Reklama

Reklama

Záhada Hory mrtvých

  • USA The Dyatlov Pass Incident (více)
Trailer 1

Film je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v roce 1959 na Hoře mrtvých v severním Uralu, kdy  přišlo nevysvětlitelným  způsobem o život devět ruských studentů. Jejich těla byla nalezena jen ve spodním prádle, vykazovala vysoké známky radiace, měla rozsáhlá vnitřní zranění a jedné z dívek chyběl jazyk. Jejich smrt nebyla nikdy objasněna, spekulovalo se o lavině, ale i o paranormálních jevech či UFO. V roce 2012 se pětice amerických studentů rozhodne vyrazit po stopách ruské výpravy a objasnit jednu z nejzáhadnějších tragédií minulého století. Jakmile se dostanou do míst, kde tehdy zahynuli jejich vrstevníci, začnou je pronásledovat podivné, děsivé události – a je jim stále jasnější, že tajemné síly, které na místě tragédie dřímaly čtyřiapadesát let, jsou znovu připraveny vraždit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (367)

POMO 

všechny recenze uživatele

Scénárista má bujnú fantáziu a na tajuplné, dodnes neobjasnené skutočné udalosti navliekol hororové a sci-fi témy ako z béčkového hororu, ktorý v kinách nemá čo hladať. Koncept nájdených real-footage nahrávok film veškerou logikou opakovane popiera, z postáv americkej skupinky dobrodruhov vás žiadna ničím nezaujme a herecké výkony miestnych Rusov su smiešne (spovedaná babička, nenápadne čítajuca text, no comment). Vo finále nechýba hororové napätie, ale celkovo je to strašná hovadina. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Před zhlédnutím tohoto filmu jsem byla na rozpacích. Na jedné straně jsem viděla tolik negativních recenzí a komentářů, na té druhé se nacházel můj status "Já to prostě chcu vidět!":) Na zlaté, dobré Wikipedii jsem si přečetla vše o tzv. Dyatlov Pass Incident a můj zájem ještě stoupl. Takže zvědavost a touha film vidět nakonec zvítězila a já jen byla zvědavá, jestli je to opravdu tak moc zlé, nebo jestli to bude jeden z těch "málo procentních" filmů, které mně zaujmou mnohem více, než kdejaké vysoce hodnocené dílo. Nakonec to byla opět druhá možnost. Na jednu stranu chápu všechny ty kritiky, které očekávaly více důstojnější zpracování oné záhadné a dosud nevysvětlené události, na tu druhou si myslím, že to někteří zbytečně hrotí. Propojení s Filadelfským experimentem mi přišlo velmi zajímavé, stejně jako závěr. Nakonec to všechno do sebe tak nějak zapadlo. Jasně, někteří to sice budou nazývat jinými, nepěknými a třeba i sprostými slůvky:) O tricích nemluvím, to jsou dle většiny laciné, amatérské efekty, jak vystřižené z nějaké špatné PC hry. Mně nijak nevadily. Stejně jako celý film, byla jsem napjatá po celou dobu a ani dialogy mi nepřišly nijak příšerné. Budu asi jedna z mála, které se snímek líbil. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak asi takhle od tohohle filmu jsem nic nečekal, a téměř nic nedostal ale i tak se mi dostalo prakticky více než jsem čekal. 2x mi dokonce proběhl mráz po zádech. Je pravda že kdyby to natočil někdo jiný dopadlo by to možná lépe protože by se od toho tolik nečekalo. Ale Harlin? Proč? Vždyt on umí natočit kvalitní akci amá na kontě hodně dobrých fillmů. Proč si vybral takovýhle film? Líbilo se mi jak Harlin dal do pozadí sem tam někoho projít udělalo to konečně takovej opravdovej FF. Sice to na konci lehce pokazily efekty ale i tak si myslím že se jedná o průměr. Herci byly příšerní a nesympatičtí, ale co čekat. Tenhle film má kvality ale neměl ho točit Harlin a neměl jít ani do kin. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Kvalita found footage filmov nespočíva v kvalite jednotlivých zúčastnených filmových profesií (napr. debaty o herectve sú absolútne irelevantné), ale jedine vo vierohodnej prezentácii udalostí. Buď konštatujete, že sa tomu uveriť dá alebo nie. Tajomstvo Hory mŕtvych je najväčšia záhada 20. storočia, lebo jej okolnosti sú také šialené, že sú prakticky nevysvetliteľné ani kombináciou všetkých známych interpretačných pokusov (na tunguzskú záhadu sa aspoň dá reálne aplikovať nejaká zo známych teórií). Vzhľadom na uvedené šialené okolnosti je šialene vyzerajúca vizualizácia príbehu zo súčasnosti celkom akceptovateľná a (ne)príjemne strašidelná. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Záhada hory mŕtvych má potenciál zaujať najmä spôsobom, ako sa scenárista vysporiadal so super námetom starej záhady. Ktorá mimochodom bola medzičasom označená ako následok lavíny. No a človek ani neverí vlastným očiam, čo všetko sa dá vymyslieť, a možno je to lepšie ako keby sme sledovali iba niečo "normálne". Zmysel to príliš nedáva, keďže nefunguje elementárna logika a scenár je napísaný takým spôsobom, že postavy iba hádajú, čo sa deje, aby sa následne ukázalo, že majú pravdu. Aby sme sa posunuli ďalej a najmä k pointe. Harlin to ale v horách vždy vedel, takže sugestívnu atmosféru to má, rozklepaná ručná kamera je už otrepané klišé a tu štýlom iba kopírujeme slávnejšie vzory. Bohužiaľ ani tempo nie je bohvieaké, ale za to, aký nonsense sledujeme, film rozhodne odporúčam. Hodnotenie závisí na prístupe, či dám nulu za guilty pleasure, alebo štyri hviezdy za klepanie si na čelo, lebo niečo podobne nezmyselné len tak neuvidíte a máte z toho radosť, je úplne jedno. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Holly (Holly Goss) ve filmu mluví o jediném přeživším Ďatlovovy výpravy, Pjotru Karovovi. Jméno je fiktivní, onen člověk se ve skutečnosti jmenoval Jurij Judin. Judin se od skupiny odpojil po několika dnech od započetí expedice kvůli chronickému revmatismu. Zemřel v roce 2013, v 75 letech. (Tristaver)
  • Stany byly rozříznuty zevnitř, přičemž většina zimní výbavy byla pořád vevnitř. (ARI50)
  • Na tuto známou záhadu byl v roce 2014 natočen dokument Ruský Yetti: Zabiják žije, ve kterém se vyšetřovatel snaží objasnit tento dosud nejasný incident tím, že Dyatlovovu skupinu zabil Yetti, kterého postavy v tomto filmu také několikrát zmiňují. (Matared)

Reklama

Reklama