Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Štěpán a Kendy jsou studenty maturitního ročníku gymnázia v jednom okresním městě. Když jsou po průšvihu s poněkud skandální písničkou "na koberečku" v ředitelně, vnukne jim ředitelka školy nápad nastudovat divadelní představení. Rozhodnou se pro Tylovu Lesní pannu v poněkud netradičním provedení - s hudbou, zpěvy a řadou neobvyklých rekvizit. Zatímco Kendy v divadle vidí nejen příležitost pořádně si užít, pro Štěpána je to šance sblížit se s půvabnou Marcelou Borůvkovou, přezdívanou Borůvka, o niž se uchází i uhlazený úředník Nádeníček. To, co bylo původně jen studentskou recesí, se začne oběma autorům brzy vymykat z rukou, a to nejen vinou svérázného hereckého obsazení, ale také díky informacím v tisku, o které se postará otec jedné ze spolužaček. Podnik nabírá na velikosti, dokonce se ozve i televize, která projeví zájem natočit o představení pořad. V tu chvíli se Štěpánovi a Kendymu zdá katastrofa neodvratnou. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (309)

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Namaluju tvoje ruce dvě ještěrky na opuce, na okamžik spící líně dvě lastury na mělčině. Namaluji tvoje ústa ránu, která nezarůstá, vykrojenou z milých slůvek. Namaluju tvoje ústa šňůru perel od borůvek. Namaluju tvoje ňadra dvě kuličky z počítadla, když se spolu usadí. Namaluju tvoje ňadra dva domečky v podhradí. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

No, tenhle mě film mě nebavil a nijak výrazně nezaujal. Film o dvou puberťácích před maturitou, vhodný snad jenom pro diváckou skupinu stejnou, jakou jsou dvě hlavní postavy. Jednotvarnost narušená příšerným ukřičeným Císlerem, ještě horším F.R.Čechem a závěrečným představením s hudebními vložkami ve stylu socialistické estrády. Nezaujala mě ani ta originalita ze strany hlavní kreativní dvojky mladého básnika a skladatele. Zatím nebyla z mé strany chuť na reprizu, ani chuť přidat třetí hvězdičku jenom proto, že dobový úspěch tohohle filmu umožnil vzniku dvěma, z mého pohledu skvělým pokračováním – Jak básníci přicházejí o iluze (1984) a Jak básnikům chutná život (1987). ()

Reklama

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Úvodní snímek dnes již pentalogie o milostných a životních trampotách Štěpána Šafránka nejlépe vystihuje niterní monolog hlavní postavy na prvním setkání ke zkoušce ochotníků hry Lesní panna. "Ti lidi mohli sedět doma, jíst, dívat se na televizi, milovat se a oni tady blbnou jen proto, že dva studentíci se chtěli pobavit..." a tak to je s celým filmem, dnes již klasikou českých televizních obrazovek. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nedal téhle pentalogii pořádně šanci a vlastně jsem tenhle snímek poprvé pořádně viděl až dnes, když píšu tenhle krátký názor. Překvapivě, jsem byl z filmu nadšený. No, možná to až tak překvapivé není. Ve srovnání s dnešními komediemi je tohle chytré, zábavné, navíc se to dobře dokáže opřít jak do člověka a jeho chování, tak i do společnosti. Výborné herecké výkony jak mladých herců, tak i starých veteránů. Opravdu škoda, že jsem se jim vyhýbal tak dlouho, i když je pravda, že jsem "Básníkům" nijak zásadně nepropadl. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Jako prvním dílem se to hodně nakoplo, což pak voto :o). Ale já když tam vidím toho Matáska, tak se musím smát, páč o pár leto pozdějc se tenhle týpek spřáhnul s Ladnou do Orlíku a tam už se to zvesela hajlovalo jako by se nechumelilo :o). Ale tohle mu nezazlívám, páč Orlík a jejich debutové CD Oi! sem slyšel nejednou a musím říct, že je to i takle po letech pecka :o). No, ale to sme trošku odbočili. Štěpánek mi nikdy nepřišel jako sympaťák, ale je to jeho životní role, kterou respektuju. V tomhle díle zazní nejvíc hitovek, který už teď mají jisté místo v filmovo-hudební síni slávy :o). Šůbydůby amerika... Tak to je samozřejmě největší pecka! Jo a nepřišla mi moc sexy jeho první holka, ale tak je to už starej film no :o) ()

Galerie (13)

Zajímavosti (22)

  • Pri schvaľovacej projekcii riaditeľ českého filmu, slovenský básnik Milan Lajčiak, po oneskorenom príchode hneď tvrdo zaspal. Následne film zhodnotil slovami, že je mu z toho zle a niečo, čo hanobí spoločnosť, nemôžu pustiť do kín. Nakoniec rozhodnutie zmenili, keď režisér súhlasil, že vystrihne dve básničky, ktoré v zastúpení Štefana Šafránka (Pavel Kříž) zložil MUDr. Pecháček. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Při písni „Pojď se mnou, zavedu Tě do ráje“ se na pódiu objeví Oldřich Navrátil (Emil Nádeníček). Při krátkém prostřihu do publika si ho ale lze všimnout i za dvojicí režisérů. (m0lL!sS)
  • Miroslava Šafránková se před kamerou odmítala svléknout, a tak ji režisér navrhnul, že to vyřeší animovanými pasážemi. Nakonec se mu tento způsob zalíbil a více ho zakomponoval do filmu. (hot_spot)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama