Reklama

Reklama

Existuje jedna zajímavá teorie - teorie chaosu neboli efekt motýlích křídel... Napínavý thriller odehrávající se mezi minulostí, přítomností a budoucností. Mladý fyzik Evan Treborn (Ashton Kutcher) se vydává díky svým zápiskům z dětství na riskantní cestu do minulosti, aby ji změnil, napravil své chyby a setkal se s láskou svého života. Nebezpečný experiment se mu však vymkne z ruky a následky jsou hrůzostrašné... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 580)

Lima 

všechny recenze uživatele

První třetinu si mráz udělal z mých zad autodráhu, zhruba v polovině jsem netušil, která bije a nečekané posuny v ději mně držely v napětí a na konci bylo v mém případě o dalšího spokojeného diváka navíc. Hutná atmosféra, výborná režie a hlavně zajímavý příběh dělají z The Butterfly Effect podívanou, která nenechá vydechnout. Potom se i logické díry ve scenáři a skutečnost, že téma časových paradoxů není nikterak objevné (a bylo zde již zpracováno v mnoha lepších provedeních), dají s klidným srdcem prominout. Tenhle film dokáže hodně zaujmout. A jen tak na okraj, Amy Smart je nádherná :o) ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Pripájam sa k táboru ´12 monkeys pre teenagerov´. Skutočne výbornú prvú tretinu filmu, kedy divák nechápe koľká bije a jej režijne výborne podanú atmosféru pochová zvyšok filmu. Už pri prvej zmene na „dokonalý pár“ sa tejto dokonalosti snaží film prispôsobiť i výtvarnú štylizáciu do príšerne pastelových farieb, následná zmena vedie k fincherovsky temnej štylizácii obrazu (pritom je zábavné si uvedomiť na ktoromže filme to deti boli v kine). Tieto kontrasty však pôsobia príliš okato a v spojení s ukazovaním mazania minulosti po každej zmene mi dávajú pocit, že tvorca zo mňa robí vola. Vadili mi aj niektoré stereotypné klišovité záležitosti spojené s prostrediami v ktorých sa hlavná postava v priebehu filmu pohybuje. V Kutcherovi vidím stále rovnakého Kelsa (That 70´s show), táto rola je podľa mňa nad jeho možnosti. Amy Smart je typická americká fabrikovaná nevýrazná blondýna , ale vzhľadom k širokému spektru polôh, ktoré jej scenár umožnil tu jednoznačne hrá prvé husle. Prirovnávanie k vážnym počinom v oblasti časových paradoxov nie je namieste. Viac než časovými paradoxmi tento film zaváňa starou myšlienkou subjektívneho idealizmu a síce, že ´svet je len v mojej hlave´. Pokiaľ si tiež budete prísne strážiť princíp kauzality, celý film vám pokazí jeho koniec. Totiž, takýmto zásahom by jednoducho nemohlo dôjsť k poslednej scéne na ulici, pretože príčiny prvého vývoja udalostí by neboli odstránené dostatočne (otcova pedofília a Tommyho agresivita), čo by malo za následok vývoj Kayleigh skôr smerom k znudenej čašníčke. Butterfly effect teda odporúčam skôr milovníkom popcornu než serióznym scifistom a druhý raz sa naň určite nepozriem 6/10 ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Od Ashtona Kutchera prekvapenie po hereckej stránke a konečne hrá znesiteľnú postavu a nie len nejakí komický žváchanec, celý príbeh poskladaný z niekoľkých dejových línii sa nesie v strhujúcom tempe s určitou dávkou sci-fi, o tom ako každá drobnosť môže pomeniť chod života a čakaný efekt môže nakoniec vyznieť úplne opačne než by hlavný hrdina, so schopnosťami putovať v čase čakal. Záchytný bod sa tu stáva životný denník a priamo cez napísané vety v ňom sa dá vrátiť do minulosti a pomeniť chod udalostí... Film je svojou témou a spracovaním dosť jedinečný a naplno dokáže zaujať zmysli po celý čas trvania, od neznámych režisérov ako Jonathan Mackye Gruber a Eric Bress je to prvotriedny debut a už len na vybudované zázemie treba nadviazať aby presvedčili že to nebola len náhoda. Z hercov sa tu ešte dobre uviedla Amy Smart dobre dopĺňajúca Kutchera. ║Rozpočet $13miliónovTržby USA $57,938,693Tržby Celosvetovo $96,060,858║ prípad keď za málo peňazí je veľa muziky ()

tron 

všechny recenze uživatele

S chuťou a za 13 miliónov nakrútená "časovka". Pobavila ma rolička Erica Stoltza, "stigmy", excentrický spolubývajúci Thumper a fakt, že celá táto celkom podarená vtákovina bola vlastne celý ten čas príbehom lásky k dievčaťu, ktoré bolo možné zachrániť jediným možným spôsobom. Ale nejaké veľké všeobecné nadšenie týmto filmom nezdieľam a úplne mi stačilo vidieť ho raz. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jedna z mnoha variací na sci-fi povídku The sound of thunder od Bradburyho. Sice ke konci se už do toho autoři začali trochu zamotávat a začaly se objevovat různý drobnosti, co si navzájem odporovaly, ale já to prostě beru jako takovej jeden velkej úlet na LSD a hotovo :-) Nemá cenu se v tom pitvat a hledat nějaký chyby a díry v logice. To si ten film vůbec neužijete. Jinak já jsem k filmu objevil čtyři alternativní konce. Tři z nich jsou skoro stejný (liší se cca posledních 30 sekund filmu) a jeden je teda výrazně odlišnej. Ale ani jeden z konců mi nepřišel zrovna jako nic moc extra. Pro mě to úplně na 5 hvězdiček neni, ale rozhodně to řadim mezi filmy, který stojej za vidění. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (38)

  • Scénář k filmu byl jeden z těch nejčtenějších mezi producenty, přehazovali si ho jako horký brambor, než do projektu vstoupil Ashton Kutcher. Pak se ho okamžitě chopili v New Line Cinema. (don corleone)
  • V jednom flashbacku čte Evan (Ashton Kutcher) pasáž z krátkého příběhu Raye Bradburyho s názvem "A Sound of Thunder". Vypráví o skupině lidí, která se vydá do minulosti lovit dinosaury. Jeden z nich omylem zašlápne motýla, což má v budoucnosti za následek větší změny, než by se dalo předpokládat. (don corleone)

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Další dotek osudu

Další dotek osudu

17.01.2006

Efekt motýlích křídel časové smyčky v nízkorozpočtovém (13 mil. dolarů) snímku Osudový dotek vzbudil před dvěma lety velmi kladné reakce publika a celosvětové tržby 96 mil. byly pro producenty více… (více)

Reklama

Reklama