Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný režisér Ang Lee (podepsaný pod filmy Svatební hostina, Rozum a cit, Jízda s ďáblem, Tygr a drak, Zažít Woodstock) se v tomto příběhu - tak jako již několikrát - zaměřil na rodinné a generační vztahy. V psychologicky laděném snímku, natočeném podle románu Ricka Moodyho Ledová bouře, se vrací do roku 1973, do předměstí connecticatského New Canaanu. Vyprávění se přitom soustřeďuje na členy sousedících rodin Hoodových a Carverových, kteří k sobě pocitují přátelské, milostné vztahy i nenávist. Jakýmsi katalyzátorem drobných a všedních událostí i vztahů je ledová kalamita, jež nastane v noci po neustávajícím mrznoucím dešti... Americký film oceněný na MFF v Cannes (cenou za scénář pro Jamese Schamuse) se vymyká z běžné hollywoodské produkce a spíše připomíná klasická díla filmařů Ingmara Bergmana a Michelangela Antonioniho. Hlavní úlohy ztělesnily známé herecké hvězdy Sigourney Weaverová (Vetřelec, Gorily v mlze, Krotitelé duchů, Smrt a dívka) a Kevin Kline (Ryba zvaná Vanda, Francouzský polibek, Dave). V dalších rolích hrají Joan Allenová (Šílená láska, Tváří v tvář), Tobey Maguire, Christina Ricciová (Casper, Malí válečníci), Jamey Sheridan, Elijah Wood (Všude dobře, doma nejlíp, Drtivý dopad). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tři roky před tím než Ang Lee dobyl Ameriku svým oskarovým Tygrem a drakem natočil toto výborné drama s plejádou vynikajících herců. I když se film tváří jako jakékoliv jiné drama o nevěře najdete v něm mnohem více a hlavně je to film, který stále něčím převapuje. Herci zde předvádějí výborné výkony a nemá cenu komentovat kdo je lepší a kdo horší důležité je to, že všem uvěříte jejich postavy a možná se s nimi dokážete i ztotožnit. Kdyby film plynul rychlejším tempem uvažoval bych o absolutním hodnocení. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

príjemné bolo vidieť kevina kline bez fúzov a v inej ako komediálnej polohe, ktorých má na konte pomerne dosť . . . toto decentné, striedme a vážne herectvo mu sadlo, bol to úplne iný človek - ale ang lee (ktorý vyštudoval divadelnú réžiu) si na precízne vedenie hercov potrpí - preto celé obsadenie (paničkovské allen s weaverovou či plejáda vtedy mladých a začínajúcich a dnes zabehnutých a slávnych hviezd maguire, holmes, wood) je výborné, záver typicky angleeeovský, soundtrack je fajn, celé je to pekne komorné, tak ukryto mrazivé a nenápadne naliehavé . . . a christina ricci, uuuu bože! ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Herecky je The Ice Storm na úrovni, obzvláště co se týče zkoumání sexuality mezi mladistvými. V rodičovské sféře už to však drhne a některé postavy nemají dostatečně využitý potenciál. Ang Lee chtěl patrně stvořit jakousi krizi morálních hodnot na pozadí sexuálních dilemat, kdy vše vyvrcholí jedné pochmurné noci za asistence mrznoucího deště. A tady se dostavil kámen úrazu, neboť z mého pohledu se zkrátka žádný posun/vývoj prakticky nekonal. Jistě, že tu zdaleka nejde o to, co se tu odehrává, ale jak se to odehrává, ale já jsem chtěl víc. Viděl jsem jen kostrbaté propletené osudy pubescentů a jejich rodičů, kteří řeší všední trable života a tím to končí. To mi zkrátka ke spokojenosti nestačí. Chtělo to silnější zápletku a emočně vypjatější závěr, aby z toho mohlo být emotivní, nervydrásající drama, na kterém si nejvíce pochutnám za deštivého nedělního odpoledne... ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Ledová bouře je mozaikou osudů, jíž vládne ryzí filmařina. Ang Lee je zárukou kvality, což snímek může leda stvrdit. S lítostí cítím, že Ledová bouře je dosti opomíjená předehra k oscarové Americké kráse, s níž sdílí nahlížení za záclonky "spokojených" domácností střední třídy. "Bouře" "Krásu" v určitých momentech i lehce převyšuje, zejména svou přirozenou jímavostí a strhující katarzí, jež se obejde bez náznaků laciných berliček. Scenárista James Schamus dokázal z literární předlohy sestavit perfektně fungující síť postav rodinných příslušníků a sousedů. Jednotlivé vrstvy se postupně překrývají, aby se mohly v podobě mrazivého pekla propojit a vyústit v omračující závěr. Krásný a emocemi nabitý film, který si moc rád v budoucnu připomenu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mistr David Fincher jednou prohlásil, že „co je to režie poznáte, až když zapadá slunce, vy musíte natočit pět záběrů a víte, že stihnete jenom dva.“ Takový Ang Lee zvládne stylově, tematicky i žánrově odlišné tituly, jeho pohled je vesměs vždy neotřelý. K tomu nabídne komplexní charaktery a netriviální pojetí konfliktů mezi hrdiny. Když vsadí na postavy, má často vyhráno. Ostatně jako tady. Intimní Lee. Režijně znovu velmi silný. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (14)

  • Skutečná ledová bouře vylíčená ve filmu se stala 16. a 17. prosince 1973 a byla pojmenována „Felix“. (aporve)
  • Kniha, ktorú Janey (Sigourney Weaver) číta pri sedení na vodnej posteli, je „When She Was Good“ od Philipa Rotha. (Pat.Ko)
  • Aj keď sa udalosti vo filme odohrávajú v novembri, natáčanie sa začalo v skutočnosti neskoro na jar. Svedčí o tom dostatok zelene na záberoch z exteriéru. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama