Reklama

Reklama

Nepřítel pod hladinou

  • Česko Duel v Atlantiku (neoficiální název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ke dnu půjde buď americký torpédoborec, anebo německá ponorka... Ve vodách Atlantiku probíhaly během druhé světové války velké námořní bitvy, které mohly upomínat obří šachové partie. Jeden takový námořní duel představuje ústřední motiv dobrodružného válečného snímku Nepřítel pod hladinou v režii hollywoodského herce Dicka Powella. Když americký eskortní torpédoborec při hlídkové plavbě jižním Atlantikem zachytí na radaru neznámý kontakt, nový kapitán válečné lodi Murrell neváhá sledovat cíl. Jedná se o německou ponorku pod vedením válečného veterána von Stolberga, který se snaží setřást pozornost nepřítele. Začíná neúprosná námořní bitva v podání dvou mořských vlků, kteří si dokáží navzájem dokonale číst myšlenky a předvídat své další kroky. Americký torpédoborec se díky obratnému manévru dokáže vyhnout dvěma torpédům, německá ponorka pro změnu odolává hlubinným náložím. Rozložení sil na moři se mění každým okamžikem a poslat nepřítele ke dnu může jen ten, kdo prokáže pevnější nervy a využije momentu překvapení... Jako kapitán americké posádky se představil hollywoodský klasik Robert Mitchum, jeho protějšek ztvárnil německý herec Curd Jürgens. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hodně se mě líbilo závěrečné finále v podobě takového toho čistokrévného chlapáctví a současně antiválečné vyznění. Jinak obecně mám rád střet dvou chtyrých chlapů jako v totmo případě. Kapitán německé ponorky mě přišel divácky zajímavější a usmíval jsem se nad jeho pohrdáním Hitlerem, které bylo sice jen okrajové, ale o to víc se mě líbilo. Na snímku je sice vidět staří, někdy bylo až okatě jasné že se jedná o modýlek někde v akvárku, ale z hlediska poutavosti vyprávění, co bychom za tuhle poctivku dneska dali. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Vojnová dráma ponúkajúca "komorný" súboj amerického torpédoborca s nemeckou ponorkou. V porovnaní s filmom "Ponorka" je tento film ochudobnený o dobovú atmosféru, nie je taký technicky vypilovaný, ale je na ňom cítiť klasickú hollywoodsku školu. Vo všetkých ostatných ohľadoch sa "Ponorke" vyrovná. Príbeh gentlemanského zápasu dvoch kapitánov a posádok má dobrú atmosféru a nechýba mu napätie. Produkcia odviedla výbornú prácu a tých pár trikov znesie aj súčasnú kritiku hoci dobu vzniku na nich vidieť. Robert Mitchum úlohu kapitána zahral výborne a ani jeho náprotivok Curd Jürgens spolu s posádkami za ním nezaostali. 75% ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Moj prvy film od Dicka Powella a hned ultra masakrozna naloz. sympaticka hra na macku a mys, kde na jednej strane stoji americka lod na cele s Robertom Mitchumom /Lovcova Noc, Pryc od Minulosti, neskor aj El Dorado s Johnom Wayne-om/ a na druhej strane zase nemecka ponorka na cele s Curdom Jurgensom /kultovy Karl Stromberg z bondovky Spy who Loved me/. A moze sa zacat filmarina. Prva polhodina je len taka otukavacka, ale potom sa to rozbehne, nemecky kapitan Curd Jurgens praktizuje iste veci, aby zasiahol mitchumovu lod, a Mitchum mu to oplaca. Vyborne dialogy, vybuchy a kopa akcnych scen + masakrozny zaver. Oplati sa mat tento snimok vo filmoteke. 92 % ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Americký torpédoborec vs německá ponorka. Na jedné straně nový, nezkušený, avšak ambiciozní velitel, na té druhé ostřílený veterán od První světové. Hra na kočku a na myš může začít. Někdy si však oba dva roli prohodí. Kdo z nich však dá rozhodující, smrtící ránu ? Výborné efekty a skvělé záběry pod hladinou. Jasně, není to Ponorka ( Das Boot ), ale na tu dobu je to perfektní podívaná a jeden z prvních ponorkových filmů vůbec. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Urobiť pútavú akciu v ponorke nie je jednoduché, keď jedinou akciou je nabíjanie torpéda a vysúvanie periskopu. Nad hladinou a na lodi je to už lepšie, ale aj tak je to celé o dvoch kapitánoch ako dokonalých mužoch dokonale riadiacich svoje vojnové stroje a posádku. Na záver sa to rozbehne aj s happy-endom, ak sa to tak dá nazvať. –––– Vykucháme jim tu plechovku s tím jejich hudebním doprovodem. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Celý film sa odohráva počas 24 hodín. (westerns)
  • Jedným z technických konzultantov pracujúcich na tomto filme bol Albert Beck, bývalý nemecký ponorkový námorník, ktorý radil pri všetkých scénach v ponorke. (westerns)

Reklama

Reklama