekt spočívá právě v tom odstupu, díky němuž publikum tvořili lidé, pro které byly ty filmy z různých důvodů formativní, přičemž je právě proto mají stále rádi, ale současně se na ně již dívají s nadhledem. Hlavně si je ale prostě přišli společně užít do kina a to se vším dobrým, pochybným, špatným i absurdním, co k celé sérii patří - takže žádná guilty pleasure, ale ironický kult ve své nejkoncentrovanější podobě. Už jen první zlomek vteřiny, kdy se na plátně začalo rýsovat logo Summit Entertainment, vyvolal první explozi potlesku a výskání, co se pak opakovalo při entrée každé klíčové postavy. Oproti mým nezasvěceným předpokladům největší ovace nesklidil Edward (byť to bylo mohutné), ale oba tátové, čímž se zpřítomnila silná daddy (či dokonce DILF) linie celého díla. K tomu hromadné vykřikování ikonických hlášek, sborové broukání písní, scéna v lese s ozvěnou recitovaných dialogů celým sálem a povyk při upírském baseballu, jaký by závidělo finále americké ligy. Ale současně každou absurdní scénu, každý přestřelený herecký výraz i zdánlivě okrajový element doprovázely salvy smíchu či hlasité reakce a ironické komentáře. Může to znít až svatokrádežně, ale takhle nějak si představuju prvotní spontánní atmosféru na raných projekcích "The Rocky Horror Picture Show", než se interakce fanoušků tohoto prazákladního kultu kodifikovala. Tady nebylo nic organizovaného, jen čiré bezprostřední nadšení ze sdíleného prožitku a užívání si sounáležitosti publika na stejné vlně, propojeného společným kultem. "Twilight" tak dnes překračuje hranice škatulek pop, camp, mainstream i okraj a navzdory zděšení všemožných puristů, elitářů a macho fanboyů zůstává zásadním kinematografickým fenoménem. PS: #TeamAlice ()

Galerie (94)

Zajímavosti (117)

  • Návštěvnost webu ComingSoon.net se zvýšila o čtvrtinu od chvíle, kdy zde byly publikovány informace o snímku Stmívání. (Sufferer)
  • Celosvětová premiéra proběhla 17. listopadu 2008 v Los Angeles. (Varan)

Související novinky

Kazmovi v kinech dochází šťáva

Kazmovi v kinech dochází šťáva

29.08.2023

Stejně, jako měl snímek ONEMANSHOW: The Movie bezprecedentní první víkend, má nyní i bezprecedentní propad. Ačkoliv tak novému snímku Kamila Bartošky aka Kazmy už nikdo nevezme rekordní český otvírák… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

07.02.2022

Režisér a ilustrátor Peter Ramsey natočil v roce 2012 svůj animovaný debut Legendární parta, pak si pár let dával pauzu, a teprve v roce 2018 poslal do kin dnes již oscarový a přelomový animák Spider… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Reklama

Reklama