Reklama

Reklama

Záhada Blair Witch

  • USA The Blair Witch Project (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 81 min (Special Edition: 86 min, Alternativní 78 min)

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 379)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Tony Cora: 1. Gloomy Sunday - Lydia Lunch ,2. The Order Of Death - Public Image Ltd. ,3. Draining Faces - Skinny Puppy ,4. Kingdom's Coming - Bauhaus ,5. Don't Go To Sleep Without Me - The Creatures ,6. God Is God - Laibach ,7. Beware - Afghan Whigs ,8. Laughing Pain - Front Line Assembly ,9. Haunted - Type O Negative ,10. She's Unreal - Meat Beat Manifesto ,11. Movement Of Fear - Tones On Tail ,12. The Cellar - Antonio Cora , ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

O tom, že v potemnělých lesích se neskrývá nic dobrého už nás před více než dvaceti lety poučil Sam Raimi v Evil Dead, a Blair Witch project k tomu dodává, že největším nositelem strachu je člověk sám. Jestliže se tento film bude brát jako čistý filmový experiment, kterému by se „seriózní“ filmař vyhnul, dá se považovat za onu „seriózní“ podívanou. Jinak se totiž dá brát za daleké šlápnutí mimo, protože jako celek tento film nenabízí krom trojice vystrašených studentů, spousty nadávek, ručně vedených „osmiček“ a „šestnáctky“, zhola nic, ani hudbu. Jenomže taky bych nevěřil, že křupání větví, neznámé chichotání či dětské výkřiky dokáží vyvolat pocit hrůzy, při kterém šedivějí vlasy. Stejně tak jako je podání Blair Witch project velmi osobité, tak i natolik osobní bude pohled každého diváka, protože všechno co se na něm dá milovat lze i bez jakýchkoliv zábran zkritizovat. Čtyři hvězdičky za originální nápad a taky za to, že jsem v závěrečných deseti minutách málem rozmačkal ovladač, který jsem svíral v ruce. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hodně velké zklamání. Ale to je asi můj problém, neměl jsem být tolik natěšený jenom kvůli pověsti snímku. Nečekal jsem žádné bůhvíjaké triky, strhující hudbu, excelentní herecké výkony, filozofické dialogy ani nic podobného; myslel sem, že film stojí na atmosféře a autentičnosti. Jenže napínavá, hustá či prostě hororová atmosféra se dostavila možná na poslední cca 3 minuty filmu a tak jediné, čeho jsem se dočkal, byla "autentičnost" a to ji ještě musím dát do uvozovek (výraz amatérismus je myslím vhodnější :-)). 86 minut koukat na to, jak 2 magorové a jedna blbka pobíhají po lese s kamerama, totálně jim u toho tečou nervy de facto z ničeho, řvou jen kur** a do pr****, to je fakt jak za trest (málokdy se mi stává, že bych hlavním hrdinům nefandil, ale tady jsem jim vyloženě přál smrt a mám pocit, že to záměrem tvůrců snímku tak úplně nebylo :-D). Samozřejmě každý si na Záhadu udělá svůj názor, ale mě téměř ničím nezaujala a rozhodně ji NEDOPORUČUJU dalším uživatelům. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je krása. Nulový obsah, neherci len ťažko prekvapia, strašenie skôr náznakové ale napriek tomu fungujúce a už vôbec nie trápne. Blair Witch project je proste zaujímavý "dokument" ťažiaci z toho, že nič podobné tu predtým nebolo len netreba zabúdať na to, že stále ide iba o amatérsky natočené video z lesa. Ale keď tam chce niekto vidieť skrytú genialitu a sofistikované prvky, prosím. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Takhle se tvoří kult. Dobrým nápadem, propracovanou kampaní a koncem, o kterém budete diskutovat ještě pořádně dlouho po titulcích. První zhlédnutí doporučuji v noci o samotě, nikdy na to nezapomenete. Závěrečné tři minuty jsou pro mě dodnes vrchol děsu. Zkoušet působivost situace ale ani po letech zatím nehodlám. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (84)

  • Mnoho l'udí verilo, že film sú skutočné nájdené zábery. (ladko)
  • Herci nedostali konkrétní scénář, ale instrukce, kam mají ve který den dojít a kde rozbít stan pro přenocování. Těžký stan byl jednou z mála věcí, kterou s sebou nemuseli nosit. (kriplozoik)
  • V originálnej verzii sa produkcia snažila znížiť počet nadávok, a tak Heather Donahue strávila deň v nahrávacom štúdiu a namiesto „fuck you“ narozprávala všade „let's go“. (ludovit14)

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Paranormální příběh jednoho filmu?

Paranormální příběh jednoho filmu?

22.09.2009

Horor Paranormal Activity se očividně pokouší navázat na úspěch nízkorozpočtových hitů typu Záhada Blair Witch, Saw či aktuální District 9. Jak? Promyšlenou kampaní, která buduje mýtus… (více)

Reklama

Reklama