Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh z fotbalové „pralesní" ligy Zelená je tráva, fotbal to je hra... A to jak ten „velký" ligový, kde se točí obrovské peníze, tak i fotbal, který žije jen z nadšení vesnických fandů, fotrů, klubových funkcionářů a dalších lidí, kteří jsou pro něj schopni obětovat i svůj osobní život. SK Vrátno je klub, který nedrží nad vodou sponzorské dary, ale srdce a obětavost členů, přátel a fanoušků. Nikdo nechce spadnout do pralesní ligy, ale někdo tam musí. Proto se zápasy neodehrávají jen na hřišti, ale i v hospodě, kde je dohodnutá výhra stejně důležitá jako ta vydřená na hřišti. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (177)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Česká komedie z prostředí vesnického fotbalového týmu SK Vrátno, jenž hraje o udržení v druhé nejnižší soutěži. Kolem fotbalového mužstva je soustředěno mnoho komických individuí a fotbalových nadšenců. Hlavní postavy fotbalistů představují O. Vetchý v roli trenéra Josefa Bíny a D. Novotný jako hráč Zdeněk Zobal, a oba tito herci se objevili v pozdějším oblíbeném seriálu Okresní přebor, jenž byl tímto Kachyňovým snímkem nepochybně inspirován. Docela mě překvapilo, že se takový režisér, oceňovaný spíše pro svá úspěšná psychologická dramata, pustil na sklonku kariéry a života do tématu nepoměrně jednoduššího, avšak zábavnost pro mě blízkého prostředí a pohodová nenáročnost snímku, jež zobrazuje běžné situace na venkovských fotbalových hřištích, na mě zanechala pozitivní dojem. Velmi mile mě překvapil J. Hrušínský, vedoucí mužstva Jaroslav Vazač, svým komediálním talentem a snahou učinit pro svůj klub v každé situaci to nejlepší. Dále se v tomto netradičně pojatém a vtipném filmu mezi vrátenskými fanoušky objevili J. Hraběta jako fanoušek-intelektuál zvaný Docent, dočista fanatická J. Jirásková, skeptický J. Skopeček a M. Šimáček či naopak optimista L. Tokoš. Snímek se částečně zabývá i ne vždy jednoduchým rodinným soužitím těchto milovníků kopané s jejich manželkami (S. Stašová, P. Mourková, A. Mihulová), kdy zejména u Vazačů vznikají vtipné situace. V poměrně velké roli dalšího vrátenského fotbalového funkcionáře se představil naprosto neznámý Z. Palusga. Nakonec jsem se rozhodl tuto povedenou komedii o sestupovém dramatu hodnotit nadprůměrně, i když pochopitelně v porovnání s některými staršími autorovými filmovými skvosty umělecky neobstojí. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Dávám tři, ale - takříkaje - v dobrém slova smyslu. Je to příjemný televizní film s účastí několika dobrých českých herců, nic víc, nic míň. Já osobně jsem fanouškem fotbalu a pro srandu jej i hraji, takže o to je mi film sympatičtější. Taky mě ale o to více mrzely protivné a do očí bijící chyby - hlavně fotbalové sekvence jsou natočeny až trapným způsobem. ()

Reklama

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Komedie z prostředí vesnického fotbalu. Obyvatelé malé vesničky žijí fotbalem a když jejich mužstvu hrozí pád do "pralesní ligy", je z toho pozdvižení. Pro udržení se v soutěži jsou místní funkcionáři rozhodnuti udělat cokoliv... Fotbalová tematika je mi blízká, avšak filmy s podobným námětem bývají bohužel často sotva průměrné, jako je i tento případ. 55%. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Kožený slunce je dost prkennej film, taková rádobykomedie a záležitost, která prošlapala cestu (a možná inspirovala tvůrce) Okresnímu přeboru, kterej je o třídu vejš. Vetchej je skvělej, stejně tak Jirásková. Ne že bych se občas nezasmál, ale je to takový divná taškařice plná kýčovitejch hlášek i vtipů. ()

superzurda 

všechny recenze uživatele

Film je od první do poslední vteřiny nechutně zábavný a reálný. Všechno tu dokonale sedí. Ćárový rozhodčí z řady funkcionářů, Bivoj, hlavní pořadatel, neschopný člen týmu, co nevynechá jediný trénink a je slušný kluk, vypitá legenda, nadšení trenéři, fotbalová tombola, opilý špílmachr a krkolomná stojka záhořského maradony. To vše je krásně smícháno v humorný a citlivý film. I já jsem se tu párkrát našel, ale když ten fotbal miluju..... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Na konci jedou všichni hlavní protagonisté filmu na zápas na kole, až na dvě vyjímky, kdy farář (Jaromír Dulava) veze Zobalku (Jiřina Jirásková) na skútru. Toto řešení bylo zvoleno proto, že ve skutečném životě neuměla Jiřina Jirásková jezdit na kole. (cundak)
  • Ve scéně, kdy na konci filmu docent (Jan Hraběta) vykopne míč do vzduchu, je míč celý bílý. Když však dopadá, je černobílý. (M.B)

Reklama

Reklama