Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto silném příběhu, natočeném podle skutečné události, absolvent harvardské univerzity Bryan Stevenson svede právní boj o osvobození neprávem odsouzeného. (Magic Box)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (92)

katmandzoo 

všechny recenze uživatele

Na každých deväť prípadov ľudí odsúdených na trest smrti pripadá jeden, ktorý je obvinený a popravený neprávom. Štatistika, ktorá je viac ako hrozivá a upozorňuje na ňu aj tento film natočený podľa skutočných udalostí. Bryan Stevenson je človek, ktorý desiatky rokov v rámci svojej advokácie poskytoval právne zastúpenie ľudom, ktorým sa od štátu nedostalo. Najčastejším dôvodom pritom bolo iba to, že mali odlišnú farbu pleti ako bolo spoločensky žiaduce. Stevensonov pravdepodobne najsledovanejší prípad bol natoľko inšpiratívny, že sa o ňom tvorcovia rozhodli natočiť viac ako dve hodiny trvajúci film a ja im tlieskam. Od celkového poňatia prípadu, skrz jeho postupné ozrejmovanie a poukazovanie na najzávažnejšie nedostatky systému spravodlivosti v USA až po samotné rozuzlenie. Človek miestami krúti hlavou a pozastavuje sa nad tým, ako môže byť systém tak deravý a aj napriek evidentným dôkazom sa mnohým nedostane spravodlivosti (česť výnimkám, ktoré sú svetlými momentami práve vďaka ľuďom ako Stevenson). Michal B. Jordan exceluje v pre neho netypickej role, ktorá mu však veľmi sadla a Jamie Foxx je zakaždým zárukou potrebnej kvality, takže obaja posúvajú Just Mercy na ešte vyšší level. Naozaj skvelý filmársky počin. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

A on snad někdo čeká, že v usa zvláště na jihu usa mají černoši nějaká práva? takhle naivní nemůže být nikdo ani v tzv demokratické době. Jeden z řad filmů, který ukazuje na pokřivenou spravedlnost, ale souhlasím, že oproti času zabíjet je to slabí odvar. Že je to podle skutečné události na tom nic nemění, protože kdyby nebylo, stalo by to za starou bačkoru. Ale dlužím omluvu, dělám tady z amíků rasisty, ale u nás to není jiné. Moje ex má Egypťany za čerou smradlavou lůzu, takže jde spíš o celosvětové odsouzení lidí jiné pleti za zločiny, který skutečně spáchali lidi jím podobní....uuu to jsem si zafilozofoval. ()

Reklama

MrHlad 

všechny recenze uživatele

I přes hvězdné obsazení je Obhájce nevinných hodně utahaná nuda, kde se jen těžko hledají napínavé momenty. Tvůrci vsadili na poselství a hluboce lidský příběh, ale tak nějak se vykašlali na všechno ostatní, takže i přes potenciálně atraktivní zápletku je to celé nakonec jen televizně vypadající prázdné nic, o rasistických buranech z jihu. Tohle téma už v Hollywoodu zpracovala spousta filmů. A většina z nich byla zajímavější a zábavnější než tahle předvídatelná a jednoduchá podívaná, která se snad i bojí být něčím zajímavá a jiná a zuby nehty se zkouší držet ve škatulce "neurážející průměr." Což je sakra málo. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Obhájce nevinných své poslání v součtu splňuje a velmi intenzivně obhajuje své nadčasové etické myšlenky. Po jeho zhlédnutí budete s velkou pravděpodobností dost nahněvaní na nespravedlnost, jaké se na obžalovaném Walterovi dopustilo, a snad i pocítíte obdiv ke skutečným lidským předobrazům, které příběh inspirovaly. Jenže jako formální skládačka plná vzletně důležitých motivů snímek nijak nevyniká a podává dost zjednodušující výpověď, která se i velmi explicitně veze na odkazu slavného předchůdce z roku 1962, přičemž své poselství nijak nekazí, ale zároveň mu ani nedodává žádné přidané hodnoty či příběhové invence. 65% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Parádní soudní drama s výborným Michael B.Jordanem a Jamiem Foxxem! Jamie Foxx je obviněný z vraždy 18 leté dívky a hrozí mu smrt elektrickým křeslem, ale Jamie Foxx tvrdí nevinu, důkazy jsou nepřímé a spíš to vypadá na rasistické odsouzení a Jordan jakožto začínající právník udělá vše proto, aby mu zachránil život. Film plyne pomalejším tempem, ale sbírání důkazů mě bavilo a finální soudní rozstřel má sílu, tlak i emoce, takže za mě spokojenost. Fanoušci soudních dramat by měli zbystřit. Ve vedlejší roli potěší i milá Brie Larson.8/10 ()

Galerie (52)

Zajímavosti (3)

  • Film vychází ze stejnojmenné knihy „Just Mercy“ od Bryana Stevensona. (SONY_)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v amerických štátoch Alabama a Georgia. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2019 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Související novinky

Michael B. Jordan v biblickém velkofilmu

Michael B. Jordan v biblickém velkofilmu

26.03.2019

Herec Michael B. Jordan (Creed, Black Panther) bude produkovat a zároveň ztvární hlavní roli v biblickém velkofilmu Methuselah od studia Warner Bros. Příběh vypráví o muži, který se dožil 969 let,… (více)

Reklama

Reklama