Reklama

Reklama

Záhada Hory mrtvých

  • USA The Dyatlov Pass Incident (více)
Trailer 2

Film je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v roce 1959 na Hoře mrtvých v severním Uralu, kdy  přišlo nevysvětlitelným  způsobem o život devět ruských studentů. Jejich těla byla nalezena jen ve spodním prádle, vykazovala vysoké známky radiace, měla rozsáhlá vnitřní zranění a jedné z dívek chyběl jazyk. Jejich smrt nebyla nikdy objasněna, spekulovalo se o lavině, ale i o paranormálních jevech či UFO. V roce 2012 se pětice amerických studentů rozhodne vyrazit po stopách ruské výpravy a objasnit jednu z nejzáhadnějších tragédií minulého století. Jakmile se dostanou do míst, kde tehdy zahynuli jejich vrstevníci, začnou je pronásledovat podivné, děsivé události – a je jim stále jasnější, že tajemné síly, které na místě tragédie dřímaly čtyřiapadesát let, jsou znovu připraveny vraždit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (367)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Záhada hory mŕtvych má potenciál zaujať najmä spôsobom, ako sa scenárista vysporiadal so super námetom starej záhady. Ktorá mimochodom bola medzičasom označená ako následok lavíny. No a človek ani neverí vlastným očiam, čo všetko sa dá vymyslieť, a možno je to lepšie ako keby sme sledovali iba niečo "normálne". Zmysel to príliš nedáva, keďže nefunguje elementárna logika a scenár je napísaný takým spôsobom, že postavy iba hádajú, čo sa deje, aby sa následne ukázalo, že majú pravdu. Aby sme sa posunuli ďalej a najmä k pointe. Harlin to ale v horách vždy vedel, takže sugestívnu atmosféru to má, rozklepaná ručná kamera je už otrepané klišé a tu štýlom iba kopírujeme slávnejšie vzory. Bohužiaľ ani tempo nie je bohvieaké, ale za to, aký nonsense sledujeme, film rozhodne odporúčam. Hodnotenie závisí na prístupe, či dám nulu za guilty pleasure, alebo štyri hviezdy za klepanie si na čelo, lebo niečo podobne nezmyselné len tak neuvidíte a máte z toho radosť, je úplne jedno. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Skupinka Amerických študentov prichádza do Ruska k hore Ural, aby prešetrili 50 rokov starú záhadu úmrtia 9-tich členov expedície okolo bádateľa Dyatlova. Podarí sa im dokončiť záverečnú školskú prácu, alebo ...?? A toto ako malo byť čo? Dosť dlhú dobu som nevzhliadol žiadny horor, nakoľko som si povedal, že by bolo lepšie, dať si na "pár dní pauzu". No a keď sa konečne človek odhodlá vrátiť k svojej "jedinej láske, nájde ju v posteli s iným". Preberte si túto vetu ako chcete, ale moje záverečné hodnotenie v percentách asi hovorí za všetko. Trištvrte filmu nudných, následný pokus o vzbudenie napätia, zabilo stupídne rozuzlenie. Fantázii sa síce medze nekladú, ale čo je moc, to je moc - 30%. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Scénárista má bujnú fantáziu a na tajuplné, dodnes neobjasnené skutočné udalosti navliekol hororové a sci-fi témy ako z béčkového hororu, ktorý v kinách nemá čo hladať. Koncept nájdených real-footage nahrávok film veškerou logikou opakovane popiera, z postáv americkej skupinky dobrodruhov vás žiadna ničím nezaujme a herecké výkony miestnych Rusov su smiešne (spovedaná babička, nenápadne čítajuca text, no comment). Vo finále nechýba hororové napätie, ale celkovo je to strašná hovadina. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Rozhodně ne nejhorší FFko, které jsem měl tu čest vidět. Když už nic, jedná se o příběh podle skutečné události, která je více než zajímavá, takže vás (snad) donutí si i něco nastudovat. Vztaženo k tomuto se dá už jen spekulovat, jakým způsobem tvůrci filmu pojali zakončení, no já bych tipl, že poměrně svérázně, ale což, poškrabat na hlavě mě to donutilo. Jako další plus hodnotím zimní téma v horkým létě, které mě vždy potěší. I přestože se film rozjede až ke konci, kde si tvůrci asi vsadili na vlastní karty, nemám důvodu dávat podprůměrné hodnocení. 65% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1959 zahynulo za záhadných okolností a dodnes nevysvetlených príčin v horách Uralu deväť skúsených ruských turistov. O päťdesat tri rokov neskôr sa päť amerických študentov z Oregonu vyberie do Ruska na miesto tejto tragédie, aby sa pokusili vypátrať dôvod úmrtia ruských turistov. Láka ich "Záhada Hory mŕtvych". Táto expedícia sa im však stane osudnou. I oni sami najdú v zasnežených uralských horách svoju smrť. Čakal som od tohto found footage horroru viacej. Som sklamný. Nevyužitý potenciál. ** ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Na tuto známou záhadu byl v roce 2014 natočen dokument Ruský Yetti: Zabiják žije, ve kterém se vyšetřovatel snaží objasnit tento dosud nejasný incident tím, že Dyatlovovu skupinu zabil Yetti, kterého postavy v tomto filmu také několikrát zmiňují. (Matared)
  • Stany byly rozříznuty zevnitř, přičemž většina zimní výbavy byla pořád vevnitř. (ARI50)
  • Film je natočený podľa skutočných udalosti, ktoré sa stali v roku 1959 jednej lyžiarskej expedícii. Hora, kde sa daná tragédia odohrala, bola neskôr pomenovaná na Dyatlov Pass. (Slunkoo)

Reklama

Reklama