Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek je určen pro téměř všechny věkové kategorie. Především pro střední generaci a seniory. Příběh sám o sobě poukazuje na život současných osmdesátníků. Všichni prožívají stejný věk, přesto ho každý prožívá zcela jinak. Každý je jinak psychicky a fyzicky svěží, prožívají jinak přítomnost a přesto mají něco společného - minulost. Bývalí spolužáci se scházejí po šedesáti letech na školním sraze, nepochybně posledním, v tváří tvář spolužačce Milušce Bínové. Bínová, kdysi nejoblíbenější spolužačka, dnes přijíždí po letech do rodného města, rozhodnutá zjistit, který z jejich spolužáků ji kdysi zničil život. Bínová se ovšem nevrací pouze po letech do rodného města a ke spolužákům, ale musí si také najít cestu ke své rodině a k vnukovi, který se pokouší sraz zorganizovat. Přesto film není o pomstě, ale o životě dnešních seniorů, o jejich vztazích s rodinou, se společností a vzájemných vztazích mezi generacemi... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Filmařsky to moc dobré není, scénář sice snaživý, ale bohužel občas přijde nějaký naprosto nedůvěryhodný dialog, kamera taky nic moc a střihy občas taky na nic. Herci jsou celkem dobří, o tom není co pochybovat, vemte si, kolik jim v té době bylo. Bohužel, vedlejší minirole tu mají neherci a ti jsou většinou otřesní, třeba ta ženská v obchodě, tu snad fakt našli někde v obchodě kupovat kokosky... Ale ten příběh... Prvních 20 minut celkem nuda, ale pak mě to strašně chytlo a bavilo mě to. Normálně, ten příběh mě fakt zaujal a čekal jsem se na samotné finále, kde se vše vysvětlí. Bohužel, Štancel to na konci strašně rychle utnul ( a to mě poněkud naštvlo, jelikož finále je dost dobře udělané. Navíc ten film funguje tak, jak by fungovat měl, pobaví to, je to celkem pozitivní, ačkoli tam je skrytá depresivní myšlenka. Bohužel, příběh je jediné, co se tu pořádně povedlo. To ostatní teda nic moc, plus mě strašně iritovalo, když tam byla ta hudba ve chvíli, kdy se nehodila a pak když se tam dvakrát objevil ten hudební průjem... 3* ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Magnusek je génius, na mrňavé ploše dokáže poukázat na veškeré problémy vesmíru. Zatímco si dědové v domově důchodců vyprávějí, že měli k obědu mrkev, paní pošťačka se omlouvá za pozdní donášku, protože jedno psaní zapomněla na stole čtyři týdny, v pozadí se perou skini a nezdárný syn si půjčuje od otce tisícovku, neboť "ty ji stejně už nepotřebuješ". Myslím, že Magnusek fakt marní svůj talent, měl by se nechat zaměstnat v nakladelství, které vydává zhutněná díla klasiků. Myslím, že by celého Shakespeara dokázal vtěstnat do tří, maximálně čtyř vět a ještě by mu pár slov zbylo. Narozdíl od spousty uživatelů zde nevidím nic kladného na tom, že ve filmu účinkuje tolik hereckých "legend" pohromadě. Naopak je to hodně tristní podívaná, kterou bych si rád odpustil. Stáří je strašné, jak člověku smaže rysy, vezme energii. Vezměme si jen Švormovou, jaká to bývala kdysi kočka. Navíc tyto legendy nijak výjimečný herecký výkon nepředvádějí, i když se samozřejmě zdá, že září v porovnání s poněkud prkenným Magnuskem a zejména individui typu nevrlá sousedka, a už vůbec nemluvě o nakupující v krámě, která svou kreací téměř dosáhla dokonalosti nezapomenutelného Arnoštka z Kouře. No a ten Brabcův začátek, ten byl hodně, hodně laciný. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Klasický příklad rozpolcenosti dnešního stavu českého filmu. Když na to přijde, máme téma. Nemusíme pro ně ani chodit daleko, je odposlechnuté ze života. Máme herce v nejrůznějším věku, kteří jsou schopni a očividně stále nadšeni pracovat. Máme někoho, kdo dá celý projekt dohromady. Ale pak začíná ta část, kdy takový člověk jde s finální realizací k nízko rozpočtovému řešení, ačkoli all star movie by měl být podporován velice snadno. Ale jsme v Čechách, že. Takže převod do hraného filmu připomíná amatérské cvičení, kterému opravdový nechtěný lesk dodávají naprosto neskuteční neherci. Je mi líto, že Pamětnice je ocejchována prací Vlada Štancela a že ta celá herecká generace nenašla v mladých ani jednoho slušného protihráče. Nechme stranou, že velká část scén se tváří jako chladný slzotvorný kalkul a jiné jsou lacinější než-li gondíkovské estrády. Bohužel ale i díky nim jsme opět na hraně zrcadla české malosti, české současnosti. Takže proč to vysoké hodnocení? Protože třeba právě díky té rozpolcenosti se najde alespoň jeden mladý člověk, který pochopí, co znamenalo být v 50. letech svazačka a v 70. chartistka. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Dost jsem se bál, když mi kamrádka tohle pustila, protože jsem o tom kdysi cosi nelichotivého četl. No, nakonec to tak zlé nebylo, ale to je asi tak všechno. Snaha nacpat do filmu co nejvíc starých herců je hezká, ale nefunguje. Je tu totiž hrozně postav a jen minimum jich má své opodstatnění Navíc pak nemají co hrát, což bije do očí. Jediní, kdo ještě jakž takž ujdou, jsou Libuše Švormová a Stanislav Zindulka, ostatní bohužel nic. Neherci jsou taky špatní a na některých scénách je to hodně vidět. Sám Magnusek je z nich nejlepší. Někdy to působilo jako z Kameňáku, což není dobře. O režii nemluvím, ta nebyla dobrá. Zápletka s tím udáním je zbytečná a dělá z filmu něco, čím není. Co k tomu dál říct? Hudba nic moc. Dvě hvězdy dávám proto, že mi to nevadilo a nerozčilovalo. Pár momentů je povedených a jednou jsem se dokonce zasmál. Jako sranda film pro kámoše je to super a frajeřina, ale dát to do kin mi přijde špatně. 30% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tam, kde Alice Nellis skončila, Magnuskovy scénáře pokračují. Na Roberta Sedláčka tedy nemá ani náhodou, ale to je jiná liga. Přesto je to celé velmi lidské téma, šikovně podané, a s nástupem Libuše Švormové na scénu svěží. Nevím, jestli humorné scénky a jemné špílce jsou přímo ve scénáři, nebo je dodali herci či sám režisér, ale jen pomáhají filmu držet tempo. Chápu, že téma "gerontů", jak se dnes s oblibou říká, nikoho netáhne, máme přece kult mládí a krásy a metrosexuality... ale i z těch krásných mladých lidí budou časem geronti, pokud se nezabijí předčasně při nějaké adrenalinové jízdě. A pokud máte kladný vztah ke svým babičkám či dědečkům, film může vás i je příjemně potěšit. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Průměrný věk herců je 80,1 let . (zawa)
  • V čase 48:57 tančí Miluška (Libuše Švormová) na balkóně na píseň „Bába z pekla“ od Tomáše Hajíčka. (a-ja)

Reklama

Reklama