Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 240)

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

„Myslíš že by bylo podezřelé, kdyby ho ve sprše přejel džíp? - Můžu vždycky říct, že nám pod něj skočil!” Téměř nekonečná estráda těch nejvypečenějších vtípků s těmi nejsympatičtějšími postavami. Dokonalá válečná satira, která chytře kombinuje ty nejpravdivější fakty s těmi nejšílenějšími eskapádami a vždy to vychází na jedničku. Ať už otevřeně nebo metaforicky se vždy snaží odsuzovat lidské předsudky vůči rasismu, homofobii či genderovou diskriminaci. M*A*S*H se zkrátka liší od svých žánrových bratříčků téměř ve všem a právě proto neztrácí svůj jedinečný šarm ani po čtyřech dekádách. Právoplatný král komediálního žánru. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak u tohoto seriálu jsem strávil hodně snídaní. Ikdyž jde samozřejmě o smutné téma, tedy války, s touhle partou divák vážný nezůstane. Někdy mě až fascinovalo, s jakou lehkostí je zde humor podáván a některé sarkastické, ironické poznámky třeba Hawkeyho a B.J. mě opravdu dostávaly na lopatky. A jak už zde někteří poznamenali, kvalita humoru šla směrem k novějším epizodám nahoru, což není moc časté. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý televizní produkt s mnoha přesahy... Vtipný, zábavný a přitom angažovaný a ve své satirické rovině jedna z nejlepších obžalob absurdity války. Absolutně dokonalý seriál bez jediné chybičky, možná nejlepší seriál všech televizních dob a snad i nejlepší televizní sitcom, zcela atypický ve své sitcomové televizní podstatě, ale typický pro filmovou tvorbu sedmdesátých let - důraz na politickou angažovanost a jednoznačný pacifismus, intelektuální zakotvení a silný historický a civilizační kontext. Jestli v tomhle oboru existuje legenda, tak se jmenuje takhle ... M*A*S*H ... Podobné filmy: MASH, Jak jsem vyhrál válku, Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu, Hlava 22 ()

sud 

všechny recenze uživatele

V první řadě musím podotknout, že seriál "M*A*S*H" mám rád a vždycky se u něho bavím. Ovšem na druhou stranu patřím k té (nepříliš početné) skupině, které se o něco víc líbí černější a cyničtější filmová verze s Donaldem Sutherlandem. Seriál původní myšlenku rozmělnil, humoru obrousil hrany a vytvořil zábavný seriál pro celou rodinu. I když, zase ne tak tragicky. Ze začátku se seriál dokonce i snaží držet cynismu předlohy, ovšem s přibývajícími díly, kdy se začalo hrát víc na vážnou strunu a čím dál víc moralizovat, se původní idea rozplývá do ztracena. Ale pomouvat zase nechci, to si seriál opravdu nezaslouží! O hereckém obsazení snad nemusím říkat nic, mnozí obeznámenější a povolanější už poznamenali snad všechno. Snad jen - nejoblíbenější postava: plukovník Potter. 80%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Moje oblíbená parta doktorů a sester, vojáků a nevojáků, mužů a žen ve vojenské mobilní nemocnici za války v Korei. Slavný seriál, který těží se skvělého a originálního situačního humoru a Alan Alda, jako Hawkey, je přímo famózní. M*A*S*H je kultovní, nadčasová podívaná, která nabízí divákům široké spektrum humoru, výborných hereckých výkonů, smíchu, sentimentu ale i závažnost a krutost války a osudy lidí s ní nešťastně spojených. A nic na tom nezmění ani kuní ksicht Frank Burns. P.S. Fantastický český dabing TV Nova (společně s Columbem její nejlepší dílo), kde doslova excelují pánové Trávníček, Brabec, Potměšil, Molčík či hlasák Lábus. ()

Galerie (676)

Zajímavosti (971)

  • Zo začiatku je reč o vojne v Kórei. Ale od 10. sére je používané spojenie bezpečnostná akcia. Dôvodom je zistenie, že ľudia na slovo "vojna" reagujú zle. A "bezpečnostná akcia" nepôsobí až tak agresívne a brutálne. Podobne ako v nasledujúcich vojnách, ktoré viedli USA, kde ich nazývali misie. Vojna v Kórei bola prvou, ktorá bola takto slovne kamuflovaná. (Jumar)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama