Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film režiséra Johna McTiernana, natočený podle bestselleru Toma Clancyho, je příběhem mužů, v jejichž rukou leží odpovědnost za soudný den. Zbrusu nová, supermoderní jaderná sovětská ponorka míří k pobřeží USA. Jejím velitelem je kapitán Marko Ramius (Sean Connery). Americká vláda se obává, že ponorka "Rudý říjen" zaútočí. Analytik CIA (Alec Baldwin) je jiného názoru. Myslí si, že kapitán Ramius chce emigrovat. Má však jen několik hodin, aby ho našel a svůj názor dokázal. Sovětské námořní a vzdušné síly po ponorce totiž pátrají také. Hon na ponorku začíná. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (396)

5150 

všechny recenze uživatele

Několik výborných momentů se opravdu najde a to zejména při manévrování ponorkou, kdy dostává prostor Sean Connery, ale jinak žádná sláva. Stopáž dvě a čtvrt hodiny mi přišla zbytečná a v důsledku toho se dočkáme mnoha nudných pasáží, kdy se relativně nic neděje. Vezmu-li v úvahu jistě vysoký rozpočet filmu, dále režiséra který už má v tomto žánru úspěchy a v neposlední řadě tolik známých herců, tak bych očekával něco daleko svižnějšího a napínavějšího.. Docela nedávno jsem viděl Seagalovo PŘEPADENÍ 2: TEMNÉ ÚZEMÍ, což by měl být nesrovnatelný thriller, ale bavil mě o mnoho víc.. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Výborný podmořský film o jedné ruské ponorce Red october (jak krásný název to je) a honu na ni. Opět úžasný Connery (čím starší tím lepší!!!) a (bohužel znovu) špatný jeden z bratrů Baldwinových tentokrát Alec. Škoda, že tento ne-herec trošku kazí celkový dojem, ale i přesto skvělý film!! Podle mě jednoznačně nejpovedenější Clancyho převedená povídka na film. ()

Reklama

sheen 

všechny recenze uživatele

Parádní podmořská taktická podívaná (můj nejoblíbenější ponorkový film) v podání brilantního Conneryho coby kapitána ruské ponorky, který chce dezertovat. Napínavý thriller od začátku až do konce. Zápletka filmu super, zbytek posádky odvádí to co se od nich očekává, výborné herecké výkony. Můj oblíbený úsek, jak se Ramius otočí do dráhy torpéda a ohromí kapitána ponorky US Dallas, ten ho pak ohromí zase jeho manévrem a zničením ruské ponorky. Ještě bych rád vzpomenul parádní úvodní píseň jak z filmu tak i z OST. Basil Poledouris - Hymn To Red October (je jen málo písní při kterých mě běhá mráz po zádech, tato je jedna z nich.) ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Co vlastně chtěj ?? Rusové se sami neplánovaně ani nevyserou.. A tak zkušenej kapitán si všechno moc dobře předem dvakrát promyslí.." Tak nám zabili Putina, parchanti !! Kterýho ?? Ale ne toho samozvanýho poloboha z Leningradu, to jen toho politruka s ksichtem Petera Firtha, co překážel zde naprosto famóznímu Seanu Connerymu v roli litevského kapitána Ramiuse na Rudém říjnu !! Nicméně jistá podoba tam určitě byla..;) Ale jak to vlastně jen Tom Clancy mohl, sakra, tušit !? ;) Nakonec je tenhle nechtěný vtípek vlastně jen onou pověstnou třešničkou na dortu v podobě téhle nesmírně povedené a především hvězdně obsazené ryanovky, kterou po celou dobu její napínavé plavby naprosto bez zaváhání vede do cíle velezkušený hitmaker, žánrově silně rozkročený režisér John McTiernan, který si vzal tentokrát k ruce třeba i holandského kouzelníka s kamerou Jana De Bonta či Basila Poledourise, který se zas vytáhl nejlepším soundtrackem své kariéry.. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Od Toma Clancyho som v čase písania tohto komentára videl 3 filmové spracovania jeho špionážnych bestsellerov s agentom Ryanom. Komerčný úspech čajových kúskov VYSOKÁ HRA PATRIOTOV a JASNÉ NEBEZPEČENSTVO s Fordom dodnes pokladám za jedni z najväčších filmových záhad 90. rokov. Naopak, NÄJVAČŠIA HROZBA s Affleckom bola bomba. Všetky 3 filmy sa stali trhákmi a ako som tak pozeral HONBU NA PONORKU, ktorá tiež nezarobila málo, nechápal som prečo. Všetky 4 filmy sú plus mínus rovnaké: čosi ako príbeh v podstate neexistuje, len viac-menej nesúvislá rada scén, s postavami sa nedá zblížiť (dá sa stotožniť s agentom CIA? S americkým prezidentom? S kapitánom ponorky?), okorenených štipkou priemernej akcie. K tomu matná atmosféra, bombastické (a bombasticky nevyužité) herecké obsadenie (James Earl Jones hral Ryanovho šéfa zatiaľ 3x zo spolu už štyroch ryanoviek), veľa zamotaných zvratov a tucty postáv pohybujúcich sa v komplikovaných politicko-vojenských situáciách. Sklamaný z už hore spomenutých dvoch fordovských clancyoviek som od HONBY NA PONORKU nič nečakal. McTiernan sa snaží, celé to má (i vďaka hudbe) isté tempo a zvyšok spasila bizarná "sovietska" Conneryho charizma, no to je všetko. Tušil som, že reči o kulte sú precenené, takže som zo štandardného výsledku nebol sklamaný. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (39)

  • Výdaje na príčesok Seana Conneryho (Marko Ramius) sa nakoniec vyšplhali na čiastku 20 tisíc amerických dolárov. (ČSFD)
  • Niekoľko hercov obsadených do rolí členov posádky podstúpilo plavbu na skutočnej ponorke amerického námorníctva. Scottovi Glennovi (Bart Mancuso) bolo dokonca (v rámci prípravy na rolu kapitána Dallasu) umožnené, aby si vyskúšal rolu kapitána a ten tak počas plavby plnil úlohy, ktoré inak príslušia výhradne veliteľovi. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (více)

Neeson a drogová ponorka

Neeson a drogová ponorka

25.03.2015

Liam Neeson nedávno prohlásil, že hodlá zhruba do dvou let seknout s akčními rolemi. Koneckonců už mu je 62 a nemá fyzičku jako třeba Stallone, není tedy divu, že se pomalu přesouvá k o něco… (více)

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

02.10.2013

Smutná zpráva pro milovníky špionážních thrillerů. Jeden z nejuznávanějších a nejúspěšnějších představitelů žánru zemřel včera ve věku pouhých 66 let. Clancy se proslavil romány z období tzv. studené… (více)

Reklama

Reklama