Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osud říše se naplní ve chvíli, kdy v ní lidé přestanou věřit. Příběh touhy po moci, která vedla k zániku mocného impéria... Jedna z nejvýznamnějších historických otázek zní, jak mohlo dojít k pádu římské říše. Nebyla to však jediná událost, která vedla k zániku mocného impéria. Byl to proces pozvolného rozpadu trvající déle než tři sta let. Téměř tříhodinový velkolepý snímek Pád říše římské zachycuje impérium na pokraji rozpadu. Scenáristé volně čerpali z klasického díla "Úpadek a pád říše římské" z pera anglického spisovatele Edwarda Gibbona. Děj začíná za vlády císaře Marca Aurelia, kdy se začínají projevovat první závažné problémy. Na hranicích říše čelí nájezdu divokých kmenů a vedle vnějších ohrožení se objevují také první známky rozkladu uvnitř státu. Diplomat Marcus Aurelius zamýšlí, že svým nástupcem učiní oddaného válečníka Livia na úkor vlastního syna Commoda. Spravedlivý Livius pro něj představuje příslib, že nad celou říší zavládne mír. Zákulisní intriky ale vyvrcholí ve velezradu a vraždu Marca Aurelia. Novým římským císařem se stává Commodus, který nastolí brutální tyranii a nejmocnější říše světa se začne hroutit. Rozpor v pojetí vlády mírotvorného otce a tyranského syna představuje hlavní dějovou linii, ve vedlejší pak můžeme sledovat milostný příběh Livia a krásné Lucilly... Pád říše římské představuje jeden z posledních epických velkofilmů, jejichž hollywoodská éra vyvrcholila na přelomu 50. a 60. let. Tehdejší konkurenční projekt představovala například Kleopatra (1963). Produkční náklady na tyto historické eposy ale byly tak vysoké, že se nemohly vrátit z distribuce v kinech a uvrhla hollywoodská studia do finanční krize. Přesto dodnes uchvátí velkolepou výpravou, kostýmy a hvězdným hereckým obsazením. V hlavních rolích zazářili Stephen Boyd jako Livius, Christopher Plummer jako Commudus, Alec Guinness jako Marcus Aurelius a Sophia Lorenová jako Lucilla. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (26)

  • V rámci velkolepé výpravy bylo nejprve vytvořeno 10 000 kostýmů. Film se točil ve Španělsku. Zimní scény ze severu říše byly podpořeny opravdovou zimou se spoustou sněhu, jaký zde padesát let před tím nebyl. V bitvě s Peršany se před kamerou pohybovalo 10 000 lidí. Kulisy Říma byly postaveny v centru Madridu a tvůrci se snažili dodržet autentičnost na základě nákresů vytvořených na ruinách původního Říma. (bearmeedek)
  • Rekvizity trvalo postavit 7 měsíců, během kterých bylo zhotoveno 27 budov včetně 350 soch. (Jimmy15)
  • Z velké části probíhalo natáčení ve Španělsku. (Terva)
  • Pro film byla rekonstruována největší filmová stavba - starověké Forum. Měřilo 1312 x 754 stop. (Sinecod)
  • Alec Guinness prohlásil, že nikdy neviděl z filmu více než 20 minut. (viperblade)
  • Sophia Loren dostala za film 1 000 000 dolarů, což byl v té době druhý nejvyšší ženský honorář za jediný film. První v té době měla Elizabeth Taylor. (viperblade)
  • Film bol zámerne zamýšľaný jeho autormi ako propaganda v prospech zákona o prisťahovalectve a národnosti z roku 1965, ktorý sa John F. Kennedy a Lyndon B. Johnson snažili presadiť cez Kongres. (Arsenal83)
  • Christopher Plummer mal v čase natáčania 33 rokov. Jeho postava Commodus sa stal cisárom vo veku 19 rokov a 33 sa ani nedožil - vládol 12 rokov. (Arsenal83)
  • Alec Guinness sa stal počas natáčania dobrým priateľom Sophie Loren. V jeden večer počas natáčania Loren presvedčila Guinnessa, aby si s ňou zatancoval "The Twist", čo urobil prvýkrát v živote. (Arsenal83)
  • Anthony Mann o vývoji scenára: "Písanie scenára nám trvalo viac ako jeden rok. Keď sme písali, nemali sme na mysli umelcov, ale chceli sme vytvoriť postavy s nezabudnuteľnými scénami, ktoré mali prilákať umelcov kalibru Guinness, aby ich chceli hrať." (Arsenal83)
  • Bol to Bronston, ktorý trval na tom, aby sa film o Ríme nanatáčal v Ríme. V júli 1961 objasnil: "Overil som si to a zistil, že súčasné Večné mesto nie je to 'mesto' v čase pádu impéria, takže postavíme náš 'Rím' v Madride." (Arsenal83)
  • Natáčanie vonkajších scén veľmi náročné, pretože na prelome rokov 1962-1963 bola tuhá zima. (Arsenal83)
  • Film bol obrovským kasovým prepadákom. Po úprave o infláciu tento film pripravil svojich investorov o 126 miliónov dolárov. (Arsenal83)
  • Stephen Boyd vinil masívny komerčný neúspech tohto filmu zo zničenia jeho filmovej kariéry. (Arsenal83)
  • Symbol, ktorý Timonides (James Mason) nosí na krku, je staurogram, ranný symbol kresťanstva. Je to jediná zmienka o kresťanstve v tomto filme. (Arsenal83)

Reklama

Reklama